Νέο μοντέλο επισκέψεων και αποζημίωσης τους, αλλά και διαφορετική οργάνωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο το Θ. Πλεύρης. Τι αλλάζει για ασφαλισμένους και ΕΟΠΥΥ.
Συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα θα παρουσιάσουν τις επόμενες δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας, τη νέα μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και την κύρωση επιμέρους δωρεάς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.
Είναι όμως το σχέδιο νόμου που θα αφορά την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών.
Οι άξονες του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ που θα παρουσιάσει ο κ. Πλεύρης:
• Καταργείται το μοντέλο των κλειστών επισκέψεων σε ιατρούς του ΕΟΠΥΥ
• Κάθε πολίτης έχει θεράποντα ιατρό που δεν πληρώνεται κατά επίσκεψη αλλά κατά άτομο το έτος με τη μορφή capitation.
• Ο θεράπων ιατρός κατευθύνει τον πολίτη σε κάθε ιατρική πράξη και τον παραπέμπει σε ΕΣΥ εάν χρειαστεί.
• Οι υπάρχουσες δομές (κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ) ενοποιούνται διοικητικά και με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης (άνω των 200 εκ) αναβαθμίζονται και κτηριακά και υλικοτεχνικά ενώ εκπονείται νέος χάρτης υγείας ΠΦΥ να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.
• Οι αναβαθμίσεις αυτές θα γίνουν και με ΣΔΙΤ
• Όπου οι δημόσιες δομές έχουν κενά θα συνεργάζονται με τις ιδιωτικές δομές.
• Εντάσσεται η τηλεσυμβουλευτική στις υπηρεσίες της ΠΦΥ
• Συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης ΠΦΥ με συμμετοχή αναβαθμισμένων δημοσίων δομών, ιδιωτικών δομών και του συνόλου των ιατρών.
Το σύστημα Capitation
Στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης το “παραδοσιακό” σύστημα αποζημίωσης προβλέπει την αποζημίωση κατά ιατρική πράξη, επίσκεψη ή υπηρεσία.
Στην περίπτωση του συστήματος capitation (ελεύθερα μπορεί να μεταφραστεί σε “κατά κεφαλήν”, αν και δεν περιορίζεται στο ένα άτομο), είναι μια μέθοδος πληρωμής των ιατρικών πράξεων, που προβλέπει συγκεκριμένη αμοιβή των παρόχων υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης, όπως οι γιατροί, ανά άτομο ή ομάδα ανθρώπων που τους έχουν ανατεθεί, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν το άτομο χρειαστεί τις υπηρεσίες ή όχι.
Πηγή: news4health.gr