Το ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα των σχεδιαζόμενων αλλαγών στα πανεπιστημιακά τμήματα με έδρα τη Δράμα ανέδειξε, μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 συζητήθηκε η ερώτησή του με θέμα «Έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον των Πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα τη Δράμα».

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Νικολαΐδης, το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, καθώς σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, τα δύο τμήματα με έδρα τη Δράμα αλλάζουν ονομασία και κατ’ επέκταση και γνωστικό αντικείμενο, ενώ μεταφέρονται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Συγκεκριμένα το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας, ενώ το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος μετονομάζεται σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Νικολαΐδης έθεσε τα ζητήματα της αλλαγής γνωστικού αντικειμένου και της άμεσης διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δύο τμημάτων. Όπως επεσήμανε χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, είναι βέβαιο πως τα δύο τμήματα με έδρα τη Δράμα θα οδηγηθούν σε μαρασμό, καθώς δεν θα αποτελούν ελκυστικές επιλογές για όσους αποφοιτούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, ο Βουλευτής του Ν. Δράμας ανέδειξε και το γεγονός ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. με έδρα την Ορεστιάδα παραμένει ως έχει και αλλάζει γνωστικό αντικείμενο αυτό της Δράμας, ενώ οι φοιτητές από την Ορεστιάδα έρχονται για πρακτική άσκηση στη Δράμα λόγω του δασικού της πλούτου.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στην έλλειψη διαβούλευσης από πλευράς Υπουργείου με την κοινωνία της Δράμας, αλλά και με την τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα, τους καθηγητές και τους φοιτητές των δύο τμημάτων, καθώς προχωρούν σημαντικές αλλαγές χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις τους.

Τέλος, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζήτησε την ενδυνάμωση των τμημάτων της Δράμας, με πρόσληψη προσωπικού, προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού και βελτίωση των κτιριακών υποδομών, αλλά και με αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων φοιτητών μέσω της ένταξής τους σε ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο κατά τη διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών. «Κυρία Υπουργέ, οι αλλαγές στην Παιδεία θα πρέπει να υπηρετούν ένα συγκεκριμένο και μακρόπνοο σχεδιασμό. Με την ερώτηση αυτό ακριβώς ζητείται να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία της Δράμας. Ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός για τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα του Νομού», ανέφερε, ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Νικολαΐδης.

Στην απάντησή της, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττα Μακρή χαρακτήρισε ως εύλογο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, προσθέτοντας πως καλώς αυτό μεταφέρεται στη Βουλή. Η κ. Μακρή ήταν ξεκάθαρη μόνο όσον αφορά το ζήτημα διατήρησης της έδρας των δύο τμημάτων στη Δράμα, λέγοντας συγκεκριμένα πως «δεν θα γίνει καμία μεταβολή και μεταφορά της έδρας, η οποία θα παραμείνει στη Δράμα». Όμως σε κανένα σημείο της τοποθέτησής της δεν μίλησε για τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, μετά τη μετονομασία, την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου και τη μεταφορά των δύο τμημάτων στο Δ.Π.Θ. Αρκέστηκε μόνο να παραθέσει τα όσα ισχύουν για τους αποφοίτους με το υπάρχον καθεστώς, χωρίς να δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Επίσης, η κ. Μακρή αναγνώρισε το γεγονός πως δεν υπήρξε διαβούλευση με την κοινωνία της Δράμας, αναφέροντας πως λήφθηκαν υπόψη προτάσεις της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. από το 2019 μέχρι και τον Απρίλιο του 2023, σχετικά με τη διοικητική και γεωγραφική ταύτιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε σχετική δήλωσή του ο Βουλευτής κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Το θέμα των αλλαγών στα πανεπιστημιακά τμήματα με έδρα τη Δράμα ήρθε στην επικαιρότητα μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Κατά τη συζήτηση της ερώτησής μου έθεσα ως κυρίαρχο ζήτημα αυτό της άμεσης διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, όταν τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές ονομασίας και γνωστικού αντικειμένου των τμημάτων της Δράμας. Επιπλέον, στάθηκα και στο οξύμωρο γεγονός να διατηρείται ως έχει το Τμήμα Δασολογίας του Δ.Π.Θ. στην Ορεστιάδα και να αλλάζει ονομασία και γνωστικό αντικείμενο αυτό της Δράμας, την ώρα που οι φοιτητές από την Ορεστιάδα έρχονται για πρακτική άσκηση στη Δράμα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα θα τεθούν και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής. Ως τοπική κοινωνία θα πρέπει να λάβουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς τα τμήματα με έδρα τη Δράμα θα οδηγηθούν σε μαρασμό, εφόσον δεν υπάρξει διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους. Είναι χρέος μας, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού, να αγωνιστούμε για να επιτύχουμε την ενδυνάμωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα τη Δράμα. Ο τόπος μας δεν μπορεί να ανεχτεί περαιτέρω υποβάθμιση».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΡΑΜΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 09.02.2024 (1)