Ο Αλέξης Κούγιας περιέγραψε τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο πρωτοφανές δικαστικό γεγονός»

Αντιμέτωποι ακόμα και με ισόβια βρίσκονται οι «12» που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, αν δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, όπως εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας το πρωί της Παρασκευής.

«Ισόβια κάθειρξη επιβάλλεται αν δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους. Εδώ θεωρητικά μπορεί να αναγνωστούν ελαφρυντικά. Υπάρχει ένα βιολογικό ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας, το οποίο εξαντλείτο στα 21 χρόνια. Κατά την άποψή μου, για φωτογραφικούς λόγους, για συγκεκριμένες υποθέσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση το επεξέτεινε στα 25 χρόνια, όταν το εκλογικό δικαίωμα είναι στα 17 χρόνια πια» είπε αρχικά ο κ. Κούγιας στην ΕΡΤ.

«Θεωρητικά αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι κατηγορούμενοι, όσοι είναι αυτουργοί θα αντιμετωπίσουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και για τις δύο ανθρωποκτονίες ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια, για τη βία με τη χρησιμοποίηση όπλων μέχρι πέντε χρόνια ποινές και για την οπλοχρησία επίσης μέχρι πέντε χρόνια ποινές. Για τους συνεργούς, είναι πέντε έως δεκαπέντε χρόνια για κάθε πράξη – και για την ανθρωποκτονία και για τις απόπειρες – και εάν αναγνωριστεί ελαφρυντικό, τα ισόβια έχουν οροφή τα 15 χρόνια» πρόσθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη.

Περιγράφοντας τη στιγμή που το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή των 12 κατηγορουμένων ο κ. Κούγιας είπε ότι επικράτησε «νέκρα. Να το περιγράψω ακριβώς έτσι. Δεν ακούγονταν ούτε οι αναπνοές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι παγκόσμιο πρωτοφανές γεγονός, δικαστικό γεγονός, εγκληματολογικό γεγονός για μία ανθρωποκτονία να καταδικαστούν 12 άνθρωποι. Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί κανείς. Πράγματι όμως, όπως και οι συνάδελφοί μου είπαν, ήταν δίκαιη απόφαση. Επτά από τους δώδεκα – και μάλιστα μιλάμε για παιδιά από 19 έως 25 ετών – όλοι κατηγορούνται για την διάπραξη».

«Το έγκλημα σχεδιάστηκε»

Όπως ανέφερε ο κ. Κούγιας από βίντεο αποδεικνύεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν σιδηρολοστούς, ξύλα, μαχαίρια, καραμπίνες, δρεπάνια. Γι’ αυτό είπα είναι πρωτοφανές εγκληματολογικό γεγονός το ότι καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία 12 άτομα. «Δηλαδή είχαν συμφωνήσει και οι 12, να χτυπήσουν και οι 12», εξήγησε.

«Από τις ίδιες απολογίες των κατηγορουμένων προκύπτει ότι αυτό το έγκλημα σχεδιάστηκε. Η διάρκεια του εγκλήματος ήταν περίπου 47 δευτερόλεπτα, δηλαδή οργανώθηκε, εντόπισαν τα παιδιά αυτά που ήταν ανυπεράσπιστα, άοπλα, φοιτητές, όλοι σε ένα στενάκι που κανείς δεν θα μπορούσε να τους δει. Τους απέκλεισαν σε ένα μικρό στενό, κατέβηκαν και οι 12 κάτω από το αυτοκίνητο. Είχαν ήδη εξοπλιστεί από έναν σύνδεσμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού. Απέκλεισαν τα παιδιά να μπορούν να διαφύγουν. Εκ θαύματος γλίτωσαν τα δύο άλλα παιδιά, ήταν γρήγορα παιδιά και δεν πρόλαβαν να τους πιάσουν. Γι’ αυτό καταδικάστηκαν όλοι και για την ανθρωποκτονία εις βάρος του αείμνηστου Άλκη και για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας» κατέληξε ο Αλέξης Κούγιας για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Πηγή: protothema.gr