ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε ανακοίνωση για τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν μετά τη συγκλονιστική κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού στην Εξεταστική. Λίγες ώρες νωρίτερα, το Ευρωκοινοβούλιο αποδοκίμασε με τον πλέον ηχηρό τρόπο τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στηλιτεύοντας την υποβάθμιση του κράτους Δικαίου.

Το ψήφισμα, αφού αναφέρεται σε σειρά υποθέσεων και ελέγχου της ενημέρωσης, σημειώνει την απειλή της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας πως η ιδιοκτησία τους κατανέμεται σε μικρό αριθμό ολιγαρχιών, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην προσπάθεια στραγγαλισμού εναντίον του Τύπου μερίδας ίσως και των ΜΜΕ από την κυβέρνηση.

Η διατύπωση στο ψήφισμα μόνο εντύπωση δεν προκάλεσε καθώς ήρθε μετά τη «βροχή» καταγγελιών στην Ολομέλεια λίγες εβδομάδες νωρίτερα, από αρκετούς Έλληνες Ευρωβουλευτές, που είχε στηλιτεύσει την προσπάθεια φίμωσης του Τύπου.

Επειδή η Ανακοίνωση –Δελτίου τύπου που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος δια της Πρόεδρου και της Εισαγγελέως του διαβάστηκε και γράφτηκε από τα Μ.Μ.Ε. και τον έντυπο Τύπο από ολίγους, σας το παραθέτω αυτούσιο και τα σχόλια δικά σας.

Είναι αδιανόητο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή, ενώ υπάρχει διπλή γραμμή

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου:

«Η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως εκπροσωπούσες τους Έλληνες δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, θεωρούν υποχρέωσή τους, κατά τον δεδομένο, κρίσιμο για τον θεσμό της Δικαιοσύνης, χρόνο, να δηλώσουν τα εξής:

Δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω των Μ.Μ.Ε., στρέφονται κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, προσάπτοντας αδιαφορία και πλημμέλειες στη δικαστική αντιμετώπιση της “τραγωδίας των Τεμπών”.

Στα πιο πρόσφατα, μάλιστα, η Ελληνική Δικαιοσύνη φέρεται να μην ενεργεί αυτοβούλως, αλλά να “σύρεται” να πράξει το χρέος της ως προς το πολύνεκρο αυτό δυστύχημα από την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, η οποία κάλεσε, δήθεν εσπευσμένα, στο Στρασβούργο τον Έλληνα Εντεταλμένο Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την πορεία της σχετικής έρευνας. Στην υποτιθέμενη αυτή κίνησή της αποδόθηκε, μάλιστα, ως αποτέλεσμα των υποδείξεών της, η ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας σε υπόθεση σχετική με την πιο πάνω τραγωδία.

Το ψευδές των ανωτέρω δηλώσεων, που αποκλειστικό σκοπό έχουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των παθόντων και πενθούντων εκ του ως άνω τραγικού δυστυχήματος, αλλά και του συνόλου των πολιτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη, συνάγεται από το γνωστό στους ασχολούμενους με τη νομική επιστήμη δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ασχολείται με την έρευνα και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, που στρέφονται, αποκλειστικά και μόνον, κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Των ανωτέρω δηλώσεων και δημοσιευμάτων προηγήθησαν άλλα, τα οποία επιχείρησαν να “παραποιήσουν” την εικόνα και το έργο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και να την εμφανίσουν, επιεικώς, ως “αφελή”, που αδυνατεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα της υποθέσεως και δεν ενδιαφέρεται για την απονομή της Δικαιοσύνης σε μια υπόθεση, η οποία έχει συγκλονίσει και συνεχίζει να συγκλονίζει το Πανελλήνιο.

Αποκρούοντας, με όλη μας τη δύναμη, τα ανωτέρω παραπειστικά δημοσιεύματα, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν τους θεσμούς της Χώρας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα, τονίζουμε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς επιτελούν το έργο τους, έργο τιτάνιο, με απόλυτη αφοσίωση, μη φειδόμενοι κόπου και προσωπικών θυσιών, κατά τρόπο ανεπίληπτο, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται, σύντομα, η κυρία ανάκριση, ένα χρόνο περίπου μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, στο πλαίσιο της οποίας, έχουν καταστεί κατηγορούμενοι 31 άτομα, μέχρι στιγμής και να διαφαίνεται η σε σύντομο χρόνο εκδίκαση της υπόθεσης, ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου.

Η πολυσυζητημένη ποινική ή άλλη ευθύνη των πολιτικών προσώπων ερευνάται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώπιον της οποίας έχει διαβιβαστεί η δικογραφία, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας.

Διαβεβαιώνουμε τους παθόντες και τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος, αλλά και το σύνολο των πολιτών ότι οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν αποδείξει ότι, χειριζόμενοι βαρύτατες υποθέσεις, επιτελούν το έργο τους, με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, με σθένος, ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και με απόλυτο σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, οι κανόνες δικαίου της ημεδαπής έννομης τάξης και το ενωσιακό δίκαιο.

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΑΠΑ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΑ

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΕΙΛΙΝΗ»

 

Το μπάζωμα

 

Υποθέσεις που στην αρχή ακούγονταν ως συνωμοσιολογικές φαντασιοκοπίες, μετασχηματίστηκαν πλέον σε βάσιμες υποψίες και βεβαιότητες. Η διαμόρφωση του τόπου του δυστυχήματος για να μπορέσουν οι γερανοί να απομακρύνουν τα διαλυμένα βαγόνια κατά τη διαδικασία απεγκλωβισμού μετατράπηκε σε ύποπτο μπάζωμα στοιχείων. Η φράση «κάτι μας κρύβουν» διογκώθηκε και ξέφυγε πέρα από κάθε όριο, όχι τόσο διότι άλλες ανεξάρτητες έρευνες διέψευδαν τα αρχικά επίσημα στοιχεία, αλλά επειδή έναν χρόνο μετά το δυστύχημα οι επίσημες αρχές δεν κατάφεραν ή καθυστέρησαν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως για το φορτίο που μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία.

Εντυπώσεις που μετατράπηκαν σε πολιτικό εργαλείο για την αντιπολίτευση. Μέσα σε αυτό το κλίμα αντιμετωπίζονται ως a priori αναξιόπιστα, προφάσεις εν αμαρτίαις, λ.χ., τα επιχειρήματα που προβάλλει ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αρνούμενος την κατηγορία για το επί τούτου μπάζωμα.

Αντικειμενικά, οι έρευνες της Εξεταστικής για τα Τέμπη θα μπορούσαν να δώσουν τις απαντήσεις σε αρκετά -αν όχι σε όλα- ερωτήματα, καθώς θεσμικά δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στο έργο της. Αντί απαντήσεων που θα μπορούσαν να ικανοποιούν έστω μερικώς το κοινό περί δικαίου αίσθημα, η Εξεταστική -και μέσω αυτής συνολικά το πολιτικό σύστημα- δίνει την εντύπωση, για ακόμη μία φορά, ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Με ευθύνη του προεδρείου αποκλείστηκαν μάρτυρες χωρίς επαρκείς εξηγήσεις. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση προέβαλε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε μια απόπειρα να εμποδίσει τις έρευνες για πρόσωπα που σχετίζονται με το δυστύχημα. Μάλιστα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο να ειρωνεύονται νεαρό επιζώντα της σύγκρουσης επειδή δεν τους άρεσαν οι απαντήσεις του, ρωτώντας τον για μια… τούρτα γενεθλίων του.

Πού είναι η σύμβαση πώλησης του ΟΣΕ στην TRENITALIA και πώς ενώ η εταιρεία αγόρασε τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, δεν έκανε κανένα έργο αναβάθμισης, ούτε στον στόλο μηχανών και βαγονιών, ούτε στις υποδομές; Έτσι λειτουργεί αυτή η εταιρεία στην γειτονική μας χώρα που τα τρένα πάνε πιο γρήγορα και από τα αεροπλάνα;

Αυτή η πώληση μου θυμίζει ξεπάστρεμα, φτάνει να φύγει από τα χέριά μας όπως όπως, διότι αλλιώς δεν εξηγείται. Να σας ενημερώσω δε για το πολυδιαφημισμένο τρένο που φέρανε, το «Βέλος», τέτοια τρένα τα έχουν σε Ιταλία, Γάλλια, Ελβετία για τις δεύτερες συγκοινωνιακές τους συνδέσεις και γραμμές. Και τα έφεραν εδώ μέσα από προβολές και φανφάρες για το πόσο γρήγορο είναι και το πόσο γρήγορα θα κάνει το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και που ποτέ έως και το ατύχημα δεν κατόρθωσε να πιάσει τις ταχύτητες που το διαφήμιζαν.

Ας το πω απλά και σε αργκό.

«Τέτοιο μαντρί έχουμε, αυτό το τυρί βγάζουμε».

 

Επίλογος – Δίχως τέλος

 

Τίποτε στον κόσμο αυτόν δεν είναι πιο δυνατό από την αγάπη και το δίκιο. Η σκέψη όλων μας είναι και θα είναι σε εσάς ψυχούλες άδικα φευγάτες μας.

Σείεται ο Ουρανός και η Γη επιτακτικά για να δικαιωθείτε και να δικαιωθούν όλοι οι αδικηθέντες και κατατρεγμένοι του κόσμου τούτου!

Η Δικαιοσύνη με Δ κεφαλαίο και όχι με δ μικρό να λάμψει!

Στο να σας συμβουλεύουν εξ αυτών και μάλιστα από την ηγεσία της, να πάτε σε παπάδες ή Μητροπολίτες, εγώ τους απαντώ το θέσφατο «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».