Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχωρεί αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας

Απαντήσεις στο χθεσινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παραχωρεί συνέντευξη τύπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί σε ζητήματα διαχείρισης της κρίσης με τις φωτιές των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.

Παράλληλα αναμένεται να ασκήσει κριτική για την έπαρση της κυβέρνησης ενόψει του καλοκαιριού για τη δήθεν «ετοιμότητα» με σημαία το «επιτελικό κράτος» που έχει καταρρεύσει, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και μια εβδομάδα.

Δείτε LIVE τη συνέντευξη τύπο του Αλέξη Τσίπρα

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει αυτή την τραγωδία με τις φωτιές των τελευταίων ημερών σημειώνοντας ότι θα αναφερθεί και στα μέτρα επούλωσης των πληγών.

Ζήτησε, ωστόσο, «να μην κρυφτούμε πίσω από προσχηματικές δικαιολογίες» τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Η επίγνωσή της μπορεί να μας βοηθήσει για το μέλλον».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να την επικαλείται γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τα σχέδια που της παραδώσαμε και αυτή είναι η πιο εγκληματική ευθύνη που πρέπει να της καταλογιστεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση αγνόησε το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ για τη φωτιά στο Μάτι και αρκέστηκε μόνο στην αναβάθμιση σε υφυπουργού του επικεφαλής της γενική γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ελάχιστα επιτελικό και αναποτελεσματικό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι το πόρισμα που «θάφτηκε από τη δική μας κυβέρνηση, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας».

«Τα όσα ζήσαμε είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Αποκαλύφθηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού με μηδενική δουλειά στην πρόληψη και με τους ίδιους ανθρώπους που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για τη φωτιά στο Μάτι αναβαθμισμένους. Με λιγότερους ανθρώπους στην πυροσβεστική καθώς επιλέχθηκε η πρόσληψη 4.500 αστυνομικών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε «αυτονόητες και απαράγραπτες οι ευθύνες της κυβέρνησης που έγιναν χειρότερες από την επικοινωνιακή διαχείριση» ενώ έκανε λόγο για κυνισμό Μητσοτάκη που είπε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών είναι ένας ανέφικτος συνδυασμός.

«Η κάθαρση και το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί. Ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών. Η δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω τον δρόμο του κ. Μητσοτάκη σε αντίστοιχες στιγμές της δικής μου κυβέρνησης. Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη των παραιτήσεων. Ακέραια την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Ας αναλάβει αυτός ακέραιο το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών πρώτα για τον εαυτό του» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχέδιο επτά σημείων

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις φωτιές

  1. Να κηρυχθούν αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις
  2. Να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης από πολιτεία και πανεπιστήμια με ορίζοντα 10ετιας και να αξιολογείται και να αναθεωρείται όποτε χρειάζεται
  3. Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ με έμφαση στην πρόληψη
  4. Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα συμφωνηθεί ότι θα μένουν στη θέση τους ανεξαρτήτως πολιτικής αλλαγής
  5. Να εκπονηθούν τοπικά αναπτυξιακά σχέδια.
  6. Να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ
  7. Να εκπονηθεί σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληγεισών περιοχών

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα που είναι μπροστά μας και να καλέσει με δική του ευθύνη όλες τις πολιτικές δυνάμεις γιατί η επούλωση των πληγών της επόμενης ημέρας είναι πολύ σοβαρή για να την αναλάβει το επιτελικό κράτος που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό και επικίνδυνο. Οφείλει να σταματήσει με την άγονη προπαγάνδα να ρίχνει αλάτι στις πληγές του λαού. Χρειάζεται ευαισθησία και όχι επικοινωνιακή αναισθησία διαφορετικά ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα δρέψει τα σταφύλια της οργής» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να σταθεί δίπλα σε όλους όσοι δοκιμάζονται. Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε και τα λάθη μας. Είμαστε παρόντες και έτοιμοι» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν να δεχθεί ερωτήσεις.

Πηγή: newsbomb.gr