Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, περίπου 30 ελικόπτερα του Στρατού των ΗΠΑ προγραμματίζεται να αναχωρήσουν από την Αλεξανδρούπολη και να πετάξουν σε περιοχές της Ρουμανίας, όπου θα διεξαχθεί η επιχείρηση Antlantic Resolve 2021.

Στις 7 το απόγευμα της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου 2021, αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης τα πρώτα 3 Αμερικανικά ελικόπτερα τύπου UH-60 Black Hawks που ανήκουν στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Μάχης, 1η Διεύθυνση Πεζικού, από το Fort Riley του Κάνσας, και φθάνουν στην Ευρώπη για μια περιστροφή εννέα μηνών προς υποστήριξη της Atlantic Resolve.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερομηνιών, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και των γειτονικών κοινοτήτων μπορεί να δουν έναν μεγάλο σχηματισμό ελικοπτέρων. Οι πτήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν μεταξύ των ωρών από τις 8 π.μ. έως τις 18:00, ενώ σημειώνεται πως θα τηρηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες μείωσης του θορύβου.

Η σχέση των ΗΠΑ με τους Έλληνες είναι αδιαμφισβήτητα άριστη και αυτό αποδικνύεται στην πράξη.

Όπως πρώτο έγραψε το pameevro.gr, η ανάπτυξη των αερομετάφερων δυνάμεων θα γίνει με περίπου 1.800 άτομα, 50 UH-60 και HH-60 Black Hawks, 10 CH-47 Chinooks, 25 AH-64 Apaches και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού.

Με τον παραπάνω εξοπλισμό να φτάνει στα 2 λιμάνια σταθμούς. Αυτό της Αλεξανδρούπολης και του Dunkirk της Γαλλίας, με την πλειοψηφία του εξοπλισμού και του προσωπικού να τοποθετείται στη Γερμανία, στη Λετονία, τη Ρουμανία και την Πολωνία.

Η ανάπτυξη των αερομεταφερόμενων δυνάμεων και οι αναδιπλώσεις των σχηματισμών, θα γίνουν τόσο στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όσο και στον Αερολιμένα “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” της πρωτεύουσας του Έβρου.

Η ανάπτυξη έτοιμων και αξιόπιστων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη για την υποστήριξη της Atlantic Resolve αποτελεί απόδειξη της ισχυρής και αδιάκοπης δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Μέσω της διμερούς, κοινής και πολυεθνικής εκπαίδευσης, η Atlantic Resolve χτίζει ετοιμότητα, αυξάνει τη διαλειτουργικότητα και ενισχύει τον δεσμό μεταξύ συμμαχικών και συνεργαζόμενων στρατευμάτων. 

Πηγή: pameevro.gr