ΑΡΘΡΟ
Του Μαργαρίτη Τζίμα
Φυσικού
Το βασικό αθεϊστικό επιχείρημα του Στήβεν Χόκινγκ: ότι δεν χρειάζεται μια αιτία (ένας δημιουργός) για να ξεκινήσει κάτι, εν προκειμένω όλος ο κόσμος, αποτελεί μια θεωρία που όμως δεν την συναντάμε στο χώρο της φυσικής. Αυτό απλά σημαίνει πως από το τίποτε μπορεί να δημιουργηθεί κάτι.
Ας δούμε όμως.
Στη δίδυμο γένεση δημιουργείται ένα ηλεκτρόνιο και ένα ποζιτρόνιο, όμως απαιτείται να υπάρχει ένα φωτόνιο (αιτία). Χωρίς αυτό δεν υπάρχει το φαινόμενο. Στην εξαΰλωση που είναι το αντίθετο φαινόμενο η ύλη γίνεται ενέργεια, ακτίνες γιατί υπάρχει η αιτία.
Τα σώματα πέφτουν γιατί υπάρχει η βαρύτητα (αιτία). Η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο γιατί υπάρχει η έλξη του ήλιου που λειτουργεί ως κεντρομόλος δύναμη .Και γνωρίζουμε πως χωρίς κεντρομόλο δύναμη (αιτία) δεν υπάρχει καμπυλόγραμμα κίνηση.
Το άτομο συγκροτείται γιατί υπάρχει η δύναμη κουλόμπ του πυρήνα πάνω στα ηλεκτρόνια και οι ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις που συγκροτούν τον πυρήνα. Ένα ηλεκτρόνιο μπορεί να εγκαταλείψει το άτομο μόνο αν προσλάβει ενέργεια (αιτία) ιονισμός.
Υποστηρίζουν πως δεν είναι απαραίτητο πριν τη Μεγάλη έκρηξη να υπάρχει δημιουργός γιατί τότε δεν υπήρχε χρόνος. Μα ο Θεός δεν συνδέεται με τον χρόνο. Γιατί λοιπόν να μην χρειάζεται αιτία και στη δημιουργία του κόσμου από τον Δημιουργό;
Για να φαντασθούμε αν θα υπήρχαν άτομα της ύλης, αν στον πυρήνα τα ομώνυμα θετικά πρωτόνια απωθούνται. Εκεί μετατρέπονται οι απωστικές δυνάμεις σε ελκτικές. Τυχαίο;
Όταν για όλα τα φυσικά η χημικά φαινόμενα υπάρχει αιτία, γιατί για τη δημιουργία του κόσμου να μην υπάρχει αιτία; Το θέμα είναι μεγάλο. Η πολυπλοκότητα του σύμπαντος δεν είναι αποτέλεσμα τύχης.