ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2022 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ ΓΡ. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

 

«Στόχος μας είναι η Δραμοινογνωσία να είναι μια εκδήλωση 4 εποχών»

 

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τον απολογισμό της Δραμοινογνωσίας 2022 παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, την Τρίτη 31 Μαΐου, στο πάρκο των γλυπτών στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου. Ο κ. Παπαεμμανουήλ αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 29 Μαΐου στη Δράμα, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλα στην πραγματοποίησή της, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό που υπάρχει για τη Δραμοινογνωσία του 2023.

Αναλυτικά ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε τα εξής:

«Στο ακριτικό Νευροκόπι ολοκληρώθηκε η κατά γενική ομολογία επιτυχημένη Δραμοινογνωσία 2022, την Κυριακή 29 Μαΐου. Ήταν μια εκδήλωση που ξεκίνησε την Παρασκευή 20 Μαΐου με το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με τις ξεχωριστές θεματικές ενότητες, που έπιασε όλα τα θέματα που αφορούν τον οινικό τουρισμό, με το ιστορικό κομμάτι, με το επιστημονικό κομμάτι, με το τουριστικό κομμάτι. Βέβαια δεν θα ξεχάσουμε τη μεγαλειώδη συναυλία στην τελετή έναρξης στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, την Παρασκευή 20 Μαΐου, με τη λαϊκή ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” και τη Γλυκερία. Μια συναυλία που επιδιώξαμε να γίνει στην έναρξη και τη συγκεκριμένη ώρα και όχι στις 22.00, όπως ήθελαν οι καλλιτέχνες, αλλά στις 20.30 για να πιάσουμε ανοιχτή την αγορά και να τελειώσει στις 22.30 για να ξεχυθεί ο κόσμος που ήρθε σε αυτή την όμορφη συναυλία στα καφέ, στα εστιατόρια, στις ταβέρνες της πόλης κι έτσι να υπάρχει και θετικό οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία.

Η εκδήλωση κύλησε με έναν τρόπο, όπως τον ονειρευτήκαμε και τον προγραμματίσαμε και τον οργανώσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω για αυτό τους πέντε Δημάρχους του Νομού και τα πέντε Δημοτικά Συμβούλια που πραγματικά με ομόφωνες αποφάσεις ήταν κοντά στη φετινή διοργάνωση. Να ευχαριστήσω επίσης τον σύλλογο των οινοπαραγωγών Δράμας, που χάρη και στη δική του συνδρομή όλες οι δράσεις είχαν δωρεάν κρασί, με αποκορύφωμα το τελευταίο Σαββατοκύριακο που είχαμε και τα ανοιχτά οινοποιεία. Μια εκδήλωση, τα ανοιχτά οινοποιεία, που ήταν το πικ και της φετινής Δραμοινογνωσίας, αλλά νομίζω ότι ξεχώρισαν φέτος, γιατί ήταν πολύ ποιοτικές και όμορφες εκδηλώσεις. Να ευχαριστήσω επίσης το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που βοήθησαν σε επί μέρους εκδηλώσεις και είχαμε και συμμετοχή και φοιτητών ως εθελοντές. Να ευχαριστήσω τους συλλόγους, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον σύλλογο Καφέ και Κέντρων Διασκέδασης και τον Σύλλογο Επισιτιστών, που κι αυτοί συνέδραμαν με τη σειρά τους στα μέγιστα για την επιτυχία της εκδήλωσης. Να ευχαριστήσω το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του Γιάννη Παπουτσή, που είχε καθοριστική συμβολή στην οργάνωση και στη διεκπεραίωση του συνεδρίου, που έγινε την πρώτη ημέρα, και μας βοήθησε να αναδείξουμε το πανάρχαιο δρώμενο των Αναστεναρίων της Μαυρολεύκης, αλλά και το Ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση. Να ευχαριστήσω επίσης τους πολιτιστικούς συλλόγους, που την Τετάρτη 25 Μαΐου έκαναν μια πολύ όμορφη εκδήλωση που μας θύμισε παλιές καλές εποχές στην πλατεία της Δράμας, και όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές που αγκάλιασαν τη Δραμοινογνωσία και ουσιαστικά βοήθησαν στην επανεκκίνησή και στην επιτυχημένη έκβασή της.

Για μας η Δραμοινογνωσία δεν είναι μια εκδήλωση ευκαιριακή, αλλά είναι μια εκδήλωση που έχει ταυτότητα και είναι για τον τόπο μας σημείο αναφοράς. Για αυτό τον λόγο ξεκινήσαμε ήδη από χθες την οργάνωση και τον προγραμματισμό της Δραμοινογνωσίας 2023. Ήδη με τους υπηρεσιακούς μας παράγοντες και αναφέρομαι κυρίως στην Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης κα Λίζα Θεοδωρίδου, αλλά και την υπεύθυνη του Τμήματος Τουρισμού κα Πάττυ Κωνσταντινίδου, έχουμε καταγράψει κάποιες αδυναμίες και ατέλειες που παρατηρήθηκαν φέτος. Έχουμε επίσης καταγράψει κάποιες ιδέες που προέκυψαν μέσα από τη φετινή εκδήλωση και αρχίσαμε τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά. Στόχος μας είναι η Δραμοινογνωσία να είναι μια εκδήλωση 4 εποχών και να έχει μια θεματική αναφορά και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Και βέβαια το εμβληματικό 10ημερο του Μαΐου, της άνοιξης δηλαδή, θα είναι η κορύφωσή της. Αυτό εμπράκτως αποδεικνύει το ενδιαφέρον μας για το τοπικό μας προϊόν, το κρασί, το οποίο για εμάς είναι εκτός από τόνωση της τοπικής οικονομίας, είναι και τόνωση της ψυχολογίας των κατοίκων. Γιατί αυτό το δεκαήμερο γίναμε πραγματικά η πρωτεύουσα του οινικού τουρισμού της Ελλάδας. Κι αυτός θα είναι ο στόχος μας. Να παραμείνει η Δράμα η πρωτεύουσα του οινικού τουρισμού της Ελλάδας.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που συνέδραμαν με τον τρόπο τους, το καθένα ξεχωριστά, στην προβολή και στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας και αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θερμές ευχαριστίες και σε όλους τους Δραμινούς και σε όλες τις Δραμινές».