ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ 3 ΧΡΟΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟ

 

  • «Είμαστε η Δημοτική Αρχή που την διακατέχει η σοβαρότητα, που την διακατέχει ένα πνεύμα συνεργασίας και προώθησης ζητημάτων και λύσεων σε πολλά θέματα»
  • «Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει, αυτό που ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή “Ενώνουμε τη Δράμα” είστε εσείς. Το επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας είναι να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τους Δραμινούς πολίτες»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση παρουσίασης των έργων και δράσεων των 3 χρόνων διοίκησης του Δήμου Δράμας από το Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, ο πρώην Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης, Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων του Δήμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης ο οποίος έκανε λόγο για έναν «Δήμο που παλεύει για την καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας», ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Δήμου και Αντιπεριφέρειας είναι άριστη. Ο κ. Πατακάκης συνεχάρη το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και πρόσθεσε: «Είχαμε και θα έχουμε άριστη συνεργασία σε πείσμα όλων αυτών που θέλουν να μειώσουν και να απαξιώσουν τις προσπάθειες που κάνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε χρέος στην τοπική μας κοινωνία, στα παιδιά μας να κάνουμε έναν τόπο που θα έχει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμό από το Δήμαρχο Παγγαίου κ. Αναστασιάδη, ο οποίος στάθηκε στη «μεθοδικότητα, στην αγωνιστικότητα, στη μαχητικότητα, στον τρόπο διεκδίκησης, στο πλατύ χαμόγελο και στην αποκλειστική ηρεμία» του κ. Μαμσάκου, επισημαίνοντας ότι με αυτά τα στοιχεία «κατάφερε πολύ πρόωρα να καταστεί μεταξύ των υπολοίπων συναδέλφων πολύ ψηλά όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και σε επίπεδο όλης της χώρας». Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη Δράμα τυχερή, «γιατί στο τιμόνι του Δήμου της έχει έναν εξαιρετικό προστάτη, έναν ηγέτη χαρισματικό, ο οποίος διακρίνεται για το όραμά του, για το μεράκι του, για το φιλότιμό του, για το ήθος του».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος είχε τη συγκεκριμένη ημέρα την ονομαστική του εορτή. Ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε πως νιώθει τιμή και χαρά, όταν βλέπει «τόσο κόσμο στην αίθουσα. Κόσμο που μου δίνει τη δύναμη, το κουράγιο να συνεχίσω και να συνεχίσουμε ένα έργο. Ένα έργο που το έχει ανάγκη η πόλη μας, η Δράμα μας, η περιοχή μας». Ο κ. Μαμσάκος περιέγραψε τις δυσκολίες που βιώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την υποχρηματοδότηση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους απαραίτητους πόρους, καθώς και την κατάσταση της Δράμας, η οποία «δεν προσέχτηκε και δεν προσέχεται τα τελευταία χρόνια από την κεντρική διοίκηση».

Στη συνέχεια στάθηκε στα προβλήματα που υπήρχαν όταν ανέλαβε ο ίδιος και η παράταξή του τη διοίκηση του Δήμου. Για την χωματερή των Ταξιαρχών, την οποία χαρακτήρισε ως «ωρολογιακή βόμβα» ανέφερε: «Με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό τον χώρο με 3,3 εκατομμύρια ευρώ και να μην θυμίζει σε τίποτα εκείνη η περιοχή την περιοχή που έχουμε σήμερα». Μένοντας στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τη ΔΙΑΑΜΑΘ ήταν «με πολύ μικρό ταμείο και με λίγες ενέργειες που μπορούσαν να βοηθήσουν και να λύσουν το πρόβλημά μας». «Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει μια εύρωστη επιχείρηση, όπου έχει εγκρίνει τον Περιφερειακό της Σχεδιασμό, όπου αυτή την στιγμή υπάρχουν 110 εκ. ευρώ προς διαχείριση για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων» πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος. Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας ανέφερε ότι «δρομολογούμε, γιατί ήδη υπάρχουν ήδη χρηματοδοτήσεις, για μια Μονάδα Μηχανικής Διαλογής 1 εκ. ευρώ», ενώ προχωρά και η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Για το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών τόνισε ότι «ετοιμάζονται προσκλήσεις με τις οποίες θα δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούμε περισσότερο με τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών».

Συνεχίζοντας με τα προβλήματα που υπήρξαν όταν ανέλαβε τη διοίκηση ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι το έργο της οδού Φιλίππου «δυστυχώς είχε βαλτώσει», ενώ «σήμερα αυτό το έργο είναι τελειωμένο». Για το κλειστό Φουσκωτό Γυμναστήριο είπε πως ήταν ένα «έργο που δυστυχώς το βρήκαμε απενταγμένο», ενώ πλέον «παραδόθηκε προς τη νεολαία μας». Για τη Δόξα Δράμας σημείωσε πως σε αντίθεση με «υποσχέσεις και λόγια παχυλά που δυστυχώς δεν είχαν αντίκτυπο», «καταφέραμε και παραδώσαμε στην ιστορική μας ομάδα ένα γήπεδο στολίδι για να μπορούν να αθλούνται τα παιδιά μας». Επίσης, ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στα κλειστά γήπεδα που υπήρχαν όταν ανέλαβε τη διοίκηση, πρόβλημα στο οποίο «δώσαμε και σε αυτό λύση», γιατί, όπως τόνισε «ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι που ενδιαφέρει τους πάντες μας». Τέλος, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι υπήρχε το πρόβλημα ότι «η Δράμα δεν ήταν γνωστή στην Ευρώπη». «Μπαίνοντας σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επισκεφτήκαμε 5 ευρωπαϊκές πόλεις, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Σόφια, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, και αναδείξαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας, τις όμορφες περιοχές, που δυστυχώς δεν τις ξέρει η Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις μας φέραμε κόσμο, φέραμε δημοσιογράφους να γνωρίσουν μια παρθένα περιοχή, που έχει όμως τρομερά πλεονεκτήματα, τα οποία δυστυχώς δεν αξιοποιούμε οι ίδιοι μας» σημείωσε.

Στη συνεχεία της ομιλίας του ο Δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε στα έργα «που δηλώνουν ότι μια Δημοτική Αρχή είναι πετυχημένη». «Δυστυχώς η οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη» και «οι πόροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια μειωμένοι κατά 70 – 80%» επεσήμανε ο κ. Μαμσάκος, υπογραμμίζοντας ότι «κάναμε καλή χρήση των χρημάτων όλων μας» και «λύσαμε προβλήματα τα οποία χρόνιζαν». Ενδεικτικά, όπως είπε, ανέφερε τον ηλεκτροφωτισμό στον Κορύλοβο και τον φωτισμό των εργατικών κατοικιών Αγ. Σάββα. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Δημοτική Κοινότητα Δράμας «που βοήθησε σε αυτή την προσπάθεια», δίνοντας συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και στο Δ.Σ.. Ακόμη, αναφέρθηκε στον ηλεκτροφωτισμό σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα, ευχαριστώντας «από καρδιάς του Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων των χωριών μας, όλα τα Τοπικά Συμβούλια, γιατί πραγματικά υπερβάλλουν τους εαυτούς τους. Είναι θεματοφύλακες των χωριών μας». Στα σχολεία έγιναν, όπως τόνισε, «μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις», στο 5ο Γυμνάσιο, στο 1ο και 4ο Νηπιαγωγείο, στον 1ο και 3ο Παιδικό. «Κάθε χρόνο μέσα από το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων έχουμε τα σχολεία μας σε προτεραιότητα. Γιατί η παιδεία για μας έχει μεγάλη σημασία. Γιατί τα παιδιά μας είναι το παρόν και το μέλλον μας» σημείωσε. Ακόμη, ανέφερε και άλλα προβλήματα στα οποία δόθηκαν λύση, όπως οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων σπιτιών, οι ασφαλτοστρώσεις σε πάρα πολλές περιοχές της Δράμας και η δημιουργία πάρκων αναψυχής.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Δράμας στάθηκε στην καθημερινότητα των πολιτών σε σχέση με την καθαριότητα. «Κάθε Δημοτική Αρχή αν δεν έχει τη βοήθεια και τη στήριξη των πολιτών τότε δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα» τόνισε και έστειλε το μήνυμα ότι «όλοι οι δημόσιοι χώροι, όλοι οι χώροι έξω από τα σπίτια μας είναι χώροι δικοί μας. Αν δεν τους προστατέψουμε, αν δεν μπούμε στη λογική να ενδιαφερόμαστε κι εμείς όσους υπαλλήλους και να έχει μια Δημοτική Αρχή δυστυχώς δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της». Στον τομέα αυτό, ανέφερε ότι «αγοράσαμε 4 ολοκαίνουργια απορριμματοφόρα ανακύκλωσης», «αγοράσαμε συρμούς για να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας», «προμηθεύσαμε όλη την πόλη μας με μπλε κάδους», ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν κάδοι κομποστοποίησης και κάδοι για γυαλί.

Αναφερόμενος στο έργο που έγινε από τη ΔΕΥΑΔ, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι κάνουν αξιέπαινη προσπάθεια και η διοίκηση βρίσκεται στο πλευρό τους. Ο κ. Μαμσάκος, στην παρουσίαση του έργου για τη ΔΕΥΑΔ, ανέφερε: «Αντικαταστήσαμε πάνω από 120 χλμ. δικτύου στη Δράμα και στις Τοπικές Κοινότητες» και πρόσθεσε ότι «έχουν ξεκινήσει εγκαταστάσεις για τοποθέτηση ελέγχου διαρροών σε 77 σταθμούς». Επιπλέον στάθηκε στο «μεγαλύτερο έργο στην Περιφέρεια .Α.Μ.Θ. με πάνω από 6 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Ζώνη Γ (περιοχή Αμπελοκήπων, Προαστίου, Αγ. Σάββα)». «Έχουμε ήδη έτοιμες, ώριμες και προς δημοπράτηση μελέτες που περιμένουμε να βγει η πρόσκληση για να χρηματοδοτήσουμε άλλα 4-5 έργα» τόνισε ο Δήμαρχος Δράμας και απαρίθμησε τις μελέτες που αφορούν «τη Ζώνη 2 με 7 εκ. ευρώ, όπου ουσιαστικά είναι όλη η κεντρική μας πλατεία και όλη η περιοχή του κέντρου», «έτοιμη μελέτη για την κατασκευή αποχέτευσης της περιοχής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με 1 εκ. ευρώ», «έτοιμη μελέτη της σύνδεσης οικισμού Ταξιαρχών, Μαυροβάτου, Μικροχωρίου» και «μελέτη για μονάδα ενεργειακής ξήρανσης με 8 εκ. ευρώ για να διαχειριστούμε τη λυματολάσπη». «Καταλαβαίνετε ότι η Δημοτική μας Αρχή, προχωρεί, ετοιμάζει, σχεδιάζει, ωριμάζει όλες αυτές τις μελέτες για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε όλα αυτά τα έργα χωρίς ένα ευρώ από την τσέπη του Δραμινού πολίτη» τόνισε ο κ. Μαμσάκος.

Ο Δήμαρχος Δράμας, έπειτα, αναφέρθηκε στη ΔΕΚΠΟΤΑ και στην Ονειρούπολη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκδήλωση, η οποία με την επιτυχία της συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει αλλά και δεν θα επιτρέψω σε καμιά αντιπολίτευση να παίξει με αυτό τον θεσμό, γιατί είναι θεσμός όλων μας». Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος «καταγράψαμε όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία. Όλα τα μηχανήματα, τα σπιτάκια, ο ηλεκτροφωτισμός της Ονειρούπολης βρίσκεται καταγεγραμμένος και σε ένα συγκεκριμένο μέρος», επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε και την τελευταία βίδα που έχουμε σε υλικά αυτής της διοργάνωσης». Έδωσε «πολλά συγχαρητήρια για αυτή την ενέργεια στον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Χατζηκυριακίδη», ενώ έκανε αναφορά και στην καινούργια διοίκηση με τον κ. Ψαρρά. «Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια και φέραμε δύο δικά μας παιδιά. Δύο παιδιά που έστησαν την Ονειρούπολη, αλλά συγχρόνως δόξασαν και την πόλη μας, τον κ. Αβανίδη και την κ. Βουρνιά. Ανθρώπους επαγγελματίες που δυστυχώς εκδιώχθηκαν από ορισμένους και έστησαν παρόμοιες εκδηλώσεις και έγιναν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Μαμσάκος και συνέχισε λέγοντας: «Ήρθαμε εμείς και αποκαταστήσαμε την αδικία και να δώσουμε πλέον σε επαγγελματίες του χώρου αυτή την εκδήλωση, έτσι ώστε να ξανακάνουμε μια καινούργια αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, γιατί η Ονειρούπολη μπορεί να στηρίξει και να βοηθήσει όλη μας την οικονομία». Ακόμη ευχαρίστησε όλους τους φορείς της Δράμας (Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Επισιτιστές, ΟΕΒΕ), «που μόλις οι αντιπολιτεύσεις δεν συμμετείχαν στην διαπαραταξιακή, ήρθαν όλοι αυτοί οι φορείς να στηρίξουν αυτή την εκδήλωση. Γιατί κατάλαβαν και ένιωσαν ότι αυτός ο θεσμός δεν είναι μιας Δημοτικής Αρχής ή ενός Δημάρχου. Είναι θεσμός της πόλης. Είναι θεσμός δικός μας. Είναι θεσμός όλων των Δραμινών».

Στον απολογισμό έργου στον τομέα του Πολιτιστικού Οργανισμού ο κ. Μαμσάκος στάθηκε ιδιαιτέρα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, έναν θεσμό που κάνει γνωστή τη Δράμα σε όλο τον πλανήτη και στον οποίον υπάρχει «ρεκόρ συμμετοχών στα τελευταία χρόνια». Ακόμη, για τον Πολιτιστικό Οργανισμό ανέφερε ότι υπάρχει νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Ωδείο, ο κ. Καμπάνης, και «σήμερα το Ωδείο απαριθμεί περίπου στους 800 μαθητές», ενώ «όταν αναλάβαμε δεν είχαμε ούτε 200 παιδιά». Άλλες ενέργειες που έγιναν ήταν το εγχειρίδιο σπουδών, πάγιες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις, αλλά και η μετεγκατάσταση του Κέντρου Νεότητας. Ο κ. Μαμσάκος στάθηκε στη συμβολή του Προέδρου Ανέστη Τερζή και του Δ.Σ. που «καθημερινά δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για αυτό τον θεσμό», ενώ ευχαρίστησε και τον Δημήτρη Καραμπατζάκη, ο οποίος ήταν Πρόεδρος κατά τον πρώτο χρόνο άσκησης διοίκησης.

Στον απολογισμό για το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στις υποδομές «σε δάπεδα ασφαλείας και σε παιχνίδια σε παιδικούς σταθμούς». Ακόμη, «εκπονήθηκαν 4 νέες μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης και είμαστε έτοιμοι προς χρηματοδότηση», ενώ υπάρχει «έτοιμη μελέτη 1,5 εκ. ευρώ για νέο παιδικό σταθμό στην ανάπλαση και περιμένουμε να βγει το μέτρο». «Αγκαλιάσαμε όλους τους ηλικιωμένους» και πρόσθεσε ότι «εγκαινιάσαμε το Κ.Η.Φ.Η.», «μεταφέραμε το ΚΑΠΗ της Δράμας σε έναν καινούριο χώρο», «μεταφέραμε το ΚΑΠΗ στο Ξηροπόταμο», «ξεκινήσαμε εργασίες ανακατασκευής στο ΚΑΠΗ της Χωριστής» και δημιουργούμε πληθώρα εκδηλώσεων για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας». Ο Δήμαρχος Δράμας στάθηκε στη συμβολή της προηγούμενης Προέδρου του Νομικού Προσώπου Ζωής Καρυοφυλλίδου και του σημερινού Προέδρου Αλέξανδρου Παναγιωτίδη για την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων.

Για το Τμήμα Αθλητισμού ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι έγιναν «ολοκληρωμένες εργασίες υποδομών σε όλα τα γήπεδα» και ακόμη στάθηκε στην ολοκλήρωση και παράδοση του Φουσκωτού, στην τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα στο βοηθητικό γήπεδο της Δόξας, στην αντικατάσταση φθαρμένων υλικών στο Κολυμβητήριο. «Δώσαμε λύσεις και προσπαθήσαμε να διορθώσουμε το γήπεδο στο Αρρένων» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δημιουργήσαμε το γήπεδο του Μυλοποτάμου» και «ανακατασκευάζεται το γήπεδο του Προαστίου». Για τις ενέργειες αυτές «που δίνουν λύση σε ένα ευαίσθητο κομμάτι» ευχαρίστησε τον πρώην Αντιδήμαρχο Αναστάσιο Βασιλειάδη και το σημερινό Γιάννη Καψημάλη «γιατί βοηθούν και στηρίζουν τον αθλητισμό».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Δράμας παρουσίασε το έργο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου: «Πάνω από 5.500 οικογένειες αυτή τη στιγμή στηρίζονται και υποστηρίζονται από τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες», είτε μέσα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, είτε μέσα από το ΤΕΒΑ, είτε μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, είτε μέσα από τα μαθήματα ξένων γλωσσών. «Έχουμε κάνει δεκάδες προγράμματα πρόληψης, δωρεάν εμβολιασμού, μαστογραφικούς ελέγχους» πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αριστείδη Μωυσιάδη και τον Κώστα Μπαϊρακτάρη, οι οποίοι «δίνουν καθημερινά έναν αγώνα».

Έπειτα ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και στάθηκε στις πρόσφατες φωτιές, αλλά και στις παλιότερες χιονοπτώσεις, όταν δόθηκε «αγώνας από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Τσεπίλη» για «να μην κινδυνέψει κανένας συμπολίτης μας», ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια από τους Τάσο Χατζηγιάννη, Δημήτρη Σιδηρόπουλο, Ανέστη Δερματίδη.

Για τα Δημοτικά Διαμερίσματα ο Δήμαρχος Δράμας εξέφρασε την χαρά του «που έχω συνεργάτες ανθρώπους που κάθε μέρα ενδιαφέρονται για το χωριό τους και δίνουν λύσεις». «Μας ενδιαφέρει ως παράταξη και με ενδιαφέρει προσωπικά ως Δήμαρχο της Δράμας η ισόρροπη ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή δώσαμε τη δυνατότητα της χρηματοδότησης στα τοπικά μας διαμερίσματα με 55% περίπου και 45% στη Δράμα, γιατί η Δράμα έχει τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ». «Στηρίξαμε τα χωριά μας. Δημιουργήσαμε και δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν να έχουν λυθεί» υπογράμμισε ο κ. Μαμσάκος.

Ο Δήμαρχος Δράμας στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ένα «πρόγραμμα ορόσημο», ένα «πρόγραμμα που θα αλλάξει την όψη της πόλης μας» και αφορά μια «κεντρικότατη περιοχή του Δήμου μας όπου ενώνει την περιοχή της Αγ. Βαρβάρας με την περιοχή του κήπου με μια πράσινη γέφυρα, αναμορφώνοντας όλη αυτή την περιοχή». Στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 8,5 εκ. ευρώ θα γίνει, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, θα τοποθετηθούν φωτισμός led και βυθιζόμενοι κάδοι ανακύκλωσης και θα δημιουργηθούν πάρκα και κήποι. «Δυστυχώς ένα τόσο μεγάλο έργο δεν τελειώνει από την μια μέρα στην άλλη. Θα υποστεί εκείνη η περιοχή ταλαιπωρίες μέχρι να γίνουν όλα αυτά τα έργα. Να είστε σίγουροι όταν αυτό το έργο θα τελειώσει θα είναι μια περιοχή εντελώς διαφορετική από το σήμερα, θα δίνει προοπτική στην ανάπτυξη και συγχρόνως θα αναδεικνύει συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας, όπως είναι το νερό» επεσήμανε ο κ. Μαμσάκος. Ακόμη, ανέφερε ότι «μέσα από τις εκπτώσεις αυτών των έργων έρχεται η δεύτερη φάση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπου ετοιμάζεται το δεύτερο πρόγραμμα που θα καλύπτει την περιοχή Θ. Αθανασιάδη και μπροστά όλο τον κήπο».

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των έργων που υλοποιούνται από τη Δημοτική Αρχή ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι «έχουμε ήδη προέγκριση στην ΟΧΕ Πολιτισμού για το Τζαμί απέναντι από τα Δικαστήρια, όπου θα δημιουργηθεί ένα κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων που θα αναδεικνύει την ιστορία, αλλά θα δίνει λύσεις και στην επιχειρηματικότητα», «ανακατασκευάζεται η Αγία Σοφία», ενώ ετοιμάζεται «ένα μεγαλόπνοο έργο» «για να ξαναφέρουμε το Παλιό Ρολόι της Δράμας όπως ήταν παλιότερα». Όπως τόνισε πρόκειται για «στοιχεία τα οποία θα αναδείξουν ως πόλο έλξης τουρισμού την πόλη μας».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε στις θέσεις ευθύνης που κατέχει: Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη και υπεύθυνος από την ελληνική πλευρά για την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση. Για το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη ανέφερε ότι συμμετέχουν περίπου 45 Δήμοι, εκπροσωπώντας και τις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ συμμετέχουν 5 Περιφέρειες και πάνω από 10 εταιρείες. Το Δίκτυο στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας και έχει παράρτημα στις Βρυξέλλες και «έχει καταφέρει ήδη να κατεβάσει πάνω από 30 προγράμματα». Όσον αφορά την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση συμμετέχουν 325 Δήμαρχοι από την Ελλάδα και 10.000 Δήμαρχοι από τη Γερμανία. «Όλες αυτές τις θέσεις που διεκδίκησα δεν τις έκανα γνωστές προς τη Δραμινή κοινωνία, γιατί αυτό που με διακρίνει ότι όταν θα έρθουν τα αποτελέσματα, τότε θα γνωρίσει και ο κόσμος της Δράμας τι κάνει ο Δήμαρχος της» τόνισε ο κ. Μαμσάκος. Όπως επεσήμανε, μέσω της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης έχει αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ Γιατρών της Γερμανίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και έχουν δοθεί 300.000 ευρώ για το Κέντρο Φιλοξενίας για την πρόσληψη Δραμινών γιατρών και νοσηλευτών. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια η δημιουργία γραφείου πληροφόρησης και ενημέρωσης σε συνταξιούχους από τη Γερμανία.

Ο κ. Μαμσάκος, αφού ολοκλήρωσε την παρουσίαση του έργου των τριών χρόνων της Δημοτικής Αρχής, σημείωσε: «Θα μπορούσα μια ολόκληρη μέρα να απαριθμώ έργα και ενέργειες που έγιναν με πρωτοβουλίες αυτής της Δημοτικής Αρχής. Επιδερμικά έπιασα κάποια ζητήματα, ανέλυσα κάποιες περιπτώσεις για να δείξω προς όλους σας ότι αυτή η Δημοτική Αρχή εργάζεται, αυτή η Δημοτική Αρχή προσπαθεί, αυτή η Δημοτική Αρχή έχει άξιους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν έναν αγώνα, αυτή η Δημοτική Αρχή έχει και παρόν, έχει και μέλλον και μην ακούτε τις σειρήνες. Μην ακούτε αυτά που μεταδίδονται και μεταφέρονται με άσχημο τρόπο προς όλους σας. Δεν ασχολήθηκα και δεν θα ασχοληθώ με μικροπολιτικές. Αυτό που με ενδιαφέρει και μας ενδιαφέρει όλους μας είναι η παραγωγή έργου και αποτελέσματος» και πρόσθεσε: «Είμαστε η Δημοτική Αρχή που την διακατέχει η σοβαρότητα, που την διακατέχει ένα πνεύμα συνεργασίας και προώθησης ζητημάτων και λύσεων σε πολλά θέματα».

Ο Δήμαρχος Δράμας εξέφρασε τη χαρά του «για την αγάπη που δείχνετε στο πρόσωπό μου, όχι μόνο ως Δήμαρχο της πόλης, αλλά και ως Χριστόδουλο. Κι αυτή την αγάπη την εισπράττω». «Όλη η αγάπη σας, όλη η εκτίμηση που δεχόμαστε ως Δημοτική Αρχή είναι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει, αυτό που ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή “Ενώνουμε τη Δράμα” είστε εσείς. Το επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας είναι να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε εσάς» τόνισε. Ο κ. Μαμσάκος σημείωσε το «το γραφείο του Δημάρχου είναι ανοιχτό κάθε μέρα. Δεν έχω βάλει περιορισμούς όταν θέλει κάποιος να με δει» και ανέφερε ότι «Η θέση του Δημάρχου είναι τιμητική θέση και θέση ευθύνης. Πολλές φορές μέσα από την άσκηση διοίκησης έχει τύχει σε πολλές περιπτώσεις τα μυαλά των Δημάρχων να παίρνουν αέρα». «Αυτό που ενδιαφέρει προσωπικά εμένα και όλους τους συνεργάτες μου είναι να προσέξουμε και να δώσουμε λύσεις στον κόσμο μας, γιατί αυτός ανεβάζει και κατεβάζει» πρόσθεσε.  Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε: «Θεωρώ ότι αυτή η θέση ευθύνης με τα λάθη και τις παραλείψεις μου, αλλά και με την μεγάλη προσπάθεια, προσπαθώ να την φέρω εις πέρας για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να δώσουμε διέξοδο και να δημιουργήσουμε μια νέα Δράμα».

Ο κ. Μαμσάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένειά του, επισημαίνοντας: «Δεν θα μπορούσα να πετύχω τίποτα, αν δεν είχα την στήριξη κάποιων ανθρώπων, κάποιων δικών μου ανθρώπων, που από το πρώτο βήμα της ενασχόλησής μου με τα κοινά βρεθήκαν δίπλα μου. Και χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσα να πετύχω τίποτα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η σύζυγος και μητέρα των παιδιών μου και τα δυο παιδιά μου. Σε αυτούς, λοιπόν, οφείλω το ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλω ότι μου έδωσαν την ευκαιρία να έχω το τιμητικό αυτό αξίωμα του Δημάρχου. Σε αυτούς οφείλω το σήμερα και το αύριο. Τους ευχαριστώ από καρδιάς». Επίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους συνεργάτες του, «όλους αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα» και «προσπαθούμε καθημερινά να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες της Δράμας». Ο Δήμαρχος Δράμας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον περήφανο κόσμο της Δράμας, τους συμπολίτες μου, τους δικούς μου ανθρώπους, τους ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή πίστεψαν στο πρόσωπο και των συνεργατών μου και το δικό μου και μας έδωσαν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να γίνουμε Δημοτική Αρχή. Σας είμαι υποχρεωμένος από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας ευχαριστώ που ήρθατε σε αυτή την εκδήλωση. Και ξέρω ότι όταν σας ξαναχρειαστώ πάλι θα είσαστε δίπλα μου και κοντά μου».