Δέκα κορυφαίες χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού.
Ο χρυσός είναι ένα από τα σπανιότερα στοιχεία στον κόσμο, αποτελώντας περίπου 0,003 μέρη ανά εκατομμύριο του φλοιού της γης. Ποιες χώρες όμως παράγουν περισσότερο;
Η παραγωγή χρυσού παραμένει σχετικά σταθερή από το 2010. Το 2019, η παγκόσμια παραγωγή ορυχείων χρυσού ανέφερε παραγωγή 3.463,7 τόνων χρυσού, μειωμένη κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ακολουθούν δέκα κορυφαίες χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού το 2019, ξεκινώντας με τον κορυφαίο παραγωγό και καταναλωτή, την Κίνα. Όλα τα δεδομένα προέρχονται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
1. Κίνα – 383,2 τόνοι
Για πολλά χρόνια, η Κίνα είναι το κορυφαίο έθνος παραγωγής χρυσού, αντιπροσωπεύοντας το 11% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, η παραγωγή μειώθηκε από σχεδόν 400 τόνους πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας την τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειώσεων. Η πτωτική τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές που επιβάλλει η κυβέρνηση.
2. Ρωσία – 329,5 τόνοι
Το 83% του ευρωπαϊκού χρυσού προέρχεται από τη Ρωσία, η οποία αυξάνει την παραγωγή του κάθε χρόνο από το 2010. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού της Ρωσίας; Η ρωσική κυβέρνηση, φυσικά, αγοράζει περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου του χρυσού που παράγεται τοπικά.
3. Αυστραλία – 325,1 τόνοι
Η Αυστραλία σημείωσε επτά διαδοχικά έτη αυξήσεων στην παραγωγή χρυσού, κατά 4% το 2019. Η βιομηχανία ορυκτών παράγει πάνω από το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Αυστραλίας και παράγει περίπου το 8% του ΑΕΠ.
4. ΗΠΑ – 200,2 τόνοι
Η αμερικανική παραγωγή χρυσού μειώθηκε κατά 11% το 2019, ολοκληρώνοντας πέντε συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης. Δώδεκα πολιτείες παρήγαγαν χρυσό, αξίας περίπου 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αντιπροσωπεύουν το 6,1% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου το 78% του χρυσού που παράγεται στις ΗΠΑ προέρχεται από τη Νεβάδα.
5. Καναδάς – 182,9 τόνοι
Ο Καναδάς διατηρεί τη θέση της εδώ και τρία χρόνια, ακόμη και με ελαφρά μείωση της παραγωγής το 2019. Νέα έργα σε Nunavat, Yukon και Quebec αναμένεται να υποστηρίξουν ισχυρότερη παραγωγή το 2020. Η παραγωγή ορυχείων χρυσού του Καναδά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 2,7% από το 2019 έως το 2023.
6. Περού – 143,3 τόνοι
Η παραγωγή χρυσού μειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Περού κυρίως λόγω της καταστολής των παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή La Pampa. Η εξόρυξη αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας του Περού και αντιπροσωπεύει πάνω από το 28% της συνολικής παραγωγής της περιοχής.
7. Γκάνα – 142,4 τόνοι
Η Γκάνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Αφρική. Μεγάλες βιομηχανίες όπως το AngloGold Ashanti και το Gold Fields έχουν μετατοπίσει το κέντρο τους από τη Νότια Αφρική στη Γκάνα. Το έθνος της Δυτικής Αφρικής έχει περίπου 1.000 μετρικούς τόνους αποθεματικών.