Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο Plos Computational Biology αναφέρεται στα πρώτα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον.
«Η μελέτη της σειράς με την οποία εκδηλώνονται τα συμπώματα μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός» δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Joseph Larsen.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού προκαλούσε αρχικά βήχα και στη συνέχεια πυρετό. Έτσι, όσοι νοσούσαν δεν έμπαιναν σε καραντίνα, βοηθώντας στην εξάπλωση του ιού.
Η αρχική μορφή του κορονοϊού που εξαπλώθηκε στη Γουχάν ακολουθούσε την αντίθετη πορεία, δηλαδή πρώτα πυρετός και ύστερα βήχας, βοηθώντας να περιοριστεί πιο εύκολα, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία των νοσούντων λειτουργούσε ως φυσικό καμπανάκι κινδύνου.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, το τοπικό κλίμα ή το υψόμετρο δεν φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων, με τη μεγαλύτερη σημασία να την έχει το είδος της μετάλλαξης.
Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον
Η μετάλλαξη που ξεκίνησε από τη Νότια Αφρική και κυριαρχεί σήμερα σε πολλές περιοχές του πλανήτη θυμίζει το κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως καταγράφηκαν σε έρευνα της Zoe Covid Study στη Μεγάλης Βρετανία, τα συμπτώματα είναι τα εξής και με αυτή τη σειρά:
- καταρροή,
- πονοκέφαλος,
- κούραση,
- φτέρνισμα,
- πονόλαιμος.
Κανείς δεν μιλάει ακόμα με σιγουριά για το πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη Όμικρον, όμως, είναι πολύ πιο μεταδοτική από οποια έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να τονίζει πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.