ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΙΨΗΦΙΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ – ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ COVID-19 ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • Αγωνιώδης έκκληση του Δήμου Προσοτσάνης λόγω αυξημένου ιικού φορτίου σε Αργυρούπολη και Σιταγρούς

 

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώνονται σε καθημερινό επίπεδο από τον ΕΟΔΥ.

Η αύξηση αυτή ξεκίνησε να διαπιστώνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και συνεχίζει και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Εξάλλου συχνό είναι το φαινόμενο ο αριθμός των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο να είναι διψήφιος (11 στις 17 Μαρτίου, 13 στις 20 Μαρτίου, 11 στις 27 Μαρτίου, 14 στις 30 Μαρτίου, 10 στις 31 Μαρτίου, 12 την 1η Απριλίου, 10 στις 2 Απριλίου, 15 στις 3 Απριλίου, 12 στις 4 Απριλίου). Μάλιστα, την Τρίτη 6 Απριλίου καταγράφηκαν στη Δράμα 29 νέοι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ εντός του 2021, αλλά και τον μεγαλύτερο από τις 10 Δεκεμβρίου του 2020, όταν και υπήρξαν 70 νέα κρούσματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Π.Ε. Δράμας μέσα στο μήνα Μάρτιο γίνεται εμφανής από το συνολικό αριθμό αυτών, καθώς αυτά ήταν 159, δηλαδή σε σχέση με τον Φεβρουάριο υπήρξαν 101 περισσότερα κρούσματα, καθώς τον δεύτερο μήνα του χρόνου σε τοπικό επίπεδο οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς ήταν 58. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου τα κρούσματα ήταν 41, ενώ το δεύτερο 118.

Η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των Δραμινών ασθενών με Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου νοσηλεύονται κυρίως όσοι Δραμινή χρήζουν νοσηλείας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Δευτέρα 5 Απριλίου, ο Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος του γειτονικού Νομού κ. Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, στο ραδιοφωνικό σταθμό KavalaNews 102,8, στο Νοσοκομείο της Καβάλας νοσηλεύονται 35 ασθενείς, εκ των οποίων οι 3 στη ΜΕΘ-Covid και οι υπόλοιποι στην κλινική Covid. Από τους συνολικά 35 ασθενείς, οι 25 προέρχονται από το Νομό Καβάλας και οι 10 από το Νομό Δράμας. Από τους 3 νοσηλευόμενους στη ΜΕΘ, ο 1 προέρχεται από το Ν. Δράμας και οι άλλοι 2 από το Ν. Καβάλας.

Δηλαδή, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 1 μήνα, υπήρξε διπλασιασμός των Δραμινών ασθενών με Covid-19 στο Νοσοκομείο της Καβάλας, καθώς ο αριθμός τους στις αρχές του Μαρτίου ήταν 5.

 

Αυξημένο ιικό φορτίο σε Αργυρούπολη και Σιταγρούς

 

Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Απριλίου ο Δήμος Προσοτσάνης απεύθυνε αγωνιώδη έκκληση προς τους κατοίκους της Αργυρούπολης και των Σιταγρών, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται αυξημένο ιικό φορτίο. Ο Δήμος Προσοτσάνης ζήτησε την τήρηση των μέτρων υγιεινής, αλλά και τον περιορισμό μετακινήσεων και επαφών σε δημόσιους χώρους και αυτές να γίνονται μόνο για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Δήμου Προσοτσάνης αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί/ες συνδημότες/σες το τελευταίο χρονικό διάστημα στις κοινότητες Σιταγρών και Αργυρούπολης έχει καταγραφεί ιδιαίτερα αυξημένο ιικό φορτίο και μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων covid-19 στον τοπικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να χαρακτηριστεί η περιοχή μας ως πλέον επιβαρυμένη.

Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και προκειμένου να προστατεύσουμε το Δήμο μας από την επιβολή αυστηρών μέτρων με καθολικό lockdown, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία παρακαλείσθε να τηρήσετε τα μέτρα υγιεινής αλλά και να περιορίσετε τις μετακινήσεις και επαφές σε δημόσιους χώρους αυστηρά και μόνο για έκτακτη ανάγκη.

Προσέχουμε και προστατεύουμε την οικογένεια μας, τις κοινότητες μας, την οικονομία μας».

 

Συρροή κρουσμάτων και στη Δομή Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας

 

Συρροή κρουσμάτων υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου καταγράφηκαν τουλάχιστον 25 κρούσματα. Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ergasia-press.gr από τις 30 Μαρτίου.

Πάντως, από πλευράς των υπευθύνων της Δομής λέγεται πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ότι τηρούνται πλήρως τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού. Άλλωστε, η απαγόρευση εξόδου των φιλοξενούμενων που ίσχυε αρχικά μέχρι την Δευτέρα 5 Απριλίου, παρατάθηκε για ακόμη μια εβδομάδα, μέχρι και την Δευτέρα 12 Απριλίου.

Σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα εκδόθηκαν, κατά σειρά, από το Σύλλογο Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, την Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε. και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας.

Ο Σύλλογος των Γιατρών του Νοσοκομείου εξέφρασε την ανησυχία του «για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης» και ζήτησε «την απαραίτητη προσοχή ώστε να μην εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε ανεξέλεγκτο φαινόμενο υπερμετάδοσης του ιού».

Η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε. έκανε λόγο για «επιτακτική ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης τόσο στο πεδίο της ουσιαστικής φροντίδας όσων νοσούν όσο και του περιορισμού – ελέγχου της διασποράς». Μάλιστα, παρέθεσε και μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων «για να προστατευτεί η υγεία προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των εργαζομένων».

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τα κρούσματα στη Δομή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «γνωρίζουμε ότι είναι πάγια τακτική τα κρούσματα ελέγχονται και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ. Διαπιστώνουμε όμως προς μεγάλη έκπληξή μας ότι δεν εμφανίζονται στα καταγεγραμμένα κρούσματα που επίσημα ανακοινώνονται για το Νομό μας μέσω ΕΟΔΥ». Ακόμη, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ζήτησε τη συνδρομή όλων των φορέων «προς αποφυγή μιας νέας διασποράς στον πληθυσμό μας».