ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ – Ε.Ι.Ε.Τ.

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ – Ε.Δ.Ι.Π.Τ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ – Σ.Η.Π.Ε.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΗΜΕΡ. & ΕΒΔΟΜ. ΕΦΗΜ. ΑΤΤΙΚΗΣ – Ε.Ι.Τ.Η.Ε.Ε.Α.

 

 

 

  • Διαμαρτυρία των Ενώσεων Τύπου

 

Τη διαμαρτυρία τους για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης από την ημερίδα με θέμα «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού – Τοπικού και Κλαδικού τύπου» που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης-Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ε.Ι.Ε.Τ., Ε.Δ.Ι.Π.Τ., Σ.Η.Π.Ε. και Ε.Ι.Τ.Η.Ε.Ε.Α..

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

με την απουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής από την Ημερίδα των Ενώσεων Τύπου στη Λάρισα, στις 30 Σεπτεμβρίου, με θλίψη διαπιστώσαμε ότι, για άλλη μια φορά απαξιώσατε τον περιφερειακό-τοπικό-κλαδικό Τύπο της Χώρας, ο οποίος αγωνίζεται για την επιβίωση και την προοπτική του, μέσα σε ένα οικονομικά ασφυκτικό περιβάλλον και όπως φαίνεται πια, μέσα σε ένα εχθρικό κυβερνητικό περιβάλλον.

Η ημερίδα των Ενώσεων Τύπου Ε.Ι.Ε.Τ.-Ε.Δ.Ι.Π.Τ.- Σ.Η.Π.Ε.- Ε.Ι.Τ.Η.Ε.Ε.Α. εστέφθη με εξαιρετική επιτυχία καθώς πάνω από 200 προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τις διεργασίες και συμμετείχαν στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο που παρήχθη από τη διαδικασία. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν παράγοντες της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, αρχηγός κόμματος του Κοινοβουλίου, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές αλλά κυρίως εκδότες των περισσότερων τοπικών, κλαδικών και περιφερειακών Μέσων από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, από την Ρόδο και την Κρήτη μέχρι την Θράκη, τα Γιάννενα και την Πελοπόννησο.

Η ευαισθητοποίηση και παρουσία σύσσωμης της περιφερειακής-τοπικής αυτοδιοίκησης και Ευρωβουλευτών καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα του ρόλου και του λειτουργήματος που επιτελούμε, ακούραστα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ενώ η απουσία της πολιτικής ηγεσίας από την κορωνίδα των εκδηλώσεων για τα ζητήματα του κλάδου, επιβεβαιώνει, αν μη τι άλλο, την αδυναμία της να κατανοήσει τις προσπάθειές μας, όχι μόνο για τη βιωσιμότητα και τη μετεξέλιξη των εκδοτικών μας επιχειρήσεων, αλλά και για τη διαφύλαξη του ρόλου που επιτελούμε.

Από την αρχή των επαφών μας με το Υπουργείο σας και εσάς προσωπικά, επιχειρήσαμε να καταστήσουμε σαφές ότι επιδιώκουμε ο διάλογος με την Πολιτεία για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον κλάδο μας, αλλά και την εν γένει πολιτική για τα ζητήματα που μας απασχολούν, να ξεφύγει από την άκαιρη και απαρχαιωμένη πια λογική της διαμόρφωσης αποκλειστικά των ρυθμιστικών κανόνων, και παράλληλα να υποστηρίξει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προϋποθέσεων για τη λειτουργία και τη μετεξέλιξη του περιφερειακού-τοπικού και κλαδικού Τύπου. Αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό αξιοποιώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Τύπου (πρωτογενής είδηση, διεισδυτικότητα, διαχρονικότητα, τοπική ταυτότητα, προώθηση πολιτισμού κλπ) και οχυρώνοντας τα κοινωνικά αγαθά της Ενημέρωσης και της Δημοκρατίας που επιτελεί, πέρα από κρατικοδίαιτες αντιλήψεις, αλλά με βάση εκείνες τις πρακτικές από την ευρωπαϊκή εμπειρία που με βεβαιότητα θα οδηγήσουν στην προοπτική και την αναβάθμιση του κλάδου.

Σε αυτή την προσπάθεια, το Υπουργείο σας και η ΓΓΕΕ απάντησαν με την ψήφιση του Νόμου 4487/2017 χωρίς διαβούλευση, την απόρριψη των προτάσεων που καταθέσαμε και εγγράφως και την αγνόηση της ημερίδας που για πρώτη φορά διοργάνωσαν από κοινού οι Ενώσεις μας. Οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα ευλόγως αναρωτήθηκαν για την απουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει προηγούμενο να οργανώνεται ημερίδα ή συνέδριο Τύπου και να μην υπάρχει εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για να χαιρετήσει και να ακούσει την φωνή του κέντρου και της Περιφέρειας, αν μη τι άλλο, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής του κλάδου μας.

Με βάση το γεγονός ότι ουδέποτε στα χρόνια του σύγχρονου συνδικαλιστικού βίου των επαγγελματικών ενώσεων του Τύπου δεν υπήρξε από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο υποβιβασμός και εφαρμόζοντας την απόφαση των συμμετεχόντων της διοργάνωσης, σας γνωστοποιούμε την έντονη διαμαρτυρία μας και σας δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με τον συνασπισμό των δυνάμεων όλων των περιφερειακών Μέσων της χώρας, να διεκδικούμε-μέσα από έναν ειλικρινή, σοβαρό και αξιόπιστο διάλογο με το Υπουργείο-την προστασία, την ενίσχυση και την αναβάθμιση του κλάδου μας, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Για τις Ενώσεις, Περιφερειακού, Τοπικού και Κλαδικού Τύπου

Ε.Ι.Ε.Τ.

Ο Πρόεδρος

Α. Μουντάκης

Ε.Δ.Ι.Π.Τ.

Ο Πρόεδρος

Μ. Σαββάκης

Σ.Η.Π.Ε.

Ο Πρόεδρος

Β. Αθανασίου

Ε.Ι.Τ.Η.Ε.Ε.Α.

Ο Πρόεδρος

Α. Κατωπόδης