• «Οι περιγραφές που μου έκαναν γιατροί και νοσηλευτές είναι σοκαριστικές»
  • «Οι Υπουργοί να σταματήσουν να μιλάνε»
  • «Έχει μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή από τα κέρδη των ιδιωτών»

 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξη Τσίπρα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον πρώην Υπουργό και Τομεάρχη Υγείας του κόμματος κ. Ανδρέα Ξανθό, καθώς και από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, καθώς και με εργαζόμενους στο Γ.Ν. Δράμας.

Εξερχόμενος από το Νοσοκομείο, σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Είχα την ελπίδα ότι στη χώρα μας δεν θα δούμε σκηνές παρόμοιες με αυτές που βλέπαμε από τα δελτία των ειδήσεων, στα ειδησεογραφικά sites, στη Βόρεια Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς διαψεύστηκα. Δυστυχώς δεν το αποφύγαμε. Η κατάσταση σε όλη τη Β. Ελλάδα είναι δραματική. Ιδιαίτερα στη Δράμα, ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο της Δράμας, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Προφανώς και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό. Όμως τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να βρεθούν λύσεις για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή. Το Νοσοκομείο της Δράμας γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο. Οι περιγραφές που μου έκαναν γιατροί και νοσηλευτές είναι σοκαριστικές. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτές, διότι τούτη την ώρα δεν έχει νόημα να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες. Τούτη την ώρα έχει νόημα να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν λύσεις και κινήσεις για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Συνεπώς, το πρώτο που θέλω να πω είναι οι Υπουργοί να σταματήσουν να μιλάνε. Να συναισθανθούν την πραγματικότητα. Να μην ωραιοποιούν μια δραματική κατάσταση και κυρίως να μη μας λένε ότι πανηγυρίζουν, να μη μας λένε ότι ευτυχώς δεν έχουμε ΜΕΘ, γιατί θα είχαμε περισσότερους νεκρούς και να μη μας λένε ότι είναι καλά τα πράγματα στα νοσοκομεία.

Το δεύτερο είναι στοιχειωδώς να αντιληφθούν ότι έχει μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή από τα κέρδη των ιδιωτών. Τούτη την ώρα η Β. Ελλάδα όλη αιμορραγεί, μεταφορικά το λέω αυτό, διότι είναι γεμάτες όλες οι ΜΕΘ και γίνονται επιχειρήσεις για διακομιδές είτε οδικώς σε νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων είτε αεροπορικώς στην Αθήνα. Και το Διαβαλκανικό και ο Αγ. Λουκάς στη Θεσσαλονίκη, δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, παραμένουν κλειστά και εκατοντάδες κλίνες σε ιδιωτικές μονάδες αποκατάστασης, που θα μπορούσαν κι αυτές να συνδράμουν, επίσης παραμένουν κλειστές. Και όποιες ιδιωτικές κλινικές, εντός εισαγωγικών επιτάσσονται, δεν επιτάσσονται, νοικιάζονται στη διπλάσια τιμή για να πάρουν περισσότερα χρήματα οι ιδιώτες. Αυτό είναι εγκληματικό. Είναι αδιανόητο τούτη την ώρα να συμβαίνει. Και οφείλουν να γίνουν χθες όλα αυτά, διότι η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Β. Ελλάδα μπορεί να έρθει και στο νότο τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πορεία των πραγμάτων. Μακάρι να έχουμε μείωση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, όμως η επιβάρυνση που συνεχίζονται να δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία, σε ό,τι αφορά τα βαριά περιστατικά, είναι συνεχής.

Θέλω, τέλος, να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Στο Νοσοκομείο της Δράμας πάνω από 100 γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό νοσούν αυτή την στιγμή. Τα συλλυπητήριά μου και στις οικογένειας που χάσανε ανθρώπους, καθώς και στην ευρύτερη οικογένεια των νοσηλευτών για μια νοσηλεύτρια εδώ στο Νοσοκομείο της Δράμας που έχασε τη ζωή της. Έχασε τη ζωή της, προσπαθώντας να σώσει συνανθρώπους. Αυτό είναι όχι απλά συγκινητικό, αλλά νομίζω ότι είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε χρέος να μην μείνουμε στις ευχές και στα συγχαρητήρια. Έχουμε χρέος σε αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, να τους ανταμείψουμε έμπρακτα, κάνοντας τα αυτονόητα. Αυτά τα οποία δεν έγιναν χρόνια τώρα, από τις πιέσεις τις δημοσιονομικές, της Τρόικα, σήμερα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν. Δεν μπορεί σήμερα να δίνεται ένα φιλοδώρημα απλά και να μην υπάρχουν αυξήσεις των μισθών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών και μονιμοποιήσεις επικουρικών ιατρών που τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία πρέπει, οφείλουμε, έχουμε χρέος ως Πολιτεία να αντιμετωπίσουμε και το ευχαριστώ δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει έμπρακτο».

Η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Δράμα συνεχίζεται με επίσκεψη στο Επιμελητήριο, όπου και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους προέδρους του Επιμελητηρίου ς, του Εμπορικού Συλλόγου, του σωματείου Εστίασης και εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕΕ.