ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ» ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Κάτοικοι και επισκέπτες με τη χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα μπορούν να ενημερώνονται σε διάφορα σημεία της Δράμας από ολογράμματα, αγάλματα που μιλάνε, φωτογραφίες περασμένων εποχών κ.α. για το παρελθόν της πόλης

 

Στο πλαίσιο ημερίδας παρουσίασης της πορείας υλοποίησης των δράσεων και των έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, παρουσιάστηκε το έργο «Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας», το οποίο αποτελεί υποέργο της ΣΒΑΑ.

Σχετική συνέντευξη τύπου, πριν την έναρξη της ημερίδας, παραχώρησαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού – Οργάνωσης – Πληροφορικής και Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου και ο κ. Νίκος Πάχτας, ηλεκτρολόγος – μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, υπεύθυνος για τις ψηφιακές εφαρμογές οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακό Σύστημα Πολιτισμικής Ταυτότητας».

Όπως εξήγησε ο κ. Πάχτας στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκαν «μια σειρά από εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, για προβολές, για ολογραφικές αναπαραστάσεις και για εφαρμογές μέσω διαδικτύου», προχωρώντας στη συνέχεια στην αναλυτική παρουσίαση των εφαρμογών.

 

Εφαρμογή «Συναντήσεις»

 

Ο κ. Πάχτας ανέφερε ότι «είναι μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία μας επιτρέπει μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο, σε 10 συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Δράμας, να συναντήσουμε 10 Δραμινούς από διάφορες ιστορικές περιόδους, ξεκινώντας από την εποχή των Ηδωνών και φτάνοντας μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Π.χ. έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας μπορούμε να συναντήσουμε ένα μέλος της φυλής των Ηδωνών. Είναι μία animated μορφή, η οποία μιλάει στο κοινό και παρουσιάζει κάποια στοιχεία από την ιστορική ταυτότητα των Ηδωνών».

Όπως είπε ο κ. Πάχτας, «έχουμε δημιουργήσει δηλαδή μικρά ιστορικά αφηγήματα, τα οποία τα λέει το κάθε ένα από τις μορφές αυτές τις οποίες συναντάμε, που σκοπό έχουν να δώσουν στον χρήστη της εφαρμογής, είτε κάτοικο της πόλης της Δράμας είτε επισκέπτη – τουρίστα που έρχεται στην πόλη, να καταλάβει πως ήταν η Δράμα την αντίστοιχη εποχή. Και φυσικά να μπορέσουν να περάσουν και άλλα ιστορικά στοιχεία».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή περιλαμβάνει μορφές όπως μια πριγκίπισσα της Βυζαντινής εποχής, ένα μουσουλμάνο της Οθωμανικής περιόδου, ένα σταθμάρχη του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας, κ.α.

 

Εφαρμογή «Κλικ από το παρελθόν»

 

Για τη συγκεκριμένη εφαρμογή ο κ. Πάχτας σημείωσε: «Στην εφαρμογή αυτή έχουμε 60 παλιές φωτογραφίες της Δράμας, οι οποίες εμφανίζονται στο σημείο στο οποίο είχανε ληφθεί. Οπότε μπορούμε π.χ. να βρεθούμε πίσω από τον Ναό του Αγ. Νικολάου, το παλιό τζαμί, και να μπορέσουμε να δούμε μια φωτογραφία πως ήταν εκείνη η περιοχή το 1920. Μπορούμε πλησιάζοντας τη φωτογραφία να διαβάσουμε κάποιο μικρό περιγραφικό κείμενο, το οποίο θα μας δίνει ιστορικές πληροφορίες ή μπορούμε να δούμε το πώς αυτή η παλιά φωτογραφία εντάσσεται στην εικόνα του σήμερα. Οπότε έτσι μπορούμε να έχουμε ένα πολύ όμορφο πάντρεμα της παλιάς και της καινούργιας μορφής της πόλης. Αυτό το έχουμε κάνει για μια σειρά από σημεία στην πόλη, θέλοντας έτσι να μπορέσουμε να τονίσουμε και να προβάλλουμε με ένα πολύ ωραίο τρόπο την ιστορία της πόλης της Δράμας τα τελευταία 100 χρόνια που υπάρχει η δυνατότητα φωτογραφικών απεικονίσεων».

 

Εφαρμογή «Μνημείων φωνές»

 

«Σε 20 αγάλματα θα μπορούν τα αγάλματα αυτά μέσα από την οθόνη του κινητού μας να ζωντανέψουν. Θα μπορούμε να σκανάρουμε το κάθε QR που υπάρχει στο βάθρο κάθε αγάλματος και να μπορέσουμε αν η μορφή αυτή είναι κάποιος ανδριάντας να δούμε ότι μας μιλάει το ίδιο το άγαλμα», επεσήμανε ο κ. Πάχτας και πρόσθεσε: «Κάθε άγαλμα προσπαθεί να μας πει κάτι το οποίο σχετίζεται με τη δική του ιστορία και την ιστορία της Δράμας».

Όπως εξήγησε ο κ. Πάχτας, «μέσα από κάθε μορφή περνάμε και την τοπική ιστορία στον βαθμό που είναι εφικτό. Αυτό στους ανδριάντες. Σε αγάλματα που έχουν μια πιο σύγχρονη αισθητική, προσπαθούμε να μπορέσουμε να αναπαραστήσουμε το τι ήθελε να προβάλλει ο γλύπτης που έχει δημιουργήσει το άγαλμα». «Δημιουργούμε δηλαδή ένα μικρό θεατρικό δρόμου, το οποίο εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού για κάθε ένα από τα αγάλματα αυτά», υπογράμμισε ο κ. Πάχτας.

 

Εφαρμογή ολογραφικών αναπαραστάσεων

 

Ο κ. Πάχτας σημείωσε πως πρόκειται για «ολογραφικές αναπαραστάσεις που θα τοποθετηθούν στους χώρους του Δημαρχείου μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος με κάποιες από τις μορφές αυτές. Π.χ. με έναν καπνεργάτη τον οποίο θα μπορούμε να τον ρωτήσουμε για τις συνθήκες εργασίας, για τον ρόλο τους, για τους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι είχαν γίνει. Οπότε αυτός σαν ένας καπνεργάτης της εποχής του 1915 μπορεί να μας μιλήσει και να μας πει ακριβώς το τι δυσκολίες είχε η ζωή τους και πως προσπάθησαν αυτοί να τις βελτιώσουν».

«Επειδή όμως την ιστορία τη λέει ο καθένας με τον δικό του τρόπο, πέρα από τη μορφή του καπνεργάτη έχουμε και τη μορφή ενός καπνέμπορου, ο οποίος θα μας μιλήσει για το πως αναπτύχθηκε το καπνεμπόριο, πως αυτό έφερε πλούτο γενικότερα στην πόλη, πως έδωσε δουλειά σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι κάποια στιγμή, με την ανταλλαγή πληθυσμών, ήρθαν για να ξεκινήσουν μια δεύτερη ζωή στην πόλη της Δράμας και πως βοήθησε στο να αναπτυχθεί η πόλη και να υπάρχουν όλα αυτά τα όμορφα κτίρια τα οποίας βλέπουμε ακόμη και σήμερα», ανέφερε ο κ. Πάχτας και πρόσθεσε:

«Μια άλλη μορφή η οποία υπάρχει είναι μια ιστορική φυσιογνωμία. Είναι η μορφή του Μητροπολίτη της Δράμας της δεκαετίας του 1900, ο οποίος στη συνέχεια, την επόμενη δεκαετία, έγινε Μητροπολίτης Σμύρνης, ο γνωστός Άγιος Μητροπολίτης Χρυσόστομος, που πολλοί τον ξέρουν μονάχα ως Σμύρνης, λίγοι ξέρουν ότι είχε περάσει από τη Δράμα, πόσο δε τη πολύ μεγάλη συνεισφορά που είχε η μορφή αυτή στον Μακεδονικό Αγώνα.

Οπότε έτσι μέσα από μια σειρά από ερωτήσεις που μπορούμε να του απευθύνουμε, μπορούμε να μάθουμε από τα δικά του χείλη το τι γινόταν την εποχή εκείνη στη Δράμα, το τι ήταν ο Μακεδονικός Αγώνας που πάρα πολλοί δυστυχώς δεν ξέρουν τι ακριβώς είχε συμβεί τότε και πως μπόρεσε να επηρεάσει τη Δράμα κυρίως στο επίπεδο των γραμμάτων και του αθλητισμού».

 

Εφαρμογή «Δραματοποιώντας»

 

Για τη συγκεκριμένη εφαρμογή ο κ. Πάχτας επεσήμανε: «Μέσα από μια εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο δημιουργούμε έναν ανοιχτό καμβά στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Σε κάθε σημείο μπορούμε να αντιστοιχήσουμε ένα στοιχείο πολιτισμού. Π.χ. αν υπάρχει μια οδός η οποία ονομάζεται Οδός Σεφέρη, που υπάρχει, τότε σε εκείνο το σημείο κάποιος πηγαίνοντας με την εφαρμογή, να μπορέσει όχι μόνο να μάθει για τον Σεφέρη κάποια πράγματα, αλλά να ακούσει και ένα ενδεικτικό έργο του, όπως την π.χ. “Άρνηση”».

Ακόμη, ο κ. Πάχτας σημείωσε: «Εάν υπάρχουν και κάποια έργα ζωγραφικής, τα οποία έχουν δημιουργηθεί είτε σε μορφή πίνακα είτε σε μορφή street art, αυτά μπορούν να αντιστοιχηθούν στο γεωγραφικό σημείο στο οποίο υπάρχει η εφαρμογή, έτσι ώστε αν κάποιος βρεθεί έξω από το Αρχοντικό στην Ταξιαρχία, να μπορέσει να δει την αντίστοιχη ελαιογραφία η οποία έχει γίνει ή αν βρεθεί σε ένα σημείο που υπάρχει κάποιο street art, ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια κι αυτό δεν είναι διαθέσιμο, να μπορέσει να το δει».

Γενικότερα για τις εφαρμογές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας», ο κ. Πάχτας τόνισε: «Όλα αυτά βέβαια κάποιος για να τα δει, θα πρέπει να έχει έρθει στη Δράμα. Παρόλα αυτά υπάρχει η δυνατότητα και μέσω virtual reality κάποιος να μπορέσει να τα δει και να επισκεφτεί όλο αυτό το υλικό. Να έχει πρόσβαση είτε μέσω διαδικτύου είτε ακόμη καλύτερα μέσω virtual reality, σαν να βρίσκεται πραγματικά στην πόλη της Δράμας. Οπότε πραγματικά να συναντήσει τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, έξω από το μνημείο, το οποίο έχει φτιαχτεί για αυτόν ή να συναντήσει τον καπνεργάτη έξω από την Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου».

 

Εφαρμογή Projection mapping

 

Τέλος, ο κ. Πάχτας παρουσίασε την εφαρμογή Projection mapping πάνω στην εξωτερική όψη της Καπναποθήκης Σπήρερ, η οποία, όπως είπε, «θα μας δίνει με ένα εντυπωσιακό τρόπο όλο αυτό το ιστορικό αφήγημα, το οποίο έχουμε δημιουργήσει στο πλαίσιο αυτού του έργου».

 

«Αναβάθμιση της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της πόλης»

 

Στις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσσου επεσήμανε: «Είναι μεγάλη χαρά και είναι μεγάλη ημέρα για τον Δήμο Δράμας, για τους κατοίκους της Δράμας και τους δυνητικούς επισκέπτες να παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη δημιουργία του ψηφιακού συστήματος πολιτισμικής ταυτότητας. Ήταν ένα όραμα της Δημοτικής Αρχής από την προηγούμενη κιόλας δημοτική περίοδο, το οποίο αποτελεί ένα υποέργο του ΒΑΑ και έρχεται να συμπεριλάβει το σύνολο των πολιτιστικών πόρων της πόλης, να το καταγράψει, να το παρουσιάσει στους πολίτες, με ένα σύγχρονο διαδραστικό τρόπο, το οποίο ανταποκρίνεται στη Δράμα και στην Ελλάδα του 2023 και μετά. Έγινε μια αναλυτική παρουσίαση των εφαρμογών, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες τόσο στους κατοίκους της πόλης όσο και στους επισκέπτες της πόλης».

Ακόμη, ο κ. Τάσσου ανέφερε: «Το επόμενο διάστημα όλος αυτός ο καμβάς θα ξεδιπλωθεί προς τους κατοίκους. Αυτό το οποίο θα πρέπει εμείς, και ως Δημοτική Αρχή, αλλά και εμείς ως Δραμινοί, είναι να γνωστοποιήσουμε, να κοινοποιήσουμε, να κάνουμε όσο το δυνατόν ευρέως γνωστότερο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη συγκεκριμένη δράση. Να το κοινωνήσουμε στους συμπολίτες μας και να το κοινωνήσουμε στους επισκέπτες. Πετυχαίνουμε σε μεγάλο βαθμό, αν όχι σε απόλυτο, μια αναβάθμιση της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της πόλης, μια αναβάθμιση της ίδιας της ιστορικής γνώσης, ακόμη και σε εμάς, τους δημότες, τους κατοίκους της Δράμας, και κάνουμε με καλύτερο τρόπο απτό, καθημερινό, μπροστά μας, την προσέλκυση του urban τουρίστα. Ενός ανθρώπου ο οποίος επισκέπτεται μια πόλη, δεν έρχεται απλά να σπαταλήσει τον χρόνο του και τον ελεύθερό του Σαββατοκύριακο, αλλά έρχεται να μάθει για τον τόπο που βρίσκεται, έρχεται να γίνει μέρος της ίδιας της κοινωνίας, μέρος της ιστορικής διαδρομής και διψάει για να μάθει για τον τόπο στον οποίο βρίσκεται. Και ταυτόχρονα ερχόμαστε με ένα σύγχρονο τρόπο, με ένα μοντέρνο τρόπο, με ένα ψηφιακό τρόπο, να προσελκύσουμε και επισκέπτες και να κάνουμε την εμπειρία στην πόλη μας ακόμη καλύτερη. Είμαι σίγουρος πως θα το αγκαλιάσουν όχι μόνο οι Δραμινοί δημότες, αλλά θα το αγκαλιάσουν και οι επισκέπτες της πόλης και θα είναι ένα μέσο περαιτέρω προσέλκυσης επισκεπτών. Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές. Αξίζουν συγχαρητήρια στις υπηρεσίες που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου μαζί με τον ανάδοχο. Φυσικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στον Δημήτρη Καραμπατζάκη, ο οποίος σε πολλές από τις δράσεις βρισκόταν πίσω και με την τεχνική του κατάρτιση, αλλά και με την πολιτική του καθοδήγηση, και φυσικά στον Δήμαρχο που οραματίστηκε όλη αυτή την παλέτα δράσεων μέσα από το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

 

«Ο ψηφιακός πολιτισμός καταργεί αποστάσει και σύνορα»

 

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, σημείωσε: «Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετών στην πόλη της Δράμας. Έργο το οποίο θα αναμορφώσει την πόλη μας, δίνοντας νέα ταυτότητα και νέα προοπτική. Εκτός από το κατασκευαστικό κομμάτι, περιλαμβάνει 16 συνολικά έργα, μεταξύ των οποίων και την ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος πολιτισμικής ταυτότητας. Αφορά τη ψηφιοποίηση του συνόλου των πολιτιστικών μνημείων και στοιχείων της περιοχής του ΒΑΑ του Δήμου Δράμας. η δημιουργία του ψηφιακού συστήματος θα βασιστεί σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες θα παρουσιάσουν αυθεντικά στοιχεία της τοπικής μας ιστορίας και τέλος ο ψηφιακός πολιτισμός καταργεί αποστάσει και σύνορα, γεννάει νέους τρόπους επικοινωνίας, έκφρασης και πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων και επίσης απόκτηση γνώσης και εμπειριών σε ένα έντονο συμμετοχικό τοπίο. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Θέλω να ευχαριστήσω και να δώσω πολλά συγχαρητήρια στις υπηρεσίας, στον κ. Καραμπατζάκη, στον κ. Τάσσου, σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το τόσο σημαντικό έργο, γιατί ήρθε η ώρα η Δράμα να αλλάξει. Και η Δράμα αλλάζει, δίνοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες της πόλης μας να γνωρίσουν μια πανέμορφη πόλη, που δεν έχει να ζηλέψει σε οτιδήποτε από άλλες πόλεις της χώρας μας».