ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΛΗΘΟΥΣ ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Πανδραμινό συλλαλητήριο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, με κυριότερο αυτό της υποστελέχωσης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαρτίου 2023, στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας, με πρωτοβουλία των τριών σωματείων εργαζομένων στο Νοσοκομείο (Σύλλογος Ιατρών, Σωματείο Νοσηλευτών και Σωματείο Εργαζομένων). Πλήθος πολιτών συμμετείχε στην κινητοποίηση, αν και κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών εκφράστηκε η άποψη πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να υπάρχει μαζικότερη συμμετοχή.

Το συλλαλητήριο στήριξε πλήθος συλλόγων και σωματείων εκφράζοντας συμπαράσταση στα αιτήματα των εργαζομένων του Νοσοκομείου και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Συγκεκριμένα χαιρετισμό απεύθυναν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δράμας, της ΕΛΜΕ Δράμας, του Συλλόγου Καρκινοπαθών, του Εμπορικού Συλλόγου, του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης Δράμας, του Σωματείου Θερμοϋδραυλικών Δράμας και του Συλλόγου Γυναικών Δράμας.

Οι κεντρικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τους εκπροσώπους των συλλόγων του προσωπικού του Νοσοκομείου, οι οποίοι ανέδειξαν τα προβλήματα και παρουσίασαν τις προτάσεις τους έτσι ώστε αυτά να επιλυθούν.

Ο κ. Γιώργος Κατσίλης, Γραμματέας του Συλλόγου Ιατρών ανέφερε πως η κινητοποίηση έγινε για να υπάρξει «ενημέρωση όλων των Δραμινών για το μείζον ζήτημα, την υποστελέχωση του Νοσοκομείου». Όπως είπε, «το πρόβλημα αυτό δεν είναι τωρινό, υπάρχει εδώ και καιρό. Όμως πρόσφατα η λειτουργία του Νοσοκομείου έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή η υποστελέχωση των τμημάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας. Συγκεκριμένα, η Παθολογική Κλινική έχει μείνει με 3 μόνιμους ειδικούς γιατρούς, αντί για 11 που προβλέπονται στο οργανόγραμμα. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει μείνει με 2 ειδικούς ιατρούς από 4 που είχε μέχρι πρόσφατα. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία απαριθμεί περί τις 100 κενές οργανικές θέσεις και το υπάρχον προσωπικό καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την επαρκή κάλυψη των αναγκών των ασθενών, που είναι συνάνθρωποι και συμπολίτες μας. Ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους τομείς του Νοσοκομείου, όπως είναι η Τεχνική Υπηρεσία, το παραϊατρικό και άλλο βοηθητικό προσωπικό».

Ακόμη, ο κ. Κατσίλης επεσήμανε ότι «τα έως τώρα μέτρα για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών είναι προσωρινά. Μετακινήσεις ιατρών, άλλου προσωπικού, επικουρικές συμβάσεις, διάφορα άλλα τέτοια μέτρα. Αυτά μεταθέτουν το πρόβλημα χρονικά, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν επιπλέον κόπωση και εκνευρισμό στο ήδη γηρασμένο και εξαντλημένο σύνολο των εργαζόμενων τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Έτσι, η ασφαλής παροχή υπηρεσιών υγεία κρίνεται πλέον επισφαλής». «Η γνώση της κατάστασης αυτής βοηθάει τον καθένα από εσάς να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος και να απαιτήσετε, πέρα από τη δική σας προσωπική υγεία, να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία θα εξυγιάνουν το νοσοκομειακό περιβάλλον. Η εξασφάλιση της υγείας είναι υπόθεση όλων», πρόσθεσε ο Γραμματέας του Συλλόγου Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Όσον αφορά τις προτάσεις του Συλλόγου, ο κ. Κατσίλης σημείωσε πως ως γιατροί του Νοσοκομείου ζητάνε:

-Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας με επιτάχυνση των νόμιμων διαδικασιών και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

-Άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων.

-Ενίσχυση του ενδιαφέροντος των υποψηφίων γιατρών και από άλλους τοπικούς φορείς, όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο. Να δοθούν χρηματικά κίνητρα για να αυξηθεί και η προσέλευση νέων γιατρών.

-Αναγνώριση του Νοσοκομείου ως άγονου. Να δοθεί κίνητρο για προσέλκυση νέων συναδέλφων τόσο επαγγελματικό όσο και οικονομικό, αλλά και για άλλους λόγους.

-Γενναία αύξηση του μισθού των ιατρών και των νοσηλευτών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα για να μη συνεχιστεί η παραίτηση προς τον ιδιωτικό τομέα ή η φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό, γνωστό και ως brain drain.

-Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της υγείας.

-Να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία εξειδικευμένων και μη ιατρείων.

-Να οργανωθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και να υπάρχει κατάλληλο προσωπικό για διαλογή περιστατικών.

-Να υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση του οργανογράμματος του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας με ρεαλιστικές προσεγγίσεις και όχι με ιδεατές επιθυμίες.

Ο κ. Κατσίλης ολοκλήρωσε την ομιλία λέγοντας πως «θέλουμε να εξασφαλίσουμε για όλους μας υψηλό επίπεδο παροχών υγείας».

Ο κ. Ιάκωβος Σιρλαντζής, Πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Α.Μ.Θ., στην ομιλία του, επεσήμανε πως «η συνεχιζόμενη υποστελέχωση σε μόνιμο νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Δράμας και βλάπτει σοβαρά την υγεία ασθενών και εργαζομένων» και πρόσθεσε πως «ο ετήσιος Μ.Ο. περιστατικών που περνούν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου κυμαίνεται σε αριθμούς 45.000 με 47.000 τον χρόνο. 30.000 με 32.000 από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και περίπου 15.000 από τα εξωτερικά ιατρεία. Οι εισαγωγές σε ασθενείς είναι περίπου 8.200. Το 50% των εισαγωγών γίνονται στον παθολογικό τομέα, του οποίου η πληρότητα σε νοσηλείες κυμαίνεται πάνω από 85% στα 52 κρεβάτια που διαθέτει και με τους 3 ιατρούς παθολόγους που έχουν μείνει».

Ο κ. Σιρλαντζής επεσήμανε πως «η νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου είναι σημαντικά υποστελεχωμένη. Έχουμε 98 μόνιμες θέσεις κενές. Περίπου 76 από αυτές είναι νοσηλευτικού προσωπικού –το 1/3 περίπου του οργανισμού- οι οποίες έχουν αναπληρωθεί μόνο με διαφόρων συμβάσεων θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού». Όπως είπε, «λόγω της έλλειψης σε προσωπικό, οι νοσηλευτές αναγκάζονται να εργαστούν 2 και 3 φορές εβδομαδιαίως σε νυχτερινή βάρδια και σε κάποια νοσηλευτικά τμήματα 1 νοσηλευτής τη νύχτα. Για αυτό, καταλαβαίνουμε ότι ο βαθμός επισφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών καθίσταται ανησυχητικά υψηλός. Για την άμεση ανακούφιση απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση σε ανθρώπινο δυναμικό, με προσλήψεις πέρα των προσλήψεων που έχουν ανακοινωθεί και “τρέχουν” στην τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ, προς αντικατάσταση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή άλλων λόγων. Απαιτείται η μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων και η αποκατάσταση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο σύνολο του προσωπικού».

Ακόμη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Α.Μ.Θ. ανέφερε: «Θεωρούμε ότι η ενδυνάμωση και ενίσχυση του ΕΣΥ με παράλληλη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα, με δωρεάν πρόσβαση σε όλους είναι μονόδρομος. Ειδικότερα, όμως, όσον αφορά το Νοσοκομείο της Δράμας, απαιτούμε άμεσα μέτρα από την πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προαναφερθείσα επισφαλής λειτουργία της νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας με γενναίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού. Το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού δηλώνει αρνούμενο να συμβιβαστεί με τη σύννομη λειτουργία του Νοσοκομείου, λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς από τη διοίκηση του Νοσοκομείου για ενίσχυση, αλλά μόνο σε επικουρικό προσωπικό. Η νοσηλευτική υποστελέχωση αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού να αγγίζουν και σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν τα όρια επικινδυνότητας, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας να σταματήσει να κωφεύει και να ενσκήψει στο πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού στο Νοσοκομείο Δράμας και να προωθήσει την παροχή ανθρωποκεντρικής φροντίδας και την προαγωγή υγείας, υποστηρίζοντας κατάλληλα εκπαιδευμένο, υποστηριζόμενο και αναπτυγμένο νοσηλευτικό και ιατρικό δυναμικό σε βέλτιστες συνθήκες εργασίας».

Τέλος, ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας, είπε πως το πρώτο συλλαλητήριο για το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης είχε γίνει το 2015 και από τότε, μαζί με το πρόσφατο, έχουν γίνει ακόμη 3 πανδραμινά συλλαλητήρια. Η αφορμή για την κινητοποίηση, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν το γεγονός της παραίτησης μιας ειδικής παθολόγου από την Παθολογική Κλινική, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει 3 παθολόγοι με τον 1 να βρίσκεται σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Στο ενδιάμεσο, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, προέκυψε κι άλλο ζήτημα, καθώς «από τους 4 γιατρούς που δούλευαν στη Μ.Ε.Θ., οι 2 γιατροί διορίστηκαν σε άλλα Νοσοκομεία και έχουν απομακρυνθεί από το Νοσοκομείο». Περιγράφοντας την κατάσταση στη Μ.Ε.Θ., ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο Διευθυντής «έχει να πάρει άδεια εδώ και 9 μήνες» και «του έχει ζητηθεί να εφημερεύει τουλάχιστον 15 ημέρες τον μήνα».

«Ίδια κατάσταση, που είναι χρόνια και την αναδεικνύουμε, είναι και στο υπόλοιπο προσωπικό. Νοσηλευτές που κάνουν 3 νυχτέρια, που έχουν να πάρουν οι συνάδελφοι στα χειρουργεία άδεια του 2020, με ένα προσωπικό που είναι ο Μ.Ο. ηλικίας στα 52 χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, τονίζοντας πως «ζητάμε και τα μεγάλα, ζητάμε και τα μικρά». Όπως είπε, «αν δεν βελτιωθούν οι μισθοί των γιατρών και των νοσηλευτών, τα κίνητρα που δίνονται σε ένα γιατρό να ‘ρθει σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο να εργαστεί, όσο και να προσπαθούν και να προκηρύσσουν θέσεις γιατρών, δεν πρόκειται να καλυφθούν».

Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στο αίτημα «να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο της Δράμας, νοσοκομείο άγονο» και πρόσθεσε πως «ζητάμε να αυξηθεί και η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου της Δράμας, ώστε να δεσμευτούν χρήματα από αυτή τη χρηματοδότηση για να μπορούμε να καλύψουμε άμεσα με επικουρικό προσωπικό που υπάρχει στις λίστες και μπορεί να στελεχωθεί και να γίνουν γρήγορες προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά, πλην ιατρών». Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε και για το αίτημα της ένταξης του προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Εξηγώντας τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση το Νοσοκομείο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι «η επιλογή και η κατεύθυνση που έχουν όλες οι κυβερνήσεις», προσθέτοντας πως «αυτό έχει δημιουργηθεί μέσα από την κρίση, γιατί μεγάλα συμφέροντα, μεγάλοι όμιλοι, είδαν ότι μέσα από την υγεία μπορούν να κερδοφορήσουν και να βγάλουν χρήμα». «Ένα μέρος του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να οδηγηθεί σε αυτά τα συμφέροντα, για να μπορεί να κερδοφορεί», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως «πρέπει ο ασθενής να αντιμετωπίζεται ως πελάτης και πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρει την υγειά του». Προβλέποντας τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως θα δημιουργηθούν 3 κατηγορίες πολιτών: «Αυτοί που θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε έξω σε ένα ιδιωτικό κέντρο με όποιο κόστος. Θα υπάρχει μια ακόμη κατηγορία, η οποία θα πληρώσει μεν, αλλά θα πληρώσει λιγότερα και θα μπορεί ακόμη και στο νοσοκομείο με έναν ιδιώτη γιατρό να βρει την υγειά του και θα είναι και αυτός, ο ανήμπορος εργαζόμενος, ο οποίος μπορεί να μην έχει και οικόπεδο και σπίτι να πουλήσει για να βρει την υγειά του και θα περιμένει για ένα χειρουργείο όποτε έρθει».