Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΚΑΙ ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. 2015-2019»
- «Η Αριστερά πρέπει να πείσει τον κόσμο πρωτίστως ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, γιατί αυτό θα είναι το βασικό επιχείρημα. Το είδατε στα τρένα. Από το “όλοι μαζί τα φάγαμε” στο “όλοι μαζί φταίμε”»
- «Δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους. Δεν είμαστε σαν τα μούτρα της Ν.Δ. Εμείς δεν κάναμε αυτό που έκανε η Ν.Δ. το 2014, που ήταν να βάλει δυσκολίες για την επόμενη Κυβέρνηση»
- «Για το μόνο που μπορώ να σας δώσω μια εγγύηση είναι όταν διαπραγματευόμασταν, ποτέ δεν ξεχνάγαμε για ποιον διαπραγματευόμασταν, για ποιες κοινωνικές ομάδες, για τις ανάγκες τους»
Στοιχεία για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019 στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τέθηκαν στον κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου «ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015-2019», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.
Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», είναι ένα συλλογικό έργο σε επιμέλεια του πρ. Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη συμμετοχή στελεχών που δραστηριοποιήθηκαν στον οικονομικό τομέα και στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο πρόλογος του βιβλίου είναι του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου μίλησαν ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και πρ. Υπουργός, η κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ν. Κιλκίς, και ο κ. Άρης Στυλιανού, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρ. Βουλευτής του Ν. Δράμας και εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης.
Αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους ο κ. Καραγιαννίδης, μιλώντας εισαγωγικά στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στο βιβλίο παραθέτοντας απόσπασμα, το οποίο «απεικονίζει ουσιαστικά τι είναι το βιβλίο», από τον πρόλογο του κ. Τσίπρα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου από τον κ. Τσίπρα: «Συνηθίζουμε να λέμε στην Αριστερά για την αξία να βρίσκεται κάποιος στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στην περίπτωση του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν μιλάμε για σωστό ή λάθος. Το βιβλίο αυτό είναι η ίδια η ιστορία. Είναι τα πραγματικά γεγονότα, οι μάχες και οι συγκρούσεις της Κυβέρνησής μας, οι συμβιβασμοί, οι νίκες και τα σημαντικά επιτεύγματα αυτής της πορείας, αλλά και ο τρόπος που φτάσαμε εκεί».
«Πολύτιμο εργαλείο για την επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς»
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Άρης Στυλιανού, ο οποίος επεσήμανε πως είναι «πρωτοφανές στα ελληνικά πολιτικά πράγματα», μία Κυβέρνηση μετά από την περίοδο διακυβέρνησής της να προχωρά σε απολογισμό και δημόσια λογοδοσία με τέτοιου τύπου συλλογικούς τόμους «που αναστοχάζονται την πράξη και την παρέμβαση της Κυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστεράς στην πατρίδα μας. Όπως είπε ο κ. Στυλιανού, «τα προβλήματα, τα λάθη, οι αστοχίες και όλη αυτή η κριτική και η αυτοκριτική είναι πιστεύω πολύ χρήσιμη και απαραίτητη για το παρόν και για το μέλλον. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει στη χώρα μας και το εγκαινιάζουν οι πρώην Υπουργοί και όλα τα επιτελεία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αξιέπαινο και πρέπει να χαιρετιστεί αυτό καθεαυτό, ανεξαρτήτως ποια ιδεολογία ή ποια πολιτική παράταξη προτιμά ο καθένας και η καθεμία».
Μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου, ο κ. Στυλιανού σημείωσε πως «περιγράφει την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» και «απαντά στο κύριο αφήγημα του αντισύριζα μετώπου», ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το χρέος και ότι χρέωσε τη χώρα. «Κυρίως περιγράφει τον ρόλο του Υπουργείου Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019» είπε ο κ. Στυλιανού, τονίζοντας πως ο ρόλος αυτός ήταν απολύτως κομβικός «έχοντας την ευθύνη του συντονισμού των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς πέρα από τις συνήθεις αρμοδιότητές του».
Το βιβλίο, όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανού, είναι «απολογισμός πεπραγμένων και μια παρουσίαση των πραγματικών γεγονότων». «Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα σαφές σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και παρά τις αδυναμίες, παρά την απειρία, παρά τις ήττες που υπέστημεν αυτά τα χρόνια, τελικά πέτυχε αυτό τον στόχο. Αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος, αλλά όπως ξετυλίγονται τα γεγονότα στο βιβλίο για την ομάδα διαπραγμάτευσης, αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό ή δεν ήταν πάντα βέβαιο ότι μπορούσε να επιτευχθεί. Όλα κρίνονταν πολλές φορές στην κόψη του ξυραφιού, όλα κρέμονταν από μια κλωστή και η πολιτική της Κυβέρνησης ήταν ακριβώς με την πλάτη στον τοίχο, όπως το λέει ο εύγλωττος και εύστοχος τίτλος του βιβλίου» ανέφερε ο κ. Στυλιανού και έκανε λόγο για «ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας» στο βιβλίο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Στυλιανού σημείωσε: «Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, ο τρόπος εργασίας της ομάδας διαπραγματεύσεις, το σχέδιο, η τεχνική, η τεχνογνωσία, η στοχοπροσήλωση μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ καλό οδηγό και για το σήμερα και για το αύριο. Και τώρα, χωρίς τα μνημόνια, μπορούμε να επιστρέψουμε στα οράματα της Αριστεράς, να φροντίσουμε τον κόσμο της εργασίας, να επενδύσουμε στην υγεία, στην παιδεία, στο κοινωνικό κράτος, να υπερασπιστούμε τα δημόσια, τα κοινά αγαθά, όπως το νερό. Τη δεύτερη φορά Αριστερά, λοιπόν, με την εμπειρία, με το σχέδιο, με όραμα, με γνώση και πάθος θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και για αυτό οι πολίτες αξίζει να μας εμπιστευθούν».
«Σήκωσαν μεγάλο βάρος οι Βουλευτές»
Στη σύντομη παρέμβασή του, ανάμεσα στις ομιλίες, ο κ. Καραγιαννίδης, λαμβάνοντας αφορμή και από την παρουσία στην εκδήλωση των πρ. Βουλευτών του Ν. Καβάλας κ.κ. Γιώργου Παπαφιλίππου και Κώστα Μορφίδη, στάθηκε στον ρόλο των Βουλευτών τη χρονική περίοδο 2015-2019, οι οποίοι «επωμίστηκαν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να πείθουν τον κόσμο ότι αυτό το πράγμα δεν είναι πισωγύρισμα, ότι η προσπάθεια που κάνουν οι Υπουργοί μαζί με τα “παιδιά” τους στις διαπραγματεύσεις, θα φέρει ένα πολύ καλύτερο αύριο για τη χώρα». Μάλιστα έκανε λόγο για «όχι εύκολα χρόνια», τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί αυτό το σθένος στους Βουλευτές.
Για τον ρόλο των Βουλευτών την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αναφορές και στο βιβλίο που παρουσιάστηκε στη Δράμα, ενώ ήταν ένα θέμα που έθιξαν και οι υπόλοιποι ομιλητές. Όπως είπε η κ. Αγαθοπούλου ήταν «δύσκολο το έργο των κυβερνητικών Βουλευτών», ενώ ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως «ο ρόλος των Βουλευτών ήταν δύσκολος», καθώς «σήκωσαν μεγάλο βάρος».
«Στόχος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν πραγματικά να ωφεληθεί η κοινωνία»
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία της κ. Ειρήνης Αγαθοπούλου, η οποία σημείωσε πως είναι «σημαντική η συγκυρία που εκδόθηκε το βιβλίο», καθώς «αναπόφευκτα θα γίνουν συγκρίσεις ανάμεσα στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 και τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. το 2019-2023». Όπως είπε, «εμείς τις θέλουμε τις συγκρίσεις γιατί ξέουμε ότι πετύχαμε πολλά», τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό οι συγκρίσεις αυτές να γίνονται με επιχειρήματα». «Αυτό το βιβλίο δίνει επιχειρήματα σε όλες και σε όλους που θέλουμε η Αριστερά να κυβερνήσει ξανά», πρόσθεσε η κ. Αγαθοπούλου.
Ακόμη, η Βουλευτής Κιλκίς επεσήμανε πως μέσα από το βιβλίο γίνεται φανερό πως «πολιτική δεν είναι μόνο η τέχνη του εφικτού. Η πολιτική είναι τέχνη της αλλαγής, είναι η τέχνη της διεκδίκησης, αλλά είναι και η τέχνη του συμβιβασμού». «Μέλημα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προστασία των πιο ευάλωτων, για να επέλθει τελικά κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε η κ. Αγαθοπούλου και πρόσθεσε πως το «βιβλίο δίνει την απαραίτητη πληροφορία για να μπορούμε να αξιολογήσουμε την περίοδο εκείνη».
Η κ. Αγαθοπούλου εξήγησε πως το βιβλίο έπρεπε να υπάρξει και ο πρώτος λόγος ήταν για να καταρρίψει μύθους σχετικά με το δημοψήφισμα, το ότι υπήρχε πορεία ανάκαμψης μέχρι το 2014 και προέκυψε ένα νέο αχρείαστο μνημόνιο και για το τεράστιο κόστος της διαπραγμάτευσης. Επίσης, το βιβλίο απαντά για τον ρόλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου που δημιουργήθηκε, καθώς και στην αδικαιολόγητη και άδικη κριτική για τους 29 φόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, συνέχισε η κ. Αγαθοπούλου, «το βιβλίο έπρεπε να υπάρξει γιατί περιγράφει πολύ καλά το τι καταφέραμε να αποφύγουμε», κάνοντας αναφορά στην άρση προστασίας α’ κατοικίας, την άρση του αφορολόγητου και την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Τέλος, ο τρίτος λόγος που έπρεπε να υπάρξει το βιβλίο, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Αγαθοπούλου, ήταν «για να γίνει σαφής η επιτυχία της προσέγγισης της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «πρώτη φορά δεν υπήρξε επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών». «Στόχος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν πραγματικά να ωφεληθεί η κοινωνία», υπογράμμισε η Βουλευτής Κιλκίς.
Μιλώντας για τα σημεία που ξεχώρισε από το βιβλίο, ο κ. Αγαθοπούλου στάθηκε στο χρονικό της κρίσης και της εξόδου από την κρίση, σχολιάζοντας την πυκνότητα των γεγονότων. Επίσης, η κ. Αγαθοπούλου παρουσίασε στο κοινό την στρατηγική των τριών καλαθιών, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο. Συγκεκριμένα, υπήρχαν τρία καλάθια, ένα με μέτρα αδιαπραγμάτευτα, ένα με μέτρα για τα οποία υπήρχε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ένα με μέτρα εκτός διαπραγμάτευσης. Ακόμη, η κ. Αγαθοπούλου μίλησε και για το κεφάλαιο του βιβλίου σχετικά με τη φοροδιαφυγή, λέγοντας «πως συνήργησαν όλοι από τους Θεσμούς μέχρι το ΣτΕ για να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτό το πρόγραμμα φοροδιαφυγής».
Η κ. Αγαθοπούλου ανέφερε πως «το βιβλίο αποδεικνύει την ποιοτική διαφορά της δικής μας πολιτικής» και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας: «Σήμερα που δυστυχώς η πολιτική και οι πολιτικοί μπαίνουμε στο ίδιο τσουβάλι, όλοι, όλοι ίδιοι είστε, γιατί κανένας δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το διέξοδο, που ξυλοκοπούνται, προπηλακίζονται πολιτικοί σήμερα, σε αυτή τη συγκυρία, το βιβλίο αυτό πραγματικά είναι ένα πόνημα που μας δίνει και θάρρος και ελπίδα ότι υπάρχουν και άνθρωποι και πολιτικοί και κυβερνήσεις με όραμα, που δεν κυβέρνησαν για να βάλουν οι ίδιοι λεφτά στην τσέπη, αλλά για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον».
«Δεν μπορεί να έχεις μια Αριστερά που όταν είναι δύσκολα τα πράγματα λέει άσε κάποιον άλλον»
Στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της έκδοσης. Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στον συντονιστή αυτής κ. Καραγιαννίδη, λέγοντας πως όσο γερνάει ο ίδιος δίνει σημασία στη ντομπροσύνη και «ο Χρήστος είναι από τους πιο ντόμπρους ανθρώπους που έχω συναντήσει εντός και εκτός πολιτικής και για αυτό τον ευχαριστώ».
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, το βασικό αφήγημα της Κυβέρνησης πριν από το δυστύχημα των Τεμπών, ήταν πως οι δείκτες της οικονομίας για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ήταν καλύτεροι την περίοδο 2019-2023 από την περίοδο 2015-2019. Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ως ελλειμματική αυτή τη σύγκριση, «γιατί για να συγκρίνεις δύο περιόδους πρέπει να ξέρεις το σημείο αφετηρίας». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «εμείς τα 3 πρώτα χρόνια, μετά το 2015, είχαμε σφιχτούς, περιοριστικούς προϋπολογισμούς», καθώς «το 2015 δεν είχε ολοκληρωθεί η δημοσιονομική αναπροσαρμογή». «Αυξήσαμε φόρους γιατί δεν υπήρχε αυτή η αναπροσαρμογή και άρα χρειάζονταν παραπάνω για να φτάσουμε στους στόχους. Και δεύτερο και ουσιαστικό είναι ότι δεν μπορούσαμε να το κάνουμε από τη μεριά των δαπανών» και πρόσθεσε πως το θέμα ήταν ποιους φόρους θα αυξάναμε. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος η πρώτη απαίτηση των Θεσμών ήταν τα φάρμακα, η ενέργεια και τα βιβλία να τεθούν στο αυξημένο καθεστώς ΦΠΑ. «Είχαμε 3 χρόνια περιοριστική πολιτική που αυξήσαμε φόρους» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Το 2018, που είχαμε βγει από το μνημόνιο, καταθέσαμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό».
Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο πρ. Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «μετά το 2015 κάθε χρόνο αυξάνονται οι επενδύσεις», τονίζοντας πως «το 2015 το χρέος δεν ήταν βιώσιμο». «Ποιος επενδύει σε μια χώρα που δεν είναι βιώσιμο το χρέος;», πρόσθεσε. Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος είπε για τη σημερινή Κυβέρνηση πως δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που είχε, καθώς «όταν είχαν δημοσιονομικό χώρο, δεν επένδυσαν στην υγεία, γιατί για εμάς η διαφορετική ιδεολογία είναι ότι όταν έχουμε δημοσιονομικό χώρο κι εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, αλλά θέλουμε να αυξήσουμε και τις δαπάνες. Να υπάρχει μια ισορροπία».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε και στο ζήτημα με το «μαξιλάρι» των 37 δις, ένα θέμα, για το οποίο δέχεται κριτική εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξήγησε αν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι», τότε «η διαφορετική επιλογή ήταν να υπάρχει προληπτική γραμμή πίστωσης, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο». Ακόμη τόνισε πως «δεν μπορούσαμε να πάρουμε χρήματα από το “μαξιλάρι”», καθώς αυτά τα χρήματα θα καταγραφόταν ως δαπάνη και «άρα θα μειώνονταν το πλεόνασμα και θα ήσουν εκτός στόχου». Ακόμη, επεσήμανε πως για το θέμα δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική άποψη, καθώς «δεν μπορούσαμε να τα ξοδέψουμε γιατί συγχρόνως είχαμε και στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα». «Είμαι περήφανος για το “μαξιλάρι”», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει πολλές φορές» και «καμία κυβέρνηση δεν είχε σκεφτεί ότι πρέπει να αφήσει κάτι για να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια αυτή η χώρα». «Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους. Δεν είμαστε σαν τα μούτρα της Ν.Δ. Εμείς δεν κάναμε αυτό που έκανε η Ν.Δ. το 2014, που ήταν να βάλει δυσκολίες για την επόμενη Κυβέρνηση», ανέφερε ο πρ. Υπουργός Οικονομικών, ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα «αν άξιζε τον κόπο», εννοώντας τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019. Αρχικά σημείωσε πως «τον Σεπτέμβριο του 2015, σας λέω με κάθε ειλικρίνεια, αν είχατε ρωτήσει, είναι εφικτό το καλοκαίρι του 2018 να φύγουμε από το μνημόνιο, να είναι ρυθμισμένο το χρέος, να έχει μειωθεί 10% η ανεργία, να έχει μειωθεί η φτώχια και η παιδική φτώχια και να έχει μειωθεί η ανισότητα και να έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για την υγεία, θα σας έλεγα ότι δεν είναι δυνατό. Θα προσπαθήσουμε για κάτι λιγότερο».
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «πάντα έχεις την αγωνία όταν είσαι υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση –και μιλώ για όλους, και για τον Αλέξη και για μένα και για το κατώτερο επίπεδο- ότι θα μπορούσες να κερδίσεις περισσότερα» και πρόσθεσε: «για το μόνο που μπορώ να σας δώσω μια εγγύηση είναι όταν διαπραγματευόμασταν, ποτέ δεν ξεχνάγαμε για ποιον διαπραγματευόμασταν, για ποιες κοινωνικές ομάδες, για τις ανάγκες τους». Όπως είπε, στο μυαλό όλων όσων διαπραγματεύονταν ήταν ότι «πρέπει να συνεχίσουμε για αυτό τον κόσμο. Δεν διαπραγματευόμαστε για εμάς».
Ακόμη, ο πρ. Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν μπορεί να έχεις μια Αριστερά που όταν είναι δύσκολα τα πράγματα λέει άσε κάποιον άλλον». Όπως επεσήμανε, «η Αριστερά πρέπει να συνδυάσει δύο πράγματα κι αυτό έχει σημασία για τις εκλογές». Από τη μια, εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, «πρέπει να πείσει τον κόσμο πρωτίστως ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, γιατί αυτό θα είναι το βασικό επιχείρημα. Το είδατε στα τρένα. Από το “όλοι μαζί τα φάγαμε” στο “όλοι μαζί φταίμε”. Άρα εμείς πρέπει να πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο». Από την άλλη, συνέχισε τον συλλογισμό του ο κ. Τσακαλώτος, «πρέπει να πείσεις ότι μπορείς με ρεαλιστικό τρόπο να αντιμετωπίσεις τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, την ακρίβεια, την ανεργία, την υγεία. Δηλαδή ότι έχεις πρακτικές λύσεις για πρακτικά προβλήματα και συγχρόνως να πείσεις ότι μπορείς να αλλάξεις το μοντέλο, είτε είναι το διοικητικό μοντέλο, είτε το θεσμικό μοντέλο, είτε το οικονομικό μοντέλο, για να εξασφαλίσεις μια ανάπτυξη η οποία θα εξασφαλίσει αυξανόμενους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα μακροπρόθεσμα».