ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη θλιβερή επέτειο των 80 ετών από τις 4 Μαρτίου του 1943, ημέρα σύλληψης και φυλάκισης των Δραμινών Εβραίων και των οικογενειών τους, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος και υποψήφια Δήμαρχος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Παρθένα Κιόρτεβε, ο πρώην Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, πλήθος εκπροσώπων της Εβραϊκής κοινότητας, καθώς και πολίτες.

Η επιμνημόσυνη δέηση για τα Δραμινά θύματα του Ολοκαυτώματος τελέστηκε από τον Σοφολογιότατο Ραβίνο Θεσσαλονίκης Άαρον Ίσραελ. Ακολούθησε απόδοση Εβραϊκής προσευχής από την σοπράνο κ. Μαριάντζελα Χατζησταματίου. Στη συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Βουλευτή Ν κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, τον Βουλευτή κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, εκπρόσωπο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας, τον τελευταίο επιζώντα από την Ισραηλιτική Κοινότητα Δράμας κ. Ιάκωβο Κοέν, εκπρόσωπο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπο του σωματείου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα Spierer του ξενοδοχείου «HYDRAMA», πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Γεώργιο Αντωνίου, Επίκουρο Καθηγητή της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ με θέμα: «Το ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Από την ιστορία στη μνήμη». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Σωματείο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας» και ο Μ.Ε.Α.Σ. «Ήφαιστος» διοργάνωσαν, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, διήμερο εκδηλώσεων για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

«Ημέρα σεβασμού προς τους Δραμινούς Εβραίους που χάθηκαν άδικα»

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ ανέφερε: «Είμαι πολύ συγκινημένος για αυτή τη σεμνή τελετή που μνημονεύσαμε τους Εβραίους από τη Δράμα και από τη βόρεια Ελλάδα που χάθηκαν. Θυμάμαι πριν 24 χρόνια, ήμουν ομιλητής ξανά εδώ με τα εγκαίνια του μνημείου. Μου κάνει πραγματικά ευχάριστη εντύπωση ότι το μνημείο είναι χωρίς το παραμικρό ψεγάδι, όπως ήταν τότε, πριν από 24 χρόνια. Δυστυχώς άλλα μνημεία αμαυρώνονται, χαλάνε, αλλά εδώ βλέπω ότι το μνημείο το αγάπησε η πόλη και είναι ακριβώς όπως έγινε πριν 24 χρόνια. Είναι μια ημέρα σεβασμού προς τους Δραμινούς Εβραίους που χάθηκαν άδικα, όπως και τα 6 εκατομμύρια Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα».

«Ο κόσμος εδώ δεν έχει μισαλλοδοξία»

Στα τοπικά Μ.Μ.Ε. μίλησε και ο κ. Ιάκωβος Κοέν, τελευταίος επιζών Εβραίος της Δράμας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Δράμας. Όπως είπε ο κ. Κοέν, «είμαι ο τελευταίος Εβραίος της Δράμας, αλλά τα τελευταία χρόνια, επειδή χήρεψα και είμαι μονάχος, πάω κοντά στον γιό μου στη Θεσσαλονίκη. Να έχω και μια παρέα». Ο κ. Κοέν έκανε λόγο για μια πολύ συγκινητική τελετή και πρόσθεσε: «Βλέπω ότι ήρθε πολύς κόσμος. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος εδώ πέρα δεν έχει μισαλλοδοξία, δεν έχει αυτά που λένε για τους Εβραίους. Εγώ μεγάλωσα στη Δράμα, από ηλικία μέχρι 6-7 χρονών μέχρι τώρα. Είχα την επιχείρηση του θείου μου. Όταν πέθανε την πήρα εγώ. Έχει καλό κόσμο η Δράμα. Με αγαπούσαν πάρα πολύ. Κι όταν έκλεισα το μαγαζί, όλοι μου έλεγαν “γιατί το έκλεισες;”. Τα λέω και συγκινούμαι, γιατί άμα ζεις σε μια πόλη τόσα πολλά χρόνια και αγαπάς και σε αγαπούν, δύσκολα να απαγκιστρωθείς από εδώ. Αλλά η ανάγκη με έστειλε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έχει περισσότερους Εβραίους. Μπορώ να παρακολουθήσω τα θρησκευτικά καθήκοντα».

Για το γεγονός ότι ο ίδιος είναι ο τελευταίος επιζών Εβραίος της Δράμας, ο κ. Κοέν σημείωσε: «Δεν έχει άλλους Εβραίους. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 έφυγαν αρκετές οικογένειες από τη Δράμα. Δηλαδή έφυγαν στο Ισραήλ, στην Αμερική και έμειναν πολλοί λίγοι. Μεταξύ αυτών ήταν και ο θείος μου, εγώ, η οικογένεια Φάις, η οικογένεια Μιχαέλ. Κι αυτοί έφυγαν όλοι. Στο τέλος έμεινα εγώ ολομόναχος. Αλλά η Δράμα είναι αγαπησιάρικη πόλη. Έχει πολύ καλό κόσμο. Λυπάμαι που δεν είμαι εδώ τώρα συνέχεια, αλλά λόγω ηλικίας και μοναξιάς, είναι κουραστικό να είσαι μόνος».

«Θυμόμαστε όλους όσους χάσαμε»

Στην τελετή παραβρέθηκαν και οι απόγονοι της οικογένειας Κακκή, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ στη Δράμα, για την εκδήλωση τιμής των προγόνων τους, Αιμίλιου και Ελβίρας Κακκή, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, στο Δημοτικό Ωδείο.

Μιλώντας, στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Εμίλ Κάκκης, εγγονός του Αιμίλιου και της Ελβίρας Κακκή, σημείωσε: «Θυμόμαστε όλους τους ανθρώπους από την οικογένειά μου στη Δράμα. 22 μέλη της οικογένειας χάθηκαν. Οι παππούδες μου, Ελβίρα και Αιμίλιος Κακκής, κατάφεραν να αποδράσουν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα και τελικά έφτασαν στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκα. Θυμόμαστε όλους όσους χάσαμε. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Δράμα για να τους τιμήσω. Αυτοί που επιβίωσαν ας κρατήσουν τις παραδόσεις, καθώς η ζωή στη Δράμα προχωρά, και να θυμούνται πως γεννηθήκαν για να κάνουνε μια σπουδαία χώρα».