ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ, ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

Επίσημος προσκεκλημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μάξιμος, ο οποίος μίλησε για τον Άγιο Νεκτάριο και τη Σηλύβρια

Εκδήλωση με θέμα «Θρησκευτικός τουρισμός – Πολιτιστική Κληρονομιά. Η συμβολή τους στην ανάπτυξη του τόπου μας» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, Πολιούχου Σηλυβρίας Ανατολικής Θράκης, με επίσημο προσκεκλημένο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μάξιμο. Διοργανωτές ήταν η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας και η Θρακική Εστία Δράμας. Παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου και κ. Μιχάλης Τάσσου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, ιερείς της Ι.Μ. Δράμας, καθώς και πολίτες.

Η εκδήλωση είχε ουσιαστικά τριπλό περιεχόμενο, καθώς κατά τη διάρκεια της ξεδιπλώθηκε η παράδοση των Θρακιωτών και στοιχεία της ζωής τους πριν τον ξεριζωμό, αναδείχτηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης του προσκυνηματικού τουρισμού στη Δράμα, ενώ ο επίσημος προσκεκλημένος Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος μίλησε για τον Άγιο Νεκτάριο και τη Σηλύβρια.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος είπε πως είναι «σπουδαία ημέρα διότι μας αξιώνει ο Άγιος Θεός να οργανώσουμε μια ωραία εκδήλωση, στην οποία είναι προσκεκλημένος ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μάξιμος». Για τον Άγιο Νεκτάριο, ανέφερε πως καταγόταν από τη Σηλύβρια της Ανατολικής Θράκης και είναι «μια πολύ μεγάλη μορφή, ένας οικουμενικός Άγιος». Όσον αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό, ο Μητροπολίτης Δράμας ανέφερε πως «ο όρος θρησκευτικός δεν είναι τόσο πετυχημένος, περισσότερο εμείς στην Εκκλησία ομιλούμε για προσκυνηματικό, για προσκυνήματα, ότι δηλαδή πηγαίνουν οι άνθρωποι στα προσκυνήματα. Αλλά αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομία ενός τόπου και επομένως με αυτή την έννοια, με τον σύγχρονο όρο, χωρίς να εκκοσμικευτούμε, τον ονομάζουμε θρησκευτικό τουρισμό». Ειδικότερα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του προσκυνηματικού τουρισμού στη Δράμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος σημείωσε πως υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα ευρύτερο θέμα. Ήδη η Δράμα έχει δύο μοναστήρια, τα οποία είναι επισκέψιμα και θα λέγαμε με ανοδική πορεία πνευματική, η οποία προκαλεί και την κίνηση, τη μεταφορά πιστών από άλλα μέρη. Ταυτόχρονα μέσα στη Δράμα έχουμε προσκυνήματα, έχουμε δηλαδή τόπους όπως είναι η Αγία Σοφία, που είναι ο Ναός το σήμα κατατεθέν, θα λέγαμε, και εκφράζει όλη την ιστορία της Δράμας. Εκεί βεβαίως αυτή τη στιγμή η Αρχαιολογία κάνει μια πολύ σοβαρή ανασκαφή, η οποία αν ολοκληρωθεί, μπορεί κατά τη γνώμη μου να βγει ένα ωραίο αρχαιολογικό πάρκο. Και ταυτόχρονα έχουμε τον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό, έχουμε άλλους Ναούς που έχουν ιστορία. Ήδη είμαστε σε ένα καλό δρόμο για το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο θα έχει όλα τα εκθέματα, τα ιερά κειμήλια και τις ιερές εικόνες και όχι μόνο, από τις παλαιότερες εποχές. Κι όλα αυτά θα είναι επισκέψιμα στον κόσμο. Και στον δικό μας κόσμο, δηλαδή στους ανθρώπους της Μητροπόλεώς μας, αλλά και στους ανθρώπους που είναι από άλλα μέρη».

Στην αρχή της εκδήλωσης, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης Δράμας είπε πως «η εκδήλωση χαρακτηρίζεται από τον πόθο των Θρακιωτών, τους οποίους εκπροσωπεί η Θρακική Εστία, για την αξιοποίηση της παράδοσής μας, για το μπόλιασμα των νέων ανθρώπων με τους χυμούς της παραδόσεώς μας. Να τη γνωρίσουν, να την αξιοποιήσουν στις σύγχρονες συνθήκες ζωής». Ακόμη, πρόσθεσε πως η εκδήλωση «χαρακτηρίζεται και από τον πόθο του Επιμελητηρίου μας και ιδιαίτερα του Προέδρου του κ. Γεωργιάδη για την ανάπτυξη του θρησκευτικού, όπως λέγεται, τουρισμού».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Σεβασμιώτατο Σηλυβρίας κ. Μάξιμο και αναφερόμενος στον Άγιο Νεκτάριο είπε: «Η μορφή του Αγίου Νεκταρίου ήδη στο πανελλήνιο έχει αποκτήσει τη θέση που πρέπει να έχει ο Άγιος, με τα πολλά βιβλία που έχουν γραφεί, με το προσκύνημά του στην Αίγινα». Ακόμη, επεσήμανε για την ταινία για τον Άγιο Νεκτάριο «Ο άνθρωπος του Θεού», «πραγματικά έκανε θραύση από τηλεθέαση στο κοινό της τηλεόρασης. Μας εντυπωσιάζει ότι ο κόσμος δηλαδή διψάει για να γνωρίσει την αλήθεια. Διψάει να ακούσει για αυθεντικούς Αγίους. Πραγματικά αυτή η πνευματική δίψα είναι που μας χαρακτηρίζει».

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, τον λόγο έλαβε ο Γραμματέας της Θρακικής Εστίας Δράμας κ. Πασχάλης Δερμετζής, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην παρουσία και στην πορεία του συλλόγου.

Ακολούθησαν οι ομιλίες, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη να αναπτύσσει το θέμα «Ο Θρησκευτικός τουρισμός στη Δράμα & Δυνατότητες συνεργασίας με την Μητρόπολη Δράμας».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει «απαρχή για πολλές ακόμη συνεργασίες που θα βοηθήσουν τον τόπο μας και τους ανθρώπους του». Για τον θρησκευτικό τουρισμού, σημείωσε πως «ως έννοια περιλαμβάνει την αξιοποίηση του θρησκευτικού στοιχείου για να αναπτύξει και να εξελίξει τον τουρισμό μιας περιοχής, συμπεριλαμβανομένης αναμφισβήτητα και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως είναι φυσικό η μετακίνηση προς τους ιερούς τόπους προκαλεί μια σειρά από πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στους διάφορους προσκυνηματικούς, θρησκευτικούς προορισμούς. Επιπλέον, βοηθάει τις περιοχές που ως σήμερα δεν θεωρούνταν τουριστικοί προορισμοί να αποκτήσουν αυτή την ταυτότητα. Ο θρησκευτικός είναι μια από τις παλαιότερες μορφές τουρισμού, που συνδέεται με συγκεκριμένες συνήθως ημερολογιακές εορτές».

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «ο προσκυνηματικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή, που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της πίστης τους, να επισκεφτούν θρησκευτικά μνημεία, εκκλησίες, και να ζήσουν θρησκευτικές εμπειρίες. Επιπλέον αποτελεί την ανάγκη των ατόμων να επισκεφτούν έναν ιερό τόπο, όπου μπορούν παράλληλα να γνωρίσουν και άλλα μνημεία και πολιτιστικές παραδόσεις». «Αυτή η μορφή τουρισμού έχει στοιχεία των εναλλακτικών μορφών. Παράδειγμα το περιβάλλον. Όταν επισκεπτόμαστε ένα μοναστήρι, έχουμε δίπλα μας ένα όμορφο περιβάλλον. Άρα, υπάρχει ένας συνδυασμός και μια άμεση σύνδεση μεταξύ τους», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «ο θρησκευτικός τουρισμός δρα άμεσα στην οικονομία και στην ανάπτυξη των προορισμών αυτών» και συνέχισε λέγοντας πως «η συμβολή του στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας και κυρίως στην περιφέρεια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επισκέψεις σε θρησκευτικούς χώρους, σε ναούς, εκδρομές με αφορμή θρησκευτικά γεγονότα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο. Για παράδειγμα, τα Μετέωρα. Υπολογίζεται 7 εκ. επισκέπτες τον χρόνο».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «στόχος μας δεν είναι να συμπεριλάβουμε μια μορφή τουρισμού σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού μας. Είναι μια συνολική προσέγγιση του εναλλακτικού τουρισμού και σε αυτό περιλαμβάνεται φυσικά και ο θρησκευτικός τουρισμός». Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στάθηκε στη κατά καιρούς συνεργασία με άλλους φορείς για οργάνωση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, τονίζοντας πως «ιδέες υπάρχουν πολλές, καλή πίστη υπάρχει. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει και μια εφαρμογή κάποιων πραγμάτων στον σωστό χρόνο».

Σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ένα ισχυρό δίπολο Δράμας – Καβάλας, με τον δρόμο του Αποστόλου Παύλου. Όπως είπε, ο στόχος είναι να οργανωθεί αυτό το δίπολο, βοηθούμενο και από το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ενώ θα εντάσσεται και η πολιτιστική κληρονομιά.

Ο κ. Γεωργιάδης, ακόμη, μίλησε για τον ρόλο του Επιμελητηρίου, λέγοντας πως «είναι να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά να βοηθήσει στην Εκκλησία στον ρόλο της, να μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που έχουμε κάνει σήμερα».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον ομιλία του κ. Δημήτριου Τσιανικλίδη, Δρ Θεολόγου – Νομικού, με θέμα «Σύντομη ιστορική ανασκόπηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σηλυβρίας και ο προσφυγικός Ελληνισμός της στη Δράμα και τα περίχωρά της – Μια συμβολή στην ιστορία της Ελληνικής Θράκης».

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΗΛΥΒΡΙΑ. Μια συλλογή κειμένων αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του Αγίου του 20ου αιώνα» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο.

Μετέπειτα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Δράμας κ. Φώτης Μπέγγας βράβευσαν τον Σεβασμιώτατο κ. Μάξιμο, «για την πολύτιμη και πολύχρονη εκκλησιαστική του διακονία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση χορευτικού προγράμματος από τη Θρακική Εστία Δράμας.