• «Το καλό με το LEADER είναι ότι παίρνουμε έγκριση και μετά σχεδιάζουμε εδώ τοπικά τι μας εξυπηρετεί»
  • «Έχει πολύ μεγάλη σημασία η υλοποίηση του LEADER για την τοπική κοινωνία, γιατί έχουμε πολύ μεγάλη μόχλευση χρημάτων»

 

Συνάντηση εργασίας για το πρόγραμμα LEADER στον Νομό Δράμας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Διοικητηρίου, μετά από πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Δράμας, του φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο.

Η συνάντηση αφορούσε τόσο την τρέχουσα προγραμματική περίοδο του LEADER, μετά την υπερδέσμευση ποσού ύψους 1,8 εκ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για έργα δημοσίου χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο, όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο του προγράμματος, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία φακέλου και οι Δήμοι καταθέτοντας τις προτάσεις τους, θα συμβάλλουν στον άρτιο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ουσιαστικά η συνάντηση αφορούσε τους Δήμους του Νομού Δράμας και για αυτό προσκλήθηκαν οι Δήμαρχοι και στελέχη των Δήμων.

Στη συνάντηση προήδρευσε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος LEADER κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου, ακολούθησε ενημέρωση από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής κ. Μανόλη Χατζόπουλο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δράμας και μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακής, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής κ. Γιάννης Κεσκίνογλου, στελέχη των Δήμων, καθώς και η Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα του ΔΙΠΑΕ κα Θεοδώρα Μέρου.

Η παρουσία της κ. Μέρου στη συνάντηση αφορούσε στην παρουσίαση μελετών λιβαδοκτηνοτροφικής ανάπτυξης των Δήμων Δράμας και Κ. Νευροκοπίου, οι οποίες εκπονήθηκαν από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με χρηματοδότηση των δύο Δήμων.

«Πρόθεσή μας να εντάξουμε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την αγροτική ανάπτυξη»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Μανόλης Χατζόπουλος επεσήμανε πως η συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του LEADER είχε «τριπλό στόχο». Όπως είπε, «έχουμε μια νέα υπερδέσμευση 1,8 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το LEADER της Δράμας. Για το ποσό αυτό υπάρχει η πρόθεση και ο σχεδιασμός να πάει προς έργα δημόσιου τομέα. Έργα δημόσιου τομέα σημαίνει πρωτίστως η αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, καλέσαμε σε συνάντηση τους Δημάρχους της Δράμας και το επιτελείο τους, τεχνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να δούμε τι ωριμότητα υπάρχει και ποια έργα θα ενταχθούν. Επειδή η πρόθεσή μας είναι επίσης κι έτσι το αιτηθήκαμε στο Υπουργείο, να εντάξουμε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την αγροτική ανάπτυξη, κατ’ εντολή του Γενικού Γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη. Δεν θέλουμε, λέει, άλλο πολιτισμό ή διασκέδαση και ξενοδοχεία από το αγροτικό πρόγραμμα, θέλουμε έργα για τον πρωτογενή τομέα και την υποστήριξή του. Έτσι, λοιπόν, έχουμε πρόθεση να βάλουμε έργα αγροτικής οδοποιίας ενδεχομένως, που θα συνδέσουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με το αντίστοιχο κέντρο του Δήμου ή την παραγωγή, ή μεταποιητικές μονάδες με τα χωράφια τους. Και επίσης έργα υδρομάστευσης, ύδρευσης, ομβροδεξαμενές, ποτίστρες, για τη δεντροφυία στον ορεινό όγκο. Επειδή ακριβώς η κ. Μέρου από το ΔΙΠΑΕ, πρώην ΤΕΙ Δράμας, έχουν κάνει δύο μελέτες λιβαδοκτηνοτροφικής ανάπτυξης για το Νευροκόπι και για τον Δήμο Δράμας, είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των μελετών, μήπως και βοηθηθούν οι Δήμοι να επιλέξουν συγκεκριμένα έργα».

Το δεύτερο κομμάτι της συνάντησης, σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος, αφορούσε την «πιο εξειδικευμένη συζήτηση για την πρόσκληση για τα δημόσια έργα το αμέσως επόμενο διάστημα». «Αυτό είναι το καλό με το LEADER, ότι παίρνουμε έγκριση και μετά σχεδιάζουμε εδώ τοπικά τι μας εξυπηρετεί», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής, σχετικά με το τρίτο κομμάτι της συνάντησης, επεσήμανε: «Παράλληλα τρέχει η προκήρυξη για την προετοιμασία φακέλου για το επόμενο LEADER. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην άνοιξη η Δράμα, μέσω της Αναπτυξιακής, θα καταθέσει πρόταση για την επόμενη πενταετία. Αυτό μπορεί να είναι 4-5-6 εκ. ευρώ. Θα δούμε που θα καθίσει, που θα αξιολογηθεί, τι θα ενταχθεί».

Συνοψίζοντας για τη συνάντηση, ο κ. Χατζόπουλος είπε: «Διαβούλευση πάνω στην παρουσίαση μιας μελέτης, επιλογή συγκεκριμένων έργων για άμεση υλοποίηση, μέχρι το 2025 θα πρέπει να τελειώσουν τα έργα αυτά, άρα θέλουμε ωριμότητα και συνεργασία, και βεβαίως μακρόπνοο σχεδιασμό. Το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό από όλα. Ο σωστός σχεδιασμός φέρνει πολλά χρήματα».

Γενικότερα για το πρόγραμμα LEADER, ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε: «Το πρόγραμμα LEADER ξεκίνησε με 6,5 εκ. δημόσια δαπάνη και σήμερα είμαστε στα 13,5 εκ. Μόνο για ιδιωτικά έργα έχουμε προϋπολογισμό πάνω από 20 εκ., γιατί εκτός από τη δημόσια επιχορήγηση, τα ιδιωτικά βάζουν και περίπου το μισό δική τους συμμετοχή. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η υλοποίηση του LEADER για την τοπική κοινωνία. Έχουμε πολύ μεγάλη μόχλευση χρημάτων».

Τέλος, ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε και στο γιατί η χώρα πρέπει να υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως είπε, «η Ελλάδα βάζει 10 ευρώ, παίρνει 90 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγιναν 100. Βάζει και 100 ο ιδιώτης, έγιναν 200. Βάλτε πάνω στα 200 και Φ.Π.Α. 24% συνήθως, πηγαίνουμε στα 248. 250 εκατομμύρια θέλετε; Δραχμές θέλετε; Δίνει η Ελλάδα 10 ευρώ και τζιράρει στην οικονομία της 248 ευρώ. Υπάρχει πιο αποδοτική επένδυση;». «Δεν είναι μόνο να μας δοθούν, είναι να απορροφήσουμε, να υλοποιήσουμε. Εκεί κρίνεται. Στο τέλος. Δεν είναι να ξεκινήσεις με 6,5. Είναι να τελειώσεις με 7, με 8, με 9. Να τελειώσεις, όχι να στα δώσει, να εγκριθούν», πρόσθεσε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής.

«Το σημαντικό είναι να γίνει γρήγορα η προετοιμασία των Δήμων για την απορρόφηση»

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος LEADER κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του σημείωσε πως η συνάντηση έγινε «μετά την υπερδέσμευση που έχουμε πετύχει το προηγούμενο διάστημα, το 1,8 εκ.» και πρόσθεσε: «Είχε προηγηθεί η ενέργεια για την υπερδέσμευση από τον προηγούμενο χρόνο. Έτσι όταν βγήκε η πρόσκληση ότι υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα και άρα έπρεπε να μπούμε στη λογική της υπερδέσμευσης, είχαμε συνεννοηθεί ήδη με τους Δημάρχους, γιατί και η οδηγία του Υπουργείου ήταν μιλήστε με φορείς δημοσίου δικαίου – Δήμους. Άρα εμείς είχαμε αναπτύξει τότε με τους Δημάρχους το γεγονός να έχουν ετοιμότητα με το που να έρθουν τα όποια χρήματα και τελικά πετύχαμε ένα σημαντικό ποσό, γιατί το ταβάνι ήταν 2 εκ. κι εμείς από τις υπερδεσμεύσεις πήραμε το 1,8. Είχα κάνει και μια σχετική επιστολή, γιατί παρενέβη και ο κυβερνητικός Βουλευτής».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος η συζήτηση αφορά «σε ποιο βαθμό και σημείο βρίσκονται σε ετοιμότητα οι Δήμαρχοι, για να μπορεί να απορροφήσει ο κάθε Δήμαρχος το αντίστοιχο ποσό». «Το σημαντικό είναι να γίνει γρήγορα η προετοιμασία των Δήμων για την απορρόφηση, γιατί αν δεν γίνει αυτή η απορρόφηση και έχουμε τα λεφτά στο ταμείο ως εγγραφή, δεν μπορούμε να μπούμε σε άλλες απορροφήσεις. Άρα πρέπει να απορροφάς γρήγορα, για να μπορείς να ξαναζητάς χρήματα ως Αναπτυξιακή», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως αν δεν καταστεί εφικτό να γίνει η απορρόφηση από φορείς δημόσιου χαρακτήρα, μπορούν τα χρήματα να πάνε κάπου αλλού, σε συνεννόηση με το Υπουργείο. Βέβαια, όπως υπογράμμισε, η οδηγία από το Υπουργείο είναι συγκεκριμένη.

«Αυτά τα έργα πρέπει να γίνονται πάντοτε πριν το καλοκαίρι, σε καιρικές συνθήκες τέτοιες που επιτρέπουν να είναι το έργο ποιοτικά καλύτερο»

Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης δήλωσε στα τοπικά Μ.Μ.Ε.: «Σχετικά με το LEADER έχουμε μια 100% ετοιμότητα. Υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη με συγκεκριμένους δρόμους στην αγροτική οδοποιία και από τη στιγμή που θα πάρουμε το ΟΚ από τον φορέα, είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα έργα πρέπει να γίνονται πάντοτε πριν το καλοκαίρι, γιατί είναι έργα τα οποία θα είναι πιο ωφέλιμα και χρήσιμα όταν και εφόσον κατασκευάζονται κανονικά σε καιρικές συνθήκες τέτοιες που επιτρέπουν να είναι το έργο ποιοτικά καλύτερο και φυσικά να αποδοθεί στον κόσμο όσο το δυνατό νωρίτερα για να τα χρησιμοποιήσουν». Όπως είπε, πρόκειται για έργα αγροτικής οδοποιίας και προσβασιμότητας σε κτηνοτροφικές μονάδες, με πάνω από 500.000 προϋπολογισμό.

«Στήριξη στον τοπικό ορεινό πληθυσμό»

Τέλος, η κ. Θεοδώρα Μέρου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα του ΔΙΠΑΕ, σχετικά με τις μελέτες που εκπονήθηκαν από το Τμήμα, σημείωσε: «Οι μελέτες που υλοποιήθηκαν είναι του Δήμου Δράμας και του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Υλοποιήθηκαν και οι δύο με κόστη που πλήρωσαν οι Δημοτικές Αρχές και αφορούν την καταγραφή και την αξιοποίηση όλων των λιβαδικών εκτάσεων των δύο δημοτικών περιοχών. Ένα από τα βασικά που κάνουμε σε αυτή τη μελέτη, πέρα της καταγραφής της ποσότητας της βοσκήσιμης ύλης, είναι να καταγράψουμε τα έργα υποδομής, που υπάρχουν, τι χρειάζεται να διορθωθεί και τι χρειάζεται να ξαναγίνει ως έργα υποδομής για να ολοκληρωθεί με καλύτερο τρόπο η κτηνοτροφική παραγωγή. Άρα ουσιαστικά απευθύνεται στο κομμάτι του ορεινού πληθυσμού που περνάει πάρα πολύ δύσκολα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να βοηθήσει, αυξάνοντας την έκταση της ορεινής περιοχής για βόσκηση. Ουσιαστικά προσπαθεί να στηρίξει τον τοπικό ορεινό πληθυσμό».