• «Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Κι εμάς μας αγγίζουν τα προβλήματα. Εμείς δεν ήρθαμε από το Κολωνάκι. Με πολύ σεβασμό και ιδιαίτερη προσοχή ουσιαστικά αναλάβαμε αυτό το κόστος αυτής της απόφασης»
  • «Δεν είναι μόνο οι αντιπολιτεύσεις αυτοί που κόπτονται για το καλό των πολιτών. Και εμείς θέλουμε το καλό των πολιτών, αλλά για να υπάρξει καλό στους πολίτες, πρέπει να είναι βιώσιμη η επιχείρηση για να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες. Ποιοτικό νερό, δημόσια υγεία, περιβάλλον»
  • «Οι αντιπολιτεύσεις μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Τα ντέρτια του μοναστηριού ο καλόγερος τα ξέρει. Όταν είσαι αντιπολίτευση, κι εγώ όταν ήμουν έλεγα διάφορα. Δεν είναι έτσι»
  • «Αν αλλάξουν τα δεδομένα, κι αυτό είναι δέσμευση της Δημοτικής μας Αρχής και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο πρώτο εξάμηνο θα κάνουμε αναμόρφωση προϋπολογισμού»
  • Χρ. Βογιατζής, Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΥΑΔ: «Αυτό που καλούμαστε να αποφασίσουμε είναι 30 ευρώ τον χρόνο ή να έχουμε μια επισφάλεια στον τρόπο λειτουργίας τις επιχείρησης, να μην έχουμε νερό, να έχουμε κακό νερό, να μολύνουμε το περιβάλλον και όλα αυτά… Αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας»
  • «Να δώσουμε αυτή την αύξηση των 30 ευρώ τον χρόνο στα νοικοκυριά, που αντιστοιχεί, μπορείτε να το πείτε, σε 5-6 πακέτα τσιγάρα τον χρόνο ή να ρισκάρουμε τη δημόσια υγεία; Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και το πραγματικό ερώτημα»

 

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης για το 2023 στον Δήμο Δράμας παραχώρησε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της επιχείρησης κ. Χριστόδουλο Βογιατζή.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΔ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υπάρξει αύξηση στο πάγιο των λογαριασμών η οποία θα είναι 2,5 ευρώ το μήνα σε κάθε παροχή στην πόλη της Δράμας και 2,16 ευρώ το μήνα σε κάθε παροχή στα χωριά. Η συνολική ετήσια επιβάρυνση σε κάθε παροχή είναι 30 ευρώ στην πόλη και 26 ευρώ τον χρόνο στα χωριά του Δήμου Δράμας. Θετικά ψήφισαν τα μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Αρχής, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, και αρνητικά οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης («Πόλη και Ζωή», «Project για τη Δράμα» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»), καθώς και ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, «είναι η πιο ανώδυνη λύση που μπορούσαμε να δώσουμε για το τεράστιο πρόβλημα της ΔΕΥΑΔ, που προέκυψε μετά από τη γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής, μετά την ενεργειακή κρίση», προσθέτοντας ότι «εγκαταλείψαμε εντελώς την αύξηση στο νερό, γιατί αυτό θα συμπαρέσυρε το 80%, την αποχέτευση, τον Φ.Π.Α. Θα είχε μεγαλύτερα έξοδα για τους πολίτες. Αυτό είναι το πιο ανώδυνο». Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ επεσήμανε ότι «ήμασταν μια υπηρεσία μέχρι χθες, η οποία ήταν εύρωστη. Δεν είχε οφειλές σε τρίτους. Δεν είχε δάνεια. Ήταν μία από τις καλύτερες υπηρεσίες. Μια ΔΕΥΑ από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Όλα τα προβλήματα προέκυψαν μετά τη ρήτρα αναπροσαρμογής», υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι 31/10 πληρώσαμε στη ΔΕΗ 1.800.000 ευρώ και χρωστάμε 1.100.000 ευρώ. Δεν τελείωσε ο χρόνος. Αν θα φτάσουμε 31/12, πιστεύω, έτσι όπως πάμε, θα πάμε στα 3.500.000 ευρώ. Η διαφορά που προκύπτει είναι 2.500.000 ευρώ επιπλέον».

Ο κ. Χατζηγιάννης ακόμη είπε τα εξής: «Για να μην κλείσουμε την επιχείρηση. Για να μην πονέσουμε τους συνδημότες μας, ψάξαμε και βρήκαμε όλες τις λύσεις. Η καλύτερη λύση είναι αυτή, η πιο ανώδυνη. Κι αυτό βέβαια γίνεται για ένα χρόνο και θα έχει άμεση εξάρτηση το τι επιχορήγηση θα μας δώσει το κράτος. Για αυτό και καθυστερήσαμε ουσιαστικά για να περάσουμε την τιμολογιακή πολιτική. Οι υπηρεσίες είναι υπηρεσίες και λένε αυτό που θέλουν. 20% λέει αύξηση στο νερό για να κάνουμε τη δουλειά μας. Όχι. Εγώ προσωπικά, ούτε και η παράταξη που είμαι, του κ. Μαμσάκου, δεν μπορούσαμε ότι εμείς θα φτάσουμε στο σημείο να μετακυλήσουμε κόστη στους πολίτες. Η απλή συλλογιστική για εμάς είναι ότι οι πολίτες βάλλονται πανταχόθεν. Κι αυτοί πληρώνουν ΔΕΗ, αυξήσεις, πληθωρισμό, τα πάντα. Χάνεται ο κόσμος. Εμείς προσπαθήσαμε. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Υπήρξε αυστηρή συμπίεση στα έξοδα της ΔΕΥΑΔ, είτε αυτά ήταν έργα, είτε εργασίες, είτε υλικά, είτε καύσιμα, προκειμένου να μην έχουμε μεγάλο νούμερο να πάμε σε αυξήσεις». «Όλοι πιστεύαμε ότι θα πάρουμε κάποια χρήματα από το κράτος, αλλά το κράτος –προσωπικά θα πω, παρόλο που στηρίζω αυτή την Κυβέρνηση- είναι άφαντο» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ και πρόσθεσε: «Από το 2013 είναι η ίδια τιμολογιακή πολιτική στη Δράμα. Δεν έχουμε αυξήσει σεντ. Ενώ έγιναν τόσες αυξήσεις από τη ΔΕΗ κατά καιρούς τα προηγούμενα χρόνια. Όλες τις αυξήσεις της ΔΕΗ τις απορρόφησε η ΔΕΥΑΔ».

Επίσης, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι «εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Προσπαθήσαμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα» και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς ξέρουμε τι είναι 2 ευρώ. Για μια οικογένεια που δεν έχει να φάει, που δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά της ή που δεν έχει να πάρει ξύλα ή πετρέλαιο για το σπίτι, εκείνοι μετράνε και το σεντ. Είναι δύσκολα. Το καταλαβαίνουμε. Το αντιλαμβανόμαστε». «Είχαμε μια εύρωστη υπηρεσία την οποία θα την καταστρέψουμε; Δηλαδή έχει άμεση εξάρτηση με την παρεχόμενη υπηρεσία στους πολίτες. Αυτή η υπηρεσία παρέχει τα πάντα στους πολίτες. Δηλαδή νερό, την ποιότητα του νερού. Βασική προϋπόθεση είναι η δημόσια υγεία. Και μετά το περιβάλλον. Όλα είναι σημαντικά. Φανταστείτε να μην μπαίναμε καθόλου στη συλλογιστική να πούμε να αυξήσουμε 2 ευρώ και να αφήσουμε την υπηρεσία να καταρρεύσει», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, ο οποίος στο πλαίσιο των δηλώσεών του είπε ακόμη πως «πρέπει να κρατήσουμε την επιχείρηση. Και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες. Δεν έχουμε δει φως ακόμη. Μακάρι. Αν αλλάξουν τα δεδομένα, κι αυτό είναι δέσμευση της Δημοτικής μας Αρχής και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο πρώτο εξάμηνο θα κάνουμε αναμόρφωση προϋπολογισμού. Δεν θα το αφήσουμε αυτό να πάει εσαεί στον κόσμο».

Σχετικά με τη στάση των αντιπολιτεύσεων, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε: «Και ο Δήμαρχος και εγώ ζητήσαμε τη συνδρομή των αντιπολιτεύσεων. Το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ενεργειακής κρίσης είναι γνωστό τοις πάσι. Οι αντιπολιτεύσεις όμως κάνουν τη δουλειά τους. Δεν τους ενδιαφέρει. Τα κάστανα θα τα βγάλεις εσύ από τη φωτιά. Εσύ που είσαι διοίκηση». «Οι αντιπολιτεύσεις μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Τα ντέρτια του μοναστηριού ο καλόγερος τα ξέρει. Όταν είσαι αντιπολίτευση, κι εγώ όταν ήμουν έλεγα διάφορα. Δεν είναι έτσι. Δηλαδή εμείς θέλουμε πρώτα το κακό μας; Θέλουμε σε δεύτερο χρόνο να καταστρέψουμε τον κόσμο; Θέλουμε να καταστρέψουμε την επιχείρηση; Τι είμαστε εμείς; Ανεγκέφαλοι; Και δηλώνω ευθαρσώς ότι κι εμείς, τα μέλη της διοίκησης εδώ στη ΔΕΥΑΔ, αλλά και η παράταξη με Δήμαρχο τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, είμαστε κομμάτια του κόσμου. Είμαστε άνθρωποι της ίδιας κοινωνίας. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Κι εμάς μας αγγίζουν τα προβλήματα. Εμείς δεν ήρθαμε από το Κολωνάκι. Με πολύ σεβασμό και ιδιαίτερη προσοχή ουσιαστικά αναλάβαμε αυτό το κόστος αυτής της απόφασης. Γνωρίζουμε τι λέμε. Ξέρουμε τι θέλουμε. Και η δέσμευσή μας είναι ανάλογα με την κρατική επιχορήγηση, θα γίνει αναμόρφωση προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο. Αν δεν μας δώσουν καθόλου χρήματα, θα πορευτούμε έτσι. Αν όμως μας δώσουν χρήματα, θα αλλάξουν τα δεδομένα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ.

Επίσης, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε πως «δεν λύνουμε το πρόβλημα ουσιαστικά, γιατί αυτά τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα είναι ένα νούμερο, το οποίο αυτό που μας λείπει είναι πολύ μεγάλο. 2.500.000 ευρώ θέλουμε. Μόνο για τη ΔΕΗ. Δεν μιλάω για τις αυξήσεις που προέκυψαν στα υλικά, στα καύσιμα, σε τίποτα άλλο. Μόνο για τη ΔΕΗ» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο κόσμος όλα αυτά τα καταλαβαίνει και θα καταλάβει τις ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν θέλουμε να ξεζουμίσουμε τον κόσμο. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα στις οικογένειες. Ξέρουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και το ανώδυνο».

«Είναι ζητούμενο και πρέπει να είναι ζητούμενο από όλους τους Δραμινούς, μια βιώσιμη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης. Με ευχολόγια δεν γίνονται αυτά. Με χρήματα γίνονται. Μια βιώσιμη επιχείρηση για τους πολίτες και τους εργαζόμενους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να παρέχουμε στους πολίτες ποιοτικό νερό, να φροντίζουμε τη δημόσια υγεία και να προσέχουμε το περιβάλλον. Είμαστε μία επιχείρηση στην υπηρεσία του πολίτη με ιδιαίτερα κοινωνικό πρόσωπο», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, ο οποίος στάθηκε στη βοήθεια που παρέχεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται για αποπληρωμή με ευνοϊκούς όρους των οφειλών που έχει να εισπράξει η δημοτική επιχείρηση και είναι περίπου 10 εκ. ευρώ. «Έρχεται ο κόσμος. Ο κόσμος είναι φιλότιμος. Δεν είναι φιλότιμοι αυτοί που είναι επαγγελματίες. Κι αυτούς τους κυνηγάμε όμως. Γιατί πρέπει η επιχείρηση να ζήσει προς όφελος όλων. Και των εργαζομένων και των πολιτών», είπε ο κ. Χατζηγιάννης.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ ανέφερε πως «κανένας, μα κανένας, πολιτικός ή καμία πολιτική παράταξη δεν θα έμπαινε σε αυτή τη δίνη τώρα προεκλογικά να πει ότι θα αυξήσω το νερό, γιατί οι αντιπολιτεύσεις θα πούνε αύξηση στο νερό και αύξηση στο νερό. Ας δούμε όμως τα μεγέθη. Εμείς μπήκαμε με σεβασμό και λέμε ότι το πιο ανώδυνο που μπορούμε να κάνουμε είναι τα 2 ευρώ. Για να λειτουργήσει η υπηρεσία. Οι αντιπολιτεύσεις μπορούν να πουν ό,τι θέλουν. Δεν με νοιάζει. Οι αντιπολιτεύσεις θα κάνουν τη δουλειά τους και εμείς που είμαστε στο τιμόνι αυτής της επιχείρησης, πρέπει να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια την επιχείρηση όρθια». «Οι αντιπολιτεύσεις έπρεπε να σκύψουν στο πρόβλημα. Και έπρεπε να συνδράμουν στο πρόβλημα και όχι να πουν δεν ξέρουμε, κάντε ό,τι θέλετε. Εάν καταστραφεί αυτή η επιχείρηση, αύριο θα γίνουν εκλογές, βγαίνει ένας άλλος, υποψήφιος τώρα, και έρθει και βρει μια κατεστραμμένη επιχείρηση, για να τη μαζέψει τι θα κάνει; Με μαγικά θα λύσει τα προβλήματα; Όχι» σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την επιχείρηση. Να στηρίξουμε τον κόσμο. Δεν είναι μόνο οι αντιπολιτεύσεις αυτοί που κόπτονται για το καλό των πολιτών. Και εμείς θέλουμε το καλό των πολιτών, αλλά για να υπάρξει καλό στους πολίτες, πρέπει να είναι βιώσιμη η επιχείρηση για να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που είπαμε. Ποιοτικό νερό, δημόσια υγεία, περιβάλλον».

Σχετικά με το επιχείρημα από πλευράς αντιπολίτευσης, ότι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση ύψους 500.000 ευρώ αν δεν γίνονταν αναθέσεις έργων, αλλά διαγωνισμοί, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε: «Αν γινόταν δημοπρατήσεις, θα παίρναμε μια τάξη έκπτωσης του 10-15%. Με τις αναθέσεις γλυτώνουμε το 18% που είναι το εργολαβικό κέρδος. Άρα πάλι έχει όφελος η επιχείρηση. Αυτό το ξεχνάνε ενδεχόμενα οι αγαπητοί συνάδελφοι των αντιπολιτεύσεων. Πέρα όλων των άλλων, ο νομοθέτης από 25.000 τις αναθέσεις, τις έκανε 60.000 ευρώ. Γιατί γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους τι αναγκαιότητα έργων υπάρχει στις ΔΕΥΑ. Είναι ιδιαίτερες επιχειρήσεις. Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις. Έδωσε το δικαίωμα δηλαδή τις διοικήσεις να λειτουργούν με αναθέσεις μέχρι και 60.000 ευρώ. Αυτό που λένε οι αγαπητοί συνάδελφοι ο νομοθέτης το ήξερε πολύ καλύτερα και μεγάλωσε τα ποσά, γιατί ξέρει ότι στις ανάγκες που προκύπτουν πρέπει να δοθεί άμεση λύση». «Δεν συμφωνούμε με αυτά που λένε. Τουλάχιστον για τα έργα και την εξοικονόμηση χρημάτων», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ και πρόσθεσε: «Με τις αναθέσεις δίνεις άμεση λύση και το όφελος για την επιχείρηση είναι παραπάνω. Αν είναι η έκπτωση 40 και 50% αλλάζουν τα δεδομένα. Τώρα μιλάμε για νορμάλ καταστάσεις. Με 10 και 15% έκπτωση, το 18% του εργολαβικού κέρδους είναι όφελος για την επιχείρηση».

Ο κ. Χατζηγιάννης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας πως «εμείς με συνέπεια ευθύνης, πολύ σεβασμό και ιδιαίτερη προσοχή φτάσαμε σε αυτή την απόφαση. Κι εμείς δεν θέλαμε. Εγώ ήμουν ο πρώτος που φώναζα ότι δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε τα κόστη στους πολίτες. Η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι άφαντη όμως. Αυτό με ενοχλεί αφάνταστα». «Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της παράταξής μου, το χωρίζω, είμαστε άνθρωποι που ζούμε στην ίδια κοινωνία με τους συνδημότες μας. Θα κάνουμε το καλύτερο για αυτούς. Είμαστε εδώ», πρόσθεσε.

 

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε φλου τη λειτουργία της επιχείρησης»

 

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΥΑΔ κ. Χριστόδουλος Βογιατζής αρχικά ανέφερε: «Χαίρομαι που η Δημοτική Αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΔ στάθηκε δίπλα στην πρόταση, έστω και διαφοροποιημένη, των στελεχών της ΔΕΥΑΔ, γιατί αυτό ήταν το απολύτως απαραίτητο. Για να κάνουμε το ο,τιδήποτε, για να επενδύσουμε, για να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος, για να κάνουμε όλα αυτά τα απαραίτητα που πρέπει να κάνουμε στο μέλλον πλέον όλοι, χρειαζόμαστε σφυγμό. Πρέπει η επιχείρηση να επιζήσει. Θα πω μόνο το εξής. Στα 11 χρόνια που υπάρχει η ίδια τιμολογιακή πολιτική, η ΔΕΥΑΔ αποχώρησε όλες τις αυξήσεις τις ενεργειακές, κάνοντας πάρα πολύ μεγάλες επενδύσεις στα θέματα του κόστους της ενέργειας και στη μείωση των διαρροών. Εκτελέσαμε ένα πρόγραμμα από το 2011 που ξεπερνά τα 42 εκ. ευρώ».

Όπως είπε ο κ. Βογιατζής, «εσωτερικά προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουμε το ενεργειακό κόστος και τον εξορθολογισμό της χρήσης του νερού», ενώ σχολιάζοντας την κατάσταση που υπάρχει πλέον έκανε λόγο για «ξαφνικό θάνατο». «Το κόστος της ενέργειας είναι τεράστιο. Από ένα μέσο κόστος του 1.250.000 ευρώ αυτή τη στιγμή εκτοξευτήκαμε στα 3.750.000 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης είναι γύρα στα 5.000.000 ευρώ. Αν δώσουμε τα 4.000.000 για τη ΔΕΗ, δεν μένει τίποτα για να κάνουμε ούτε έργα, ούτε καν τις μισθοδοσίες», εξήγησε ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΥΑΔ.

Ακόμη ο κ. Βογιατζής είπε πως το πραγματικό πρόβλημα «δεν είναι αν θα επιβιώσει αυτή η επιχείρηση. Έστω και ως εργαζόμενος θα πω αυτό, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μια δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης. Μας ενδιαφέρει το τι κάνει αυτή η επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή, αν δεν παρθούν αυτές οι αποφάσεις, καλούμαστε να πάρουμε μια πολύ κρίσιμη απόφαση. Να δώσουμε αυτή την αύξηση των 30 ευρώ τον χρόνο στα νοικοκυριά, που αντιστοιχεί, μπορείτε να το πείτε, σε 5-6 πακέτα τσιγάρα τον χρόνο ή να ρισκάρουμε τη δημόσια υγεία; Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και το πραγματικό ερώτημα. Αν δηλαδή διαλέξουμε το να μην μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση και να παρέχει τις υπηρεσίες της στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, να ξέρετε ότι μπορεί να γυρίσουμε σε εποχές που είναι πολύ μακρινό παρελθόν για την πόλη. Με συνεχόμενες διακοπές, με μείωση της ποιότητας του νερού, με προβλήματα στο περιβάλλον, με πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν από τη μη λειτουργία εγκαταστάσεων κλπ».

«Είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο για να το αφήνουμε, να το πω έτσι, λίγο φλου. Δεν μπορούμε να αφήνουμε φλου τη λειτουργία της επιχείρησης. Δεν με ενδιαφέρει το να πληρώνονται οι υπάλληλοι της επιχείρησης. Με ενδιαφέρει να λειτουργεί η επιχείρηση», επεσήμανε ο κ. Βογιατζής και πρόσθεσε πως το πραγματικό ερώτημα είναι «αν ρισκάρουμε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον για τα 30 ευρώ».

Σχετικά με το ζήτημα της εξοικονόμησης πόρων αν επιλεγόταν η διαγωνιστική διαδικασία και όχι οι απευθείας αναθέσεις, ο κ. Βογιατζής ανέφερε: «Αυτό προϋποθέτει ότι θα μας δίνανε μία έκπτωση 50% στα έργα, τα οποία έχουμε βάλει. Δεν ομαδοποιούνται αυτά τα έργα. Είναι δύσκολο να τα ομαδοποιήσεις. Να βγάλει τρία έργα, ένα ύδρευση, ένα αποχέτευση και ένα αποκαταστάσεις και να τρέχεις. Αν η βλάβη για τον εργολάβο που θα πάρει την ύδρευση γίνει στο Σιδηρόνερο και ταυτόχρονα γίνει μία στον Ξηροπόταμο και ταυτόχρονα γίνει μία στην Καλλίφυτο, πού θα στείλουμε τον εργολάβο. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε τεχνικά αυτό το ζήτημα; Τι εξοπλισμό πρέπει να έχει; Τι θα πρέπει να προβλέψουμε μέσα σε αυτό το έργο που να είναι πραγματικό;». Όπως είπε, με αυτό το ποσό αντιμετωπίζονται «έκτακτες βλάβες στο δίκτυο, οι οποίες προκύπτουν σε χρόνο που δεν τον ξέρουμε, με τρόπο που δεν το περιμένουμε και σε περιοχές τις οποίες δεν μπορούμε να προβλέψουμε».

«Αν πάρουμε μια έκπτωση 15% βγαίνουμε ζημιωμένοι από αυτή την πρόταση, γιατί οι αναθέσεις δεν έχουν εργολαβικό όφελος. Έχουμε μια έκπτωση ήδη, εκ προοιμίου, 18%. Άρα, λοιπόν, είναι μια επισφαλής πρόταση» επεσήμανε ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΥΑΔ και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση «από την έναρξη λειτουργίας της, εδώ και 30 χρόνια, λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, με τις αναθέσεις, διότι λύνει το πρόβλημα». Όπως είπε πέρυσι οι αναθέσεις ήταν 350.000 ευρώ, ενώ το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων με διεθνείς διαγωνισμούς και με διασφαλισμένες διαδικασίες 13.000.0000 ευρώ».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Βογιατζής σημείωσε: «Χαιρετίζω το ότι ψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή και το Διοικητικό Συμβούλιο, έστω με αυτόν τον τρόπο, η πρόταση της επιχείρησης, αλλά αυτό που θέλω πραγματικά να μείνει στους δημότες είναι ότι αυτό που καλούμαστε να αποφασίσουμε είναι 30 ευρώ τον χρόνο ή να έχουμε μια επισφάλεια στον τρόπο λειτουργίας τις επιχείρησης, να μην έχουμε νερό, να έχουμε κακό νερό, να μολύνουμε το περιβάλλον και όλα αυτά… Αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας».