Σε ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας αναφέρονται τα εξής:
Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, το σωματείο μας πραγματοποίησε την παρακάτω τοποθέτηση:
«Συνάδελφοι-σες βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου μόλις 5 μέρες πριν την απεργία ενώ έχει προκηρυχθεί εδώ και 1,5 μήνα για την οργάνωση της. ‘Oλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι ο εργαζόμενος που οικονομικά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και με το φόβο μέσα στους χώρους δουλειάς να πάρει την απόφαση για συμμετοχή στην απεργία. Άρα μεγαλώνει η δική μας ευθύνη, των σωματείων να ενημερώσουμε τα μέλη μας, κάθε συνάδελφο να σπάσει ο φόβος και να κατανοηθεί γιατί απεργούμε και πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή τους για την επιτυχία της απεργίας.
Απεργούμε για να διεκδικήσουμε ΣΣΕ, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, απάντηση στα ψίχουλα της κυβέρνησης και τα κάθε λογής pass. Απαντάμε οργανωμένα, μαζικά στην άθλια απειλή «όποιος δεν προσαρμοστεί θα πεθάνει».
Δεν αποδεχόμαστε την κοροϊδία των δήθεν ενισχύσεων και των επιδομάτων της κυβέρνησης, που απ’ τη μια τσέπη μάς τα παίρνει χοντρά, για να τα επιστρέψει στην άλλη ψίχουλα, που έχουν εξανεμιστεί, πριν καν εξαγγελθούν.
Δεν θα ανεχτούμε να βυθιστούν τα σπίτια μας και οι γειτονιές μας στο σκοτάδι, να κλείνουν τα μαγαζιά και να ερημώνουν οι γειτονιές μας, λόγω των τεράστιων αυξήσεων στο ρεύμα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μην έχουν τα σχολεία των παιδιών μας πετρέλαιο να ζεσταθούν.
Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, στα είδη ένδυσης, σε εφόδια είναι συνέπεια της πολιτικής που στηρίζει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να μη χάσουν δεκάρα από τα κέρδη τους.
Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται οι συνέπειες από την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον άδικο πόλεμο της Ουκρανίας και στον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας από τη μία και ΗΠΑ -ΝΑΤΟ – ΕΕ από την άλλη, με αποτέλεσμα η χώρα να μετατρέπεται σε θύτη και πιθανό στόχο αντιποίνων.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΕΣ
Γι αυτό το λόγο πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου 1 μήνα πριν να απευθύνουμε κάλεσμα σε σύσκεψη όλων των σωματείων ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, συνταξιούχων και εμπορικού συλλόγου. Στην σύσκεψη προτάθηκε η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει 10:30 στην Κεντρική πλατεία όπως επίσης και μια σειρά δράσεων που αγγίζουν όλους τους εργαζόμενους όπως: 20/10 παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, 24/10 στην Επιθεώρηση Εργασίας, 27/10 ΔΕΥΑΔ, 5/11 σουπερ μάρκετ. Πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους εργασίας όπως Αρίβια, Ρευκαπ, μάρμαρα Κυριακίδης και Παυλιδης. Και έχουν προγραμματιστεί για σουπερ μάρκετ και εμπόριο.
Παρόλα αυτά αν σήμερα, εδώ, συμφωνήσουμε σε κοινό πλαίσιο, ένα πλαίσιο που πραγματικά στηρίζει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, τότε μικρή σημασία θα έχει το που θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση.
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το πλαίσιο που μπαίνει από τη ΓΕΣΕΕ και από την διοίκηση του ΕΚ και θα πω αμέσως γιατί.
Πείτε μου συνάδελφοι τι σημαίνει αλήθεια το αίτημα της ΓΣΕΕ «η κυβέρνηση να προωθήσει συλλογικές διαπραγματεύσεις για κοινή ευημερία και επίτευξη δίκαιων αμοιβών και βιώσιμης οικονομίας?» Βιώσιμη οικονομία και δίκαιοι μισθοί σημαίνει ότι το περιθώριο της οικονομίας, δηλαδή το περιθώριο που αφήνει η κερδοφορία των επιχειρήσεων καθορίζει τους μισθούς όπως ακριβώς γίνεται και τώρα. Για παράδειγμα στην Αρίβια, που τα μεικτά της κέρδη ήταν 54,75 εκ. ευρώ το 2021, από 52,8 το 2020, δηλαδή με κερδοφορία 53,97% και μέρισμα 19εκ.ευρω στους μετόχους, με μηδενικό δανεισμό και επιδότηση μέσω αναπτυξιακού νόμου 14 εκ. ευρώ αφορολόγητα, οι μισθοί είναι στα 650Ε ,που δεν φτάνει ούτε για τα βασικά και τα μεταφορικά.
Στα μάρμαρα, ντόπιες επιχειρήσεις και όχι πολυεθνικές που έχουν στηριχτεί πολλαπλά από όλες τις κυβερνήσεις με επιδοτήσεις και πακέτα ευρωπαϊκά βγάζουν τρελά κέρδη πατώντας πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων τους που πέρα από τους χαμηλούς μισθούς δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και ελλιπών μέτρων ασφαλείας με συνέπεια τρεις και λίγο να σακατεύονται ή να χάνουν την ζωή τους.
Δεν μπορεί λοιπόν να ζητάμε μισθούς μέσα στο στενό κορσέ της βιώσιμης οικονομίας γιατί ακριβώς αυτό βιώνουμε και τώρα. Είναι αίτημα εργοδοτικό και βαθειά αντεργατικό όπως ακριβώς και το αίτημα της ΓΣΕΕ για «εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης … όπως το SURE. Και για να καταλάβουμε τι ζητάει η ΓΣΕΕ το SURE είναι πρόγραμμα που εφαρμόστηκε μέσα στην πανδημία. Αξιοποιήθηκε από την εργοδοσία για να αλλάξει ωράρια, να περιορίσει μέρες εργασίας, να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος. Τι μέτρα είναι αυτά συνάδελφοι? Από πού βγαίνουν τα εκατομμύρια τους? Από την δική μας φορολογία, από ξεζούμισμα όλων των εργαζομένων των χωρών της Ε.Ε. Μας κλέβουν δις και τα δίνουν για την στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και ζητάτε να δοθούν νέα προνόμια που προστατεύουν αυτήν την κερδοφορία?
Δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ενεργειακής κρίσης, που για την ΓΣΕΕ είναι η ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επενδύσεων της «πράσινης ενέργειας». Μα αυτό συνάδελφοι είναι μια από τις κύριες αιτίες αυξήσεων στα τιμολόγια. Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος είναι συνέπεια των επιλογών των κυβερνήσεων, των πολιτικών της ”απελευθέρωσης” της Ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Ήδη δίνονται εκατομμύρια στις επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε αγωγούς φυσικού αερίου, υδροηλεκτρική μονάδα παράγωγης στην περιοχή μας αλλά φτηνό ρεύμα δεν έχουμε ούτε πρόκειται να έχουμε γιατί οι τιμές του καθορίζονται στο χρηματιστήριο ενέργειας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ. Άλλο ένα αντεργατικό αίτημα που υιοθετείτε από την ΓΣΕΕ.
Γι αυτούς τους πολύ συγκεκριμένους λόγους εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό το πλαίσιο. Δεν έχουμε προσωπικές διαφορές με κανέναν σας. Διαφορές υπάρχουν αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, για την απεργία το κύριο θέμα είναι το βαθειά εργοδοτικό – αντεργατικό πλαίσιο που βάζει η ΓΣΕΕ.
Εμείς ως Σωματείο ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ στη σημερινή σύσκεψη, το παρακάτω πλαίσιο, να πάμε για την Απεργία στις 9 Νοέμβρη.
- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, που να κατοχυρώνουν δικαιώματα σε κάθε κλάδο και κάθε επιχείρηση, για να μην μείνει κανένας εργάτης απλήρωτος και πεινασμένος.
- Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο δημόσιο, της 13ης – 14ης σύνταξης.
- Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Επαναφορά της Κυριακής-αργίας σε όλους τους κλάδους.
- Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων, που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
- Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για να μην μετράμε σακατεμένους και νεκρούς εργάτες. Να δημιουργηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε λατομείο.
- Να υπάρχει Γιατρός Εργασίας σε κάθε λατομείο και μεγάλη επιχείρηση για όλο το χρόνο λειτουργίας τους.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κάλυψη όλων των κενών των ελεγκτικών μηχανισμών. Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματίες
- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Να μειωθούν δραστικά και να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στις τιμές όλων των ειδών λαϊκής κατανάλωσης και των αναγκαίων εφοδίων για τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
- Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
- Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος και νερού σε όσους αδυνατούν να το πληρώσουν, αλλά και να επανασυνδεθεί το ρεύμα και το νερό σε όσους έχει κοπεί. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
- Να σταματήσει κάθε σκέψη για διακοπές ρεύματος στις σχολικές μονάδες.
- Έκτακτη ενίσχυση της χρηματοδότησης του Δήμου Δράμας και των Σχολικών Επιτροπών, ώστε να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ενέργειας, εφοδίων, αναλώσιμων.
- Την ουσιαστική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, των Κέντρων Υγείας του Νομού, κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Την άμεση απόσυρση του μέτρου της αναστολής εργασίας και την επιστροφή των υγειονομικών υπαλλήλων στις θέσεις τους.
- Την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
Τέλος δεν μπορούμε να δεχτούμε πως « τα συνδικάτα επιβάλετε να έχουν μια θέση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου» όπως διεκδικεί η ΓΣΕΕ και ότι αυτό θα δώσει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων. Τόσα χρόνια αυτήν την τακτική ακολουθεί η ΓΣΕΕ στο κίνημα και τα αποτελέσματα της είναι ολέθρια για την εργατική τάξη. Για μας ο δρόμος του αγώνα και της ενότητας όλων των εργαζομένων είναι μονόδρομος. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πάμε σε κοινή απεργιακή συγκέντρωση καλώντας και τα σωματεία του δημοσίου τομέα και αυτοαπασχολουμένων»
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε σωματείο, να εντείνει την δράση του τις τελευταίες μέρες, που απομένουν μέχρι την Απεργία. Να προτάξουμε αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας και ΟΧΙ τα «θέλω» των εργοδοτών, όπως κάνει η ΓΣΕΕ.
Να εκφραστεί η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Απεργία στις 9 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση 10:30 πμ στην Κεντρική Πλατεία.