Σε εξέλιξη βρίσκεται το Γαστρονομικό Φεστιβάλ της Δράμας σε συνδυασμό την έκθεση τοπικών προϊόντων «Γη του Διονύσου» στον αύλειο χώρο του ΟΣΕ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας, η οποία υλοποιείται μέσω του προγράμματος LEADER.
Σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου είναι η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Κατά τη διάρκεια του διημέρου των εκδηλώσεων το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τοπικά προϊόντα, ενώ παράλληλα στον χώρο πραγματοποιούνταν δράσεις μαγειρικής με χρήση προϊόντων της Δραμινής γης. Πρωταγωνιστής του διημέρου ήταν ο σεφ Τζόναθαν Χάρνετ, ο οποίος μέσα από μια σειρά επισκέψεών του στην περιοχή, γνώρισε τα τοπικά προϊόντα και δημιούργησε ένα «Διονυσιακό μενού», το οποίο όμως δεν στοχεύει στο να περιλαμβάνει συγκεκριμένες συνταγές, αλλά ουσιαστικά θα μετεξελίσσεται με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας, μέσω των ποιοτικών τοπικών προϊόντων της.
Η έναρξη του Γαστρονομικού Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη.
Σε δηλώσεις του για το Γαστρονομικό Φεστιβάλ – Έκθεση τοπικών προϊόντων «Γη του Διονύσου», ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας σημείωσε: «Είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων, η οποία ξεκίνησε με αφορμή το πρόγραμμα LEADER στο οποίο έχει ενταχθεί η Ένωση Ξενοδόχων, για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε διοργανώσει μια σειρά από δράσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου ενάμιση χρόνο, με αφετηρία το Γαστρονομικό Φεστιβάλ. Ουσιαστικά θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό όλα αυτά τα προϊόντα τα οποία παράγουμε εδώ, στη Γη του Διονύσου, στον τόπο της Δράμας, και τι μπορούμε να δημιουργήσουμε με αυτά. Όχι μια συγκεκριμένη συνταγή, ένα συγκεκριμένο πιάτο, αλλά διαφορετικά πιάτα, διαφορετικά μενού κάθε περίοδο, με τη λογική ότι η Δράμα παράγει και έχει παραγωγούς. Αυτή είναι η λογική μας και με αυτόν τον τρόπο κινούμαστε.
Θεωρήσαμε σημαντικό πριν κάνουμε όλο αυτό το γαστρονομικό ταξίδι, να το επικοινωνήσουμε πρώτα στην πόλη της Δράμας, να το μάθουν οι Δραμινοί, να γνωρίσουν τους παραγωγούς οι Δραμινοί, να ευαισθητοποιήσουμε και να ζητήσουμε και από άλλους παραγωγούς να έρθουν να εμπλακούν, διότι είναι συνεργατικό σχήμα της Ένωσης Ξενοδόχων και παραγωγών της Δράμας, ούτως ώστε αυτό να δυναμώσει και να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, με αποτελέσαμε να αποκτήσει σιγά – σιγά η Δράμα μια γαστρονομική ταυτότητα».
Σχετικά με τις επόμενες δράσεις για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας, ο κ. Καλλίας ανέφερε: «Θα έχουμε παρουσία στη Philoxenia σε δύο μήνες με live cooking. Όλοι οι παραγωγοί στημένοι και ταυτόχρονα ο Τζόναθαν θα μαγειρεύει. Υπάρχει μια μεγάλη παρουσία η οποία θα γίνει σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην Αθήνα τον Φεβρουάριο. Έχουμε πάλι στην Αθήνα συμμετοχή σε μια έκθεση γαστρονομίας. Έχουμε δύο ταξίδια στο εξωτερικό, ένα στην Αγγλία και ένα στη Γερμανία, όπου και εκεί πάλι θα υπάρχει live cooking και θα παρουσιάσουμε όλα τα προϊόντα πολύ στοχευμένα σε δημοσιογράφους γαστρονομίας και σε τουριστικούς πράκτορες. Θα γίνουν βιντεάκια τα οποία θα αναδεικνύουν τη γαστρονομία. Έχουμε το καινούργιο σάιτ, το visitdrama, το οποίο βγαίνει στον αέρα στις 10 Οκτωβρίου. Είναι ένα τελείως διαφορετικό και πολύ πλούσιο σάιτ, το οποίο νομίζω πως θα εντυπωσιάσει. Όλες οι συνταγές θα υπάρχουν σε ένα book, το οποίο θα αλλάζει συνέχεια και θα εμπλουτίζεται. Οι συνταγές θα είναι με πλήρη αναφορά όλων των προϊόντων, βήμα προς βήμα. Θα υπάρχει ένα QR Code το οποίο θα κατευθύνει σε όλους τους παραγωγούς οι οποίοι συμμετέχουν. Θα υπάρχουν τα κρασιά τα οποία θα συνοδεύουν κάθε συνταγή, ούτως ώστε ο καθένας να ξέρει τι θα πρέπει να προτιμήσει για να φάει το συγκεκριμένο φαγητό. Είναι σειρά δράσεων».
Όπως εξήγησε ο κ. Καλλίας το συνολικό πρόγραμμα είναι ύψους 135.000 ευρώ, εκ των οποίων η Ένωση Ξενοδόχων συμμετέχει με 45.000 ευρώ και το άλλο προέρχεται από τη χρηματοδότηση του LEADER. Παράλληλα, η προσπάθεια στηρίζεται από τον ΕΟΤ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Πανελληνία Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ενώ πολύ καλή συνεργασία υπάρχει με το Επιμελητήριο Δράμας και τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Γεωργιάδη. Επίσης ο Δήμος Παρανεστίου ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος τους κόστους για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων, οι οποίοι ασχολούνται με τη γαστρονομία και κλήθηκαν να παραστούν στο Φεστιβάλ.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια «καταπληκτική προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων», η οποία έχει τη στήριξη του Επιμελητηρίου. Όπως είπε, «Εμείς θα συμβάλλουμε και στην καινοτομία ως Επιμελητήριο μέσα από το LAB40. Έχουμε στόχο τον γαστρονομικό τουρισμό με μια διαφορετική ματιά, για την οποία θα χρειαστεί να έχουμε και μια ψηφιακή εξέλιξη. Αυτή την προώθηση τη ψηφιακή την έχουμε βάλει ως στόχο και θα το προχωρήσουμε σε συνεργασία με φυσικά με την Ένωση Ξενοδόχων με τον καθένα που θέλει να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια».
Ο Βουλευτής κ. Μπλούχος χαρακτήρισε ως «εξαιρετική πρωτοβουλία» το Γαστρονομικό Φεστιβάλ και εξέφρασε τη χαρά του «γιατί σε αυτές τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες υπάρχει –και για αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω κιόλας- η γόνιμη συμμετοχή και η συνεργασία με την πολιτεία και υπάρχει αυτή η στήριξη». Όπως είπε, «πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσουμε μια ταυτότητα για να μπορέσουμε να γίνουμε προορισμός. Αν δεν βρούμε εμείς το χαμένο κέντρο μας και την ταυτότητά μας, δεν μπορούμε αυτό το πράγμα να το αναδείξουμε σε όλο τον κόσμο, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε επισκεψιμότητα στην περιοχή μας και θα μένει ένας θησαυρός ανεκμετάλλευτος». Ακόμη ο κ. Μπλούχος στάθηκε στην εξωστρέφεια και στη συνεργατικότητα που θα πρέπει να επικρατήσει σε τοπικό επίπεδο. «Χρειάζονται όλες οι δυνάμεις. Δεν είμαστε πάρα πολλοί για να έχουμε τις δυνάμεις μας διασπασμένες», πρόσθεσε ο Βουλευτής της Ν.Δ.
Στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Καθετί που αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές δυνάμεις, πρέπει να στηρίζεται από όλους τους φορείς και να αναδεικνύεται ο τόπος μας και τα πλεονεκτήματα που έχει. Η Δραμινή γη βγάζει προϊόντα που είναι ζηλευτά. Εμείς το ξέρουμε. Το θέμα είναι να το μάθουν και οι άνθρωποι έξω από τη Δράμα. Αυτό θέλει συντονισμένες προσπάθειες».
Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Είναι ένα φεστιβάλ που ξεκινάει δειλά – δειλά, αλλά επειδή βλέπουμε ότι έχει τρομερά μεγάλη επιτυχία, θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι να το συζητήσουμε ως ένα μόνιμο θεσμό. Γιατί αυτό που φάνηκε από τις εκδηλώσεις είναι ότι έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και όλης της Ελλάδας».