Η υπουργός Παιδείας εμφανίζεται όψιμα ως επικριτής της απόφασης του Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, ενώ επί υπουργίας της παρουσιάστηκε στα σχολεία της χώρας η “Θεωρία του Αγέννητου Παιδιού”.
Στην «αναστήλωση» του πολιτικού της προφίλ φαίνεται πώς έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η Νίκη Κεραμέως.
Η δημόσια εικόνα της υπουργού Παιδείας έχει υποστεί επί 3 χρόνια απανωτά πλήγματα από τις πολιτικές επιλογές που την έφεραν «απέναντι» με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινής γνώμης.
Μια συνθήκη που επιδεινώθηκε έντονα μετά την δημοσιοποίηση του «Πόθεν Έσχες» το οποίο την κατατάσσει στους πλουσιότερους υπουργούς μια και διαθέτει καταθέσεις εκατομμυρίων με πάνω 1.000.000 ευρώ στην γερμανική Deutche Bank.
Έτσι το προηγούμενο Σάββατο η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των αμβλώσεων. Παρά το γεγονός στην δική της θητεία διδάχθηκε στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας η «θεωρία του αγέννητου παιδιού». Επίσης διαθέτει στενές σχέσεις με τον βασικό φορέα αντίθεσης στις αμβλώσεις στην Ελλάδα: Την Εκκλησία.
Damage control
Η ανάδειξη της Νίκης Κεραμέως σε ένα από πλέον εύπορα μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, μετά την δημοσιοποίηση των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του 2021 (χρήση 2020), σαφώς δεν συνέβαλλε στην ενίσχυση του «προφίλ» της. Ιδίως μάλιστα σε μία περίοδο όπως η τρέχουσα, όπου η φημολογία πρόωρων εκλογών έχει θέσει όλα τα κυβερνητικά στελέχη σε κατάσταση συναγερμού για την επανεκλογή τους. Πόσο μάλλον σε υποψήφιους βουλευτές της Αττικής όπως η Νίκη Κεραμέως που πολιτεύεται στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών.
Αιτία το ότι η «παχυλή» Δήλωση Περιουσιακής Κατάσταση της υπουργού Παιδείας, δημιουργεί κραυγαλέα αντίθεση με τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει, υρίως αυτές που πλήττουν πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που οδηγεί αντικειμενικά στην ενίσχυση των ιδιωτικών σχολών, τις οποίες μάλιστα με τροπολογία που κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως τον Δεκέμβριο του 2020 φρόντισε να «εξισώσει» με τα ΑΕΙ υποχρεώνοντας τα επιμελητήρια να δεχθούν ως ισότιμους τους αποφοίτους της. Επίσης την εισαγωγή της λογικής των συνεχών εξετάσεων στα Γυμνάσια και Λύκεια μέσω της «Τράπεζας Θεμάτων»που δημιουργούν αυξημένες απαιτήσεις για φροντιστηριακή εκπαίδευση που μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους για τις οικογένειες.
Θυμίζουμε ότι η υπουργός που θεσμοθέτησε όλα τα παραπάνω, δήλωσε το 2021 καταθέσεις 1.014.814,81 ευρώ μόνον σε έναν λογαριασμό που διαθέτει στην γερμανική Deutsche Bank ενώ το σύνολο των καταθέσεων που δηλώνει ανέρχονται σε 1.394.759 ευρώ. Αυτά ενώ διαθέτει ακόμη μετοχές και τίτλους αξίας 596.856 ευρώ. Επίσης 11 ακίνητα δύο εξ αυτών μεγαλύτερα των 200 τ.μ και ένα διαμέρισμα στο Βέλγιο. Αυτά ενώ διαθέτει ένα διόλου ευκαταφρόνητο οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 236.634 ευρώ.
Είναι φανερό ότι ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων, κάθε άλλο παρά ευνοεί την Υπουργό Παιδείας. Ιδίως μάλιστα όταν συστηματικά καταγράφεται ανάμεσα στους 4-5 υπουργούς που θεωρούνται πως υλοποιούν τις πλέον «αιχμηρές» κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που επιφέρει το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.
Είναι ενδεικτικό ότι στην έρευνα που πραγματοποίησε η aboutPeople για το News 24/7 τον περσινό Ιούλιο η Νίκη Κεραμέως ήταν στους τρείς τελευταίους σε δημοτικότητα υπουργούς μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος περίπου 2 μήνες αργότερα εκδιώχθηκε από το κυβερνητικό σχήμα. Στα στοιχεία που κατέγραψε τότε η έρευνα περίπου το 70% των πολιτών διαφωνούσε με τις πολιτικές επιλογές της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας.
Στήνοντας προφίλ προοδευτικού πολιτικού
Όπως φαίνεται όμως η Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να …ανακάμψει επικοινωνιακά. Άλλωστε δεν δείχνει ένα πολιτικό στέλεχος που υποτιμά το ζήτημα της δημόσιας εικόνας της και το πολιτικό marketing συνολικά. ΟΙ νομοθετικές αλλαγές που προωθεί στο υπουργείο Παιδείας, συνήθως συνοδεύονται με σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων σε δελτία είδησεων και εκπομπές, κατά προτίμηση δίχως αντίλογο.
Έτσι λοιπόν το περασμένο Σάββατο η υπουργός Παιδείας επιχείρησε να παρέμβει στην επικαιρότητα με μία επικριτική ανάρτηση σχετικά με την σκοταδιστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έκανε άρση της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση. Ένα θέμα που – προφανώς- δεν άπτεται του αντικειμένου της, παρόλα αυτά θέλησε να κάνει έναν δημόσιο σχολιασμό.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις στερεί από εκατομμύρια γυναίκες ένα βασικό τους δικαίωμα. Πρόκειται για πρωτοφανή οπισθοδρόμηση στις κατακτήσεις των γυναικών και στην πορεία κατοχύρωσης και διεύρυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Φυσικά τίποτε το …παράξενο δεν υπάρχει στο να θελήσει να παρέμβει ένα πολιτικό πρόσωπο με κυβερνητικό αξίωμα σε ένα ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και στην οπισθοδρομική εξέλιξη που δρομολογεί. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για μία γυναίκα πολιτικό.
Όπως όμως επισήμαναν και αρκετοί χρήστες των social media, η στάση αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με την συνολική εικόνα συντηρητικών απόψεων που πρεσβεύει η Νίκη Κεραμέως. Εντόπισαν μάλιστα το γεγονός ότι πριν λίγους μήνες, επί υπουργίας της Νίκης Κεραμέως, στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας προβλήθηκε βίντεο με αντικείμενο την «προγεννητική αγωγή» όπου αναπτύσσονταν η θεωρία του «αγέννητου παιδιού». Δηλαδή το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται εναντίον του θεμελιακού γυναικείου δικαιώματος στην άμβλωση.
Τα βίντεο κατά των αμβλώσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια
Τα δύο σχετικά βίντεο που προβλήθηκαν είχαν παραχθεί από την «Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής» και μεταξύ άλλων υποστήριζαν ότι η ζωή του κάθε βρέφους αρχίζει από την σύλληψή του. Στα ίδια βίντεο γίνονταν ακόμη πιο ακραίες αναφορές όπως για παράδειγμα οι απόψεις του …Αγ.Πορφυρίου σχετικά με το ότι με την σύλληψη πραγματοποιείται η μετάβαση από την ανυπαρξία στη ύπαρξη.
Θυμίζουμε ότι το ζήτημα αυτό προκάλεσε σάλο στα social media τον προηγούμενο Ιανουάριο υποχρεώνοντας το υπουργείο Παιδείας – κατόπιν εορτής – να αναστείλει τελικά την προβολή του βίντεο. Η Νίκη Κεραμέως, τότε, είχε υποχρεωθεί να παραδεχθεί πως αρχικά εγκρίθηκε η προβολή του συγκεκριμένου βίντεο. Ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της πως «το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μετά από παρέμβασή μου, επανεξέτασε και ανακάλεσε την έγκριση που είχε δώσει για το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής».
Το ζήτημα είχε συζητηθεί και στην Βουλή με την Νίκη Κεραμέως να έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην συζήτηση του θέματος στις 30 Ιανουαρίου η υπουργός Παιδείας είχε εμμέσως υποστηρίξει ότι το βίντεο προβλήθηκε από αβλεψία. Όπως ανέφερε «τέτοια προγράμματα εγκρίνονται πάνω από χίλια τριακόσια κατ’ έτος. Αυτά είναι εκτός του ωρολογίου προγράμματος. Είναι παράλληλες δράσεις. Είναι δυνατότητα που μπορεί να έχει κάποιος εκπαιδευτικός. Είναι εκτός. Μέσα λοιπόν στα χίλια τριακόσια, έγινε αυτή η έγκριση και ανακλήθηκε όταν διαπιστώθηκε πράγματι ότι αυτή δεν έπρεπε να είχε δοθεί».
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν πείστηκε για τον ισχυρισμό αυτό. Είχε επισημάνει ότι «αυτό το βίντεο δείχνει πόσο σημαντικό είναι το Facebook παρ’ όλα τα προβλήματα που έχει και τον κανιβαλισμό πολλές φορές, γιατί αν δεν είχαμε το Facebook και δεν είχε βγει ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει τέτοιο βίντεο για την προγεννητική αγωγή υποτίθεται, με την κ. Κεραμέως ως Υπουργό θα είχαμε γυρίσει στην ποδιά, θα είχε απαγορευτεί το Ροκ ότι είναι πράγμα του σατανά και θα είχαμε γυρίσει σαράντα, πενήντα χρόνια πριν»!
Κι άλλα ερωτήματα
Η άποψη που εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνδέεται και με άλλα στοιχεία. Τέτοια που θέτουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η τελευταία ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως αφορά απλά και μόνο την αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας της.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την υπουργό Παιδείας που νομοθέτησε την επαναφορά της «Διαγωγής Κοσμίας» στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ένα μέτρο που ίσχυε την δεκαετία του ’50 και του ’60. Η ρύθμιση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης (πλην της Ελληνικής Λύσης) που είχε κάνει λόγο για νομοθέτηση που θυμίζει την ΕΡΕ και επιστρέφει την εκπαίδευση δεκαετίες στο παρελθόν.
Το δεύτερο ζήτημα που εγείρει ερωτηματικά αφορά την ειδική σχέση που φέρεται να έχει η Νίκη Κεραμέως με την Εκκλησία και ιδίως την Ιερά Σύνοδο. Αξίζει να μνημονευθεί ότι σε ανάρτησή της στις 13 Δεκεμβρίου του 2021 η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως «ευχαρίστησα ιδιαιτέρως την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την εξαιρετική τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε συνεδρίασή της στην ιστορία της».
Η Ιερά Σύνοδος είναι ένας φορέας που ως γνωστον δεν τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση. Άλλωστε σε ανακοίνωσή της τον Ιούλιο του 2020 η Ιερά Σύνοδος φρόντισε να θυμίσει την θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας εκφράζοντας «την θεολογικήν αυτής θέσιν περί του εμβρύου ως πλήρους και ακεραίου ανθρώπου από της στιγμής της συλλήψεώς του γι’ αυτό και θεωρεί την εκουσία έκτρωση ως φόνο και δεν την αποδέχεται».
Πηγή: news247.gr