Σε ανακοίνωση του Προέδρου της Κοινότητας Βώλακα κ. Δημήτρη Σίγγου, σχετικά με τη λαϊκή συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου, αναφέρονται τα εξής:
«Στις 19 Ιουνίου 2022, ημέρα Κυριακή, μετά από ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στην Κοινότητα του Βώλακα. Κλήθηκαν να παραστούν όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Σκοπός της λαϊκής συνέλευσης ήταν η ενημέρωση των κατοίκων, από τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λειτουργίας λατομείου μαρμάρου εντός της περιοχής του προστατευόμενου τοπίου του Βώλακα της εταιρείας “SPARROW”. Μας τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους Δημοτικοί Σύμβουλοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης κα Ιουλία Χαϊδά και αρκετός κόσμος εκτός Βώλακα.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βώλακα και τον Αντιδήμαρχο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου (ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί και ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα των λατομείων) οι οποίοι ήταν οι βασικοί ομιλητές της συνέλευσης. Ακολούθησαν οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Βώλακα. Η συζήτηση και η ενημέρωση κυλούσε ομαλά κι εποικοδομητικά. Το κλίμα, όμως, ανατράπηκε όταν έλαβαν το λόγο ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Παπαθεοδώρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ οι οποίοι θέλησαν να παρευρεθούν στην λαϊκή συνέλευση προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αναφορικά με τη θετική ψήφο τους για την προαναφερόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ένα θέμα που “καίει” τον Βώλακα. Πάνω στην προσπάθειά τους αυτήν προέβησαν σε μια ανοίκεια κι αήθη επίθεση εναντίον του Προέδρου του Βώλακα δυναμιτίζοντας το κλίμα προσπαθώντας να τον μειώσουν, να τον εκθέσουν, να τον προσβάλλουν παρουσία των κατοίκων του Βώλακα λέγοντας πως έχει καταχραστεί χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου λόγος για τον οποίο έχει τιμωρηθεί με έξι χρόνια φυλακή κ.τ.λ. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση, έντονη μεν αναμενόμενη δε. Ούτε εγώ ο ίδιος ούτε οι κάτοικοι που παρακολουθούσαν δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να περισσεύει το θράσος τους και να έρθουν να κατηγορήσουν μέσα στο χωριό του, παρουσία των συγχωριανών του, έναν άνθρωπο που οι ίδιοι οι Βωλακιώτες τον ψηφίζουν 36 συνεχόμενα χρόνια. Ήταν ένα μεγάλο ατόπημα από πλευράς τους. Οι τόνοι ανέβηκαν, τα πνεύματα οξύνθηκαν, το θράσος τους περίσσευσε. Το θράσος αυτό, θεωρώ, πως ήταν εκείνο που οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων να τους ανταποδώσει μιλώντας τους, οφείλω να ομολογήσω και λίγο απρεπώς. Αν εξαιρέσουμε μια πολύ μικρή μερίδα κατοίκων, 5-6 άτομα που σχετίζονται με την αντιπολίτευση στο Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού οι οποίοι στα λόγια των παραπάνω χειροκροτούσαν, κατά τα λοιπά όλα κύλισαν πολύ καλά.
Στο δια ταύτα και στην καίρια ερώτηση του Προέδρου αν υπάρχει έστω κι ένας κάτοικος του χωριού που δεν συμφωνεί πως δεν πρέπει να ανοίξει λατομείο στη συγκεκριμένη περιοχή, ένας κάτοικος που θεωρεί πως κακώς αγωνιζόμαστε και κακώς προσπαθούμε να το προστατεύσουμε, επιβεβαιώθηκε αυτό που ήδη γνωρίζαμε τόσο από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (Κοινοτικό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο, Ομάδα Εργασίας) όσο και από την καθολική συμμετοχή των κατοίκων στη λαϊκή συνέλευση. Η καθολική, δηλαδή, άρνηση στη λειτουργία λατομείων στο προστατευόμενο τοπίο της περιοχής του Βώλακα.
Στη λαϊκή συνέλευση εκτός από τους αιρετούς, τον λόγο έλαβαν και κάτοικοι του Βώλακα ο καθένας από τους οποίους με τον τρόπο του βοήθησε ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι του χωριού. Αναφέρω τους:
Μπόσκος Τρύφων, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Βώλακα.
Τόλιου Μαρία, κάτοικος Βώλακα και επιχειρηματίας τουριστικής μονάδας στον Βώλακα.
Άγγελος Καλλίας, επιχειρηματίας και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.
Άρμεν Βασίλειος, δημότης Βώλακα και υπάλληλος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.
Επίσης, κλήθηκε και τοποθετήθηκε επί του θέματος η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης κα Ιουλία Χαϊδά, η οποία όπως προανέφερα παρίστατο εξ’ αρχής, εκφράζοντας τη στήριξη του Συνδέσμου αλλά και της εταιρείας “ΙΚΤΙΝΟΣ Α.Ε.”, την οποία επίσης εκπροσωπούσε, στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Βώλακα για τη συνέχιση της προστασίας του τοπίου της συγκεκριμένης περιοχής.
Η τοποθέτηση του κ. Χαράλαμπου Αλμπανόπουλου ως Μηχανικός Παραγωγής των Λατομείων Καβάλας και Δράμας και Διευθυντής των Λατομείων Μαρμάρων, ειδικότητας Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπήρξε κατατοπιστικότατη και καθοριστική στη συζήτηση και την ενημέρωση των πολιτών.
Τον λόγο έλαβε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Γιάννης Στεφανίδης στηρίζοντας με τη σειρά του το αίτημα των κατοίκων.
Εκ μέρους όλων των κατοίκων του Βώλακα ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και τη συνδρομή τους ώστε να πραγματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί η λαϊκή συνέλευση με επιτυχία εκπληρώνοντας το σκοπό για τον οποίο συγκλήθηκε και όχι για τον αποπροσανατολισμό των κατοίκων του Βώλακα σχετικά με αυτό το σοβαρό ζήτημα. Κάτι που όπως προανέφερα, επιχείρησαν να πράξουν, ανεπιτυχώς όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Παπαθεοδώρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ.
Συμπερασματικά, το αποτέλεσμα της λαϊκής συνέλευσης κρίνεται απολύτως θετικό, σημειώνοντας αυτή τεράστια επιτυχία. Οι άστοχες τοποθετήσεις και η στάση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας στην προσπάθειά τους να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αποτελούν απλά μια κακή παρένθεση. Αυτοί ψηφίσαν θετικά για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λειτουργίας λατομείου εντός του προστατευόμενου τοπίου του Βώλακα δική τους και η ντροπή για την πράξη τους αυτή. Παράκληση από τον Πρόεδρο, ακόμη και τώρα δεν είναι αργά, να ανακαλέσουν. Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Έπεται συνέχεια.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βώλακα
Σίγγος Δημήτριος».