Το τρένο με τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες –τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ντράγκι- στο 12ωρο ταξίδι του διέσχισε την Ουκρανία μέχρι να φτάσει χθες στο Κίεβο. Η εικόνα έφερε στο νου μια Ευρώπη του παρελθόντος. Τότε που οι ηγέτες ταξίδευαν συνηθέστερα με το σιδηρόδρομο και προσπαθούσαν να οικοδομήσουν τη μεταπολεμική Ευρώπη της ευημερίας. Και τώρα, άλλωστε, κάτι ανάλογο συμβαίνει. Ο καγκελάριος, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός δεν ταλαιπωρήθηκαν μόνο για να στηρίξουν την Ουκρανία, αλλά και για να σώσουν οτιδήποτε κι αν σώζεται. Διότι –κακά τα ψέματα- πέραν της ίδια της Ουκρανίας, που έχει μετατραπεί σε σφαγείο, την επιθετικότητα του Πούτιν πληρώνει κατά βάσιν η Ευρώπη. Για την ακρίβεια –όπως λένε στις Βρυξέλλες- οι ευρωπαϊκές κοινωνίες κινδυνεύουν τα διαλυθούν λόγω των υψηλών λογαριασμών ρεύματος, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων, που έχουν ως ακόλουθο την γενικευμένη άνοδο του πληθωρισμού. Το παιχνίδι είναι τόσο πολύπλοκο και μπερδεμένο, που η διέξοδος απαιτεί ανθρώπους με ηγετικές ικανότητες μαέστρου, ευφυία σκακιστή και αντοχή μαραθωνοδρόμου.
Τι βλέπουν οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου
Όσοι ασχολούνται στενά και καθημερινά με τα θέματα της οικονομίας, των αγορών και της ανάπτυξης παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Μια αύξηση των επιτοκίων σημαίνει από μόνη της φρένο στην ανάπτυξη και επομένως δε χρειάζεται σοφία για να δούμε που πηγαίνουμε το επόμενο διάστημα. Ήδη η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών της Δύσης αποφασίζουν αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να σηκώσουν ανάχωμα στον πληθωρισμό, που πάντα φοβίζει όλες τις κοινωνίες και όλα τα πολιτικά συστήματα. Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθυστερεί να ανεβάσει τα επιτόκια του ευρώ, αλλά το έχει προαναγγείλει και επομένως είναι σα να έχει γίνει. Η χθεσινή κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, που αύξησε τα επιτόκια της για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, επιβεβαίωσε πλήρως ότι όλοι οι ανά τον κόσμο επαΐοντες βλέπουν να εξελίσσεται το ίδιο σενάριο. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ζόρικα για την διεθνή οικονομία και αν η Ελλάδα έχει κάποιες πιθανότητες να διασωθεί από το ναυάγιο αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, επειδή στην οικονομία ξεκινά από χαμηλή αφετηρία, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επειδή προέρχεται από 10 – 12 χρόνια μεγάλης οικονομικής ταλαιπωρίας. Δεύτερον, επειδή έχει στη διάθεση της σωρευμένα τα θηριώδη ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Χαρακτηριστικό της νέας φάσης των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ είναι η ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές –πραγματικές και ουσιαστικές- ώστε να αλλάξουν το μοντέλο και το πρότυπο της ελληνικής οικονομίας, η οποία πρέπει –κάποτε- να γίνει ανταγωνιστική, μέσα από την εξέλιξη του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε το είπε κάποτε εν ψυχρώ, αλλά επειδή ήταν Γερμανός και είχε απαιτητικό ύφος, η επιρροή του στην ελληνική κοινωνία ήταν ελάχιστη. Κάπως έτσι χάθηκε μια δεκαετία σε μια χώρα που έτσι κι αλλιώς έχει συνηθίσει να χάνει ευκαιρίες και δεκαετίες.
Το λατομείο μαρμάρων στον Βώλακα Δράμας και…
Τα στοιχεία λένε ότι για κάθε ένα ευρώ που προέρχεται από την παραγωγή του μαρμάρου στη χώρα μας, το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι 2,19 ευρώ, ενώ οι 670 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, απασχολούν άμεσα 6.500 και έμμεσα 18.000 εργαζόμενους. Ο κλάδος του μαρμάρου παραμένει δυναμικός. Με αυτό το δεδομένο αποκτά ιδιαίτερη αξία μια ασυνήθιστη ξενάγηση, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στον Βώλακα της Δράμας. Η εταιρεία μαρμάρων Ικτίνος, με εκτεταμένο δίκτυο λατομείων και στην Β. Ελλάδα, θα υποδεχθεί δημοσιογράφους στο λατομείο που διατηρεί στη συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόγεια μέθοδο εξόρυξης μαρμάρων, η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν επηρεάζει το ανάγλυφο του τοπίου. Επίσης θα δοθούν στοιχεία για τη διείσδυση του ελληνικού μαρμάρου στις ξένες αγορές.
…το ελληνικό success story στην Κίνα
Τους τελευταίους δύο μήνες η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε κ. Ιουλία Χαϊδά, με την ιδιότητα της προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, παραχώρησε δύο συνεντεύξεις σε κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, το πρακτορείο ειδήσεων XinHua και τον τηλεοπτικό σταθμό China Global Television Network. H κ. Χαϊδά παρουσίασε στοιχεία για τη διείσδυση του ελληνικού μαρμάρου στην κινεζική αγορά, όπως –για παράδειγμα- ότι το 50% του εξαγώγιμου μαρμάρου της Ελλάδας πηγαίνει στην Κίνα, με το ποσοστό να αγγίζει το 80% όταν πρόκειται για ακατέργαστο μάρμαρο. Ανέφερε, επίσης, ότι τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021, οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Όσο για την αξία που δίνουν οι Κινέζοι στο ελληνικό μάρμαρο αρκεί να υπογραμμιστεί ότι επιλέχθηκε ως υλικό για την κατασκευή της όπερας της Σαγκάης. Για όλα αυτά η κ. Χαϊδά χαρακτήρισε ελληνικό success story το μερίδιο της κινεζικής αγοράς που κατέχουν τα ελληνικά μάρμαρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγέθη των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου στην Κίνα ξεκίνησαν να αυξάνονται μετά το 2005, όταν η κινεζική κυβέρνηση άνοιξε περισσότερο την αγορά αφενός μέσω ιδιωτικοποιήσεων και αφετέρου λόγω της ανόδου του κατασκευαστικού τομέα.
Πηγή: voria.gr