ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ» ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Φ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ

 

 

  • «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι έτοιμες συνταγές του εξωτερικού, διότι τα μεγέθη είναι διαφορετικά»
  • «Αν μια επιχείρηση λύγισε στα χρόνια της κρίσης, λόγω των χρεών, λόγω της υπερφορολόγησης, λόγω των αυξημένων εισφορών, λόγω των επιτοκίων των δανείων, αυτή δεν πρέπει να κλείσει. Σε αυτήν θα πρέπει να δοθεί μια νέα ευκαιρία να ρυθμίσει τα χρέη της, να τα βάλει στην άκρη, και να προχωρήσει. Αυτό για να επιτευχθεί ψηφίστηκε ο νόμος τους εξωδικαστικού μηχανισμού»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελευθέρων Επαγγελματιών» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Μαρτίου 2018, στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Δράμας. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Δράμας, ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Κουρμούσης παρουσίασε τα κυριότερα σημεία του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, λογιστές και οικονομολόγοι, καθώς και δικηγόροι

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρμούσης, σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η εκδήλωση έγινε «για να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνεργάτες τους, λογιστές, δικηγόρους κλπ., σχετικά με το πώς μπορούν να ρυθμίσουν ευνοϊκά τα χρέη τους προς Τράπεζες, Δημόσιο, Εφορεία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες, όπως προμηθευτές». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία του Υπουργείου με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται σε πόλεις όλης της Ελλάδας. Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο κ. Κουρμούσης σημείωσε: «Υπάρχει ο νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού στο πλαίσιο του οποίου έχει αναπτυχθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία κάθε ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχείρηση μπορεί να έρθει στην ιστοσελίδα της Γραμματείας μας και να κάνει μια ηλεκτρονική αίτηση. Σε αυτή την πλατφόρμα βρίσκει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, σε Τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Καταγράφει και ο ίδιος τυχόν στοιχεία που λείπουν ή προσθέτει δικαιολογητικά, υποβάλει μια μελέτη βιωσιμότητας, ένα business plan δηλαδή τριετίας με το πώς θεωρεί ότι θα αναπτυχθεί η εταιρεία του και στη συνέχεια αυτός ο ηλεκτρονικός φάκελος πηγαίνει στους πιστωτές, σε όποιους χρωστάει δηλαδή, Εφορεία, Τράπεζα κλπ. και κάθονται σε ένα τραπέζι να συζητήσουν πώς μπορεί αυτή η εταιρεία να παραμείνει όρθια, να της γίνει μια ευνοϊκή ρύθμιση για να συνεχίσει τη λειτουργία τους. Ψηφίζουν, το 60% των παρευρισκόμενων πιστωτών, και εφόσον συμφωνούν σε μία λύση η διαδικασία ολοκληρώνεται και από την άλλη μέρα η εταιρεία παίρνει φορολογική – ασφαλιστική ενημερότητα και μπορεί, όπως λέει ο νόμος, να λάβει ακόμη και νέο δάνειο με ευνοϊκούς όρους». Σχετικά με το πόσοι είναι οι ενδιαφερόμενοι για τον εξωδικαστικό μηχανισμό σε όλη τη χώρα, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επεσήμανε: «Έχουν ξεκινήσει πάνω από 25.000 επιχειρήσεις αυτή τη διαδικασία και πάνω από 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Πολλοί εξ αυτών έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους. Πάνω από 2.500 επιχειρήσεις βρίσκονται στο στάδιο ετοιμασίας της αίτησής τους. Περίπου 700 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους και περίπου 250 ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι μια διαδικασία που κάθε μέρα εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες προσέρχονται στην πλατφόρμα και χτίζουν σιγά σιγά την αίτησή τους και προχωρούν στα παρακάτω βήματα της διαπραγμάτευσης».

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης καλωσόρισε στη Δράμα τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση. Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης «κατόπιν συμφωνίας με Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος θα επισκεφθεί όλα τα Επιμελητήρια για μια συνάντηση και διάλογο για τα θέματα που αφορούν τις ρυθμίσεις οφειλών». Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Γεωργιάδης έθεσε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους. «Πολλές φορές αυτές οι ρυθμίσεις προσκρούουν πάνω στους Θεσμούς σε διάφορα ζητήματα. Αλλά προτείνουμε, άλλα γίνονται αποδεκτά και άλλα προτείνονται στο τέλος και πολλές φορές αποκλείονται και διαδικασίες ευέλικτες για να δοθεί λύση», σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας.

Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε τη «συνυπευθυνότητα κυρίως του τραπεζικού συστήματος και του Δημοσίου στην όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», επισημαίνοντας: «Η συνυπευθυνότητα υπάρχει στο σύνολό της. Δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο δανειολήπτης ή ο οφειλέτης. Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει μια συνολική συνυπευθυνότητα, η οποία θα πρέπει να διαμοιραστεί εξίσου». Σχετικά με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων», καθώς «δεν έχει ληφθεί υπόψη οι υπέρογκες προσαυξήσεις και αυτό που στην ουσία τους χρεώσανε χωρίς να τους το παρέχουν, δηλαδή την υγεία». Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία.

Ακόμη ο κ. Γεωργιάδης έθεσε το θέμα των Τραπεζών, στεκόμενος σε «συμπεριφορές όσον αφορά στα δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου». «Θα πρέπει επιτέλους να γίνει ένα ξεκαθάρισμα αν ισχύουν αυτές οι εγγυήσεις ή δεν ισχύουν», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας.

Επίσης τέθηκε το ζήτημα της βελτίωσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσον αφορά την ευελιξία και το κόστος συνολικά, με τον κ. Γεωργιάδη να επισημαίνει ότι το Business Plan, το οποίο ζητείται, έχει πολύ μεγάλο κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε τη μείωση της γραφειοκρατίας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, επισημαίνοντας ότι για τη ρύθμιση των 100 δόσεων η διαδικασία ήταν απλή. «Με τις 120 δόσεις έχουμε 100 φορές πάνω στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που σημαίνει και χρόνο και κόστος και απογοήτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Νέα ευκαιρία για τη ρύθμιση των χρεών»

 

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κουρμούσης μίλησε για τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, για το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών, θέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. «Υπάρχει μια στενοκεφαλιά», «έχουν άλλα στο μυαλό τους», «δεν έχουν καταλάβει μετά από τόσα χρόνια το μέγεθος της Ελλάδας» ήταν κάποιες από τις αναφορές του κ. Κουρμούση. Ειδικά για το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων, επεσήμανε ότι μέσα σε 4 ημέρες, μετά τη ρύθμιση, έγινε είσπραξη 160 εκ. ευρώ. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ και ούτε θα ξαναγίνει» επεσήμανε, σημειώνοντας, όμως ότι, μετά από απαίτηση των Θεσμών, η ρύθμιση καταργήθηκε. «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι έτοιμες συνταγές του εξωτερικού, διότι τα μεγέθη είναι διαφορετικά» υπογράμμισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αποδίδοντας έλλειψη γνώσης για την ελληνική πραγματικότητα και διαφορετική νοοτροπία στους Θεσμούς.

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Κουρμούσης είπε: «Αν μια επιχείρηση λύγισε στα χρόνια της κρίσης, λόγω των χρεών, λόγω της υπερφορολόγησες, λόγω των αυξημένων εισφορών, λόγω των επιτοκίων των δανείων, αυτή δεν πρέπει να κλείσει. Σε αυτήν θα πρέπει να δοθεί μια νέα ευκαιρία να ρυθμίσει τα χρέη του, να τα βάλει στην άκρη, και να προχωρήσει. Αυτό για να επιτευχθεί ψηφίστηκε ο νόμος τους εξωδικαστικού μηχανισμού». Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επεσήμανε ότι «έχει πολλά οφέλη αυτός ο νόμος» και πρόσθεσε: «καταλαβαίνετε ότι για να περάσει ένα τόσο ευνοϊκό πλαίσιο, οι θεσμοί έβαλαν πολλές απαιτήσεις» και για αυτό υπάρχουν πολλές και δύσκολες διαδικασίες. Όπως είπε ο κ. Κουρμούσης, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ως Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, «μιλάμε με τα Επιμελητήρια, με τους λογιστές, με τις επιχειρήσεις, είτε έρχονται σε γραφεία που έχουμε φτιάξει ανά την Ελλάδα, είτε μας στέλνουν mail, είτε μας παίρνουν τηλέφωνο, να τους πούμε πώς να προσπεράσουν αυτά τα εμπόδια». Και το δεύτερο που γίνεται, συνέχισε ο κ. Κουρμούσης, είναι ότι «προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες, να τις κάνουμε όλες αυτόματες». Εξήγησε μάλιστα ότι όταν ξεκίνησε οι εξωδικαστικός μηχανισμός πέρσι τον Αύγουστο όλα έπρεπε να καταχωρηθούν από τον ενδιαφερόμενο, δηλαδή «ήταν ένα κενό εργαλείο», ενώ πλέον στην πλατφόρμα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει οποιοδήποτε στοιχείο από το τραπεζικό σύστημα, από το Taxisnet, από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά. «Προσπαθούμε όλα αυτά να τα κάνουμε ηλεκτρονικά» σημείωσε ο κ. Κουρμούσης και πρόσθεσε ότι «ήδη είναι ηλεκτρονικά τα 21 από τα 27 δικαιολογητικά».

Σχετικά με τη μελέτη βιωσιμότητας, η οποία είναι απαραίτητη ακόμη και από τις μικρές επιχειρήσεις για να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανέφερε ότι «φτιάξαμε εμείς μελέτη βιωσιμότητας και την ανεβάσαμε στην ιστοσελίδα μας» και πλέον υπάρχει «και έτοιμη συμπληρωμένη και κενή», «έτσι ώστε να μπορεί να το κάνει ο κάθε οικονομολόγος ή λογιστής και να μην έχει μεγάλο κόστος», ενώ μέσα στον Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η δυνατότητα η πλατφόρμα να ετοιμάζει μελέτη βιωσιμότητας. «Να μπαίνεις μέσα στην πλατφόρμα και να σου κάνει την μελέτη βιωσιμότητας το σύστημα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Κουρμούσης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Θεωρώ ότι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είναι πολύ σημαντικές, για να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα για το τι ισχύει. Δεύτερον για να ακούσουμε και να δούμε τι μπορεί να βελτιωθεί. Και τρίτον και το περισσότερο σημαντικό. Οι επιστολές που μας στέλνετε ως φορείς είναι πολύ χρήσιμες για εμάς». Για το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, έθεσε το ζήτημα της εξαίρεσης των επιχειρήσεων που έχουν αρνητικότητα, επισημαίνοντας ότι οι επιστολές όλων των Επιμελητηρίων της χώρας χρησιμοποιήθηκαν στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Ο κ. Κουρμούσης ζήτησε συστράτευση από όλους, επισημαίνοντας: «Να δείξουμε όλοι μας μια συστράτευση. Γιατί στο θέμα του χρέους το να χρωστάμε 300 δις έξω και 250 μεταξύ μας, ο ένας με τον άλλον, γιατί αυτό συμβαίνει τώρα, είναι το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, δεν μπορεί να προχωρήσουμε έχοντας αυτό το πρόβλημα. Και να τσακωνόμαστε ο ένας με τον άλλον δεν έχει νόημα. Το θέμα είναι να συνεννοηθούμε και να πούμε ότι πρέπει όλοι μας να καταλήξουμε σε πέντε λύσεις και να τις κυνηγήσουμε όσο μπορούμε. Να περάσει η άποψη της χώρας προς τους ξένους. Να καταλάβουν τι ισχύει εδώ και να αφήσουν να υπάρξουν επιτέλους κάποιου είδους τέτοια εργαλεία».

Μετά το τέλος της σύντομης ομιλίας του ο κ. Κουρμούσης απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων, οι οποίες τέθηκαν από τους παριστάμενους, σχετικά με τη ρύθμιση χρεών των ιδιωτών.