Επίθεση στη Κυβέρνηση για τη τροπολογία με την οποία επαναφέρει τη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων και την κατά παρέκκλιση τακτοποίηση πληρωμών προς την εταιρία G4S, εξαπέλυσε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για νομοσχέδιο του Υπ. Προστασίας του Πολίτη.
«Με το άρθρο 6 της τροπολογίας επιδιώκετε να τακτοποιήσετε τις πληρωμές της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής προς την G4S, στην οποία ήταν επικεφαλής ο νυν διοικητής της ΕΥΠ o κ. Κοντολέων, για την λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης από 1-1-2022 έως σήμερα. Η τακτοποίηση αυτή επαναλαμβάνεται. Είχε προηγηθεί σε προηγούμενο νόμο και τον Μάρτιο του 2022 είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση για καταβολή 427.000 ευρώ στην ίδια εταιρεία. Είχαμε διαφωνήσει και τότε. Με νέα απόφαση τον Απριλίου του 2022 ανατέθηκε και πάλι απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, κατά παρέκκλιση του ν. 4412 περί δημοσίων συμβάσεων, στην ίδια εταιρεία του το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης, με 60.000 ευρώ. Έχετε στήσει μια βιομηχανία και δεν ακολουθείτε την οδό που σας υπέδειξε το ΝΣΚ, να κάνει αγωγή για να πληρωθεί. Επανέρχεστε στο νόθο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων και ζητάτε να πληρωθεί το ποσό κατά παράβαση κάθε ηθικής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ξανθόπουλος άσκησε επίσης δριμεία κριτική στην σωφρονιστική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι οι αγροτικές φυλακές έχουν πληρότητα μόλις 23,8% αλλά περιορίζεται η μεταγωγή κρατουμένων. Χαρακτήρισε πολιτική και ηθική ήττα της κυβέρνησης την δικαστική δικαίωση των υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν από τα σωφρονιστικά καταστήματα για να τοποθετηθούν κομματικοί φίλοι της και στηλίτευε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που δρομολογεί η κυβέρνηση για να τους επαναφέρει.
Χαρακτήρισε εκσυγχρονιστική επιλογή τις ηλεκτρονικές επιδόσεις, ζήτησε όμως να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, για παράλληλη τηλεφωνική επικοινωνία με τους διαδίκους. Αναφερόμενος δε στην ανάγκη φροντίδας προς τους αστυνομικούς υπαλλήλους, επεσήμανε όσα είχε πει και στον κ. Οικονόμου για τη Δράμα, σχετικά με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που χρονολογούνται από το 2004 και δεν είναι ούτε ασφαλή ούτε οικονομικά. «Υπάρχει και αυτή η πλευρά της καθημερινότητας των αστυνομικών», κατέληξε.