«Όπως επιτάσσει η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019»

 

Την απαράδεκτη και προκλητική κωλυσιεργία της Κυβέρνησης που επί 2,5 χρόνια τώρα αρνείται να θεσμοθετήσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της στρατιωτικής δικαιοσύνης στη χώρα, σύμφωνα με τις επιταγές της συνταγματικής αναθεώρησης του 2019, στηλίτευσε, με επίκαιρη ερώτηση του, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Τον Νοέμβριο του 2019, αναθεωρήθηκε με μεγάλη κοινοβουλευτική συναίνεση η διάταξη του άρθρου 96 παρ. 5, κατά σύμπτωση με εμένα εισηγητή, που ορίζει ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από μέλη του δικαστικού σώματος των ενόπλων δυνάμεων, που περιβάλλονται με τις εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των λοιπών τακτικών δικαστικών λειτουργών κατά το άρθρο 87 παράγραφος 1 του Συντάγματος και εξομοιώνονται ως προς όλα με τους τακτικούς δικαστές. Ο αναθεωρητικός νομοθέτης ανέθεσε στον κοινό νομοθέτη την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης. Έχουμε δηλ. μια σαφή πολιτική δέσμευση και εντολή του συνταγματικού νομοθέτη προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο βουλευτής. «Ωστόσο, η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει φέρει στη Βουλή, τον απαραίτητο εφαρμοστικό νόμο για την ρύθμιση των ανωτέρω ζητημάτων, με αποτέλεσμα την απαξίωση του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων. Δυνάμεων, αλλά και την ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου», υπογράμμισε.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Άμυνας, παραδέχθηκε ότι πράγματι έχει καθυστερήσει όχι από αδιαφορία αλλά λόγω φόρτου εργασίας του Υπουργείου και των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας και δεσμεύθηκε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συσταθεί από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη του επίμαχου εφαρμοστικού νόμου.

«Έχουμε καθυστερήσει 2,5 χρόνια και αυτό δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν. Κρατώ ότι δεσμευτήκατε ότι τον Ιούνιο θα φέρετε το σχετικό νομοσχέδιο για την σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Θα ήθελα να ορίσετε ένα χρονικό πλαίσιο περαίωσης των εργασιών της επιτροπής, ώστε να έχουμε στα χέρια μας το κείμενο του νόμου, που θα επιτελέσει το ρόλο που μας έχει αναθέσει ο συνταγματικός νομοθέτης», ανταπάντησε ο κ. Ξανθόπουλος.