ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου

 

 

 Mια αιρετική άποψη

 

Γνωρίζω αρκετές γυναίκες με το όνομα Ράνια. Τη Ράνια τη φίλη μου. Τη Ράνια τη συνάδελφό μου. Εξ αποστάσεως (σημ. μια φορά για επαγγελματικούς λόγους μιλήσαμε στο τηλέφωνο) τη Ράνια μεγαλοστέλεχος εταιρίας του Δημοσίου που ο μηνιαίος μισθός της ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ (σημ. πολλαπλάσιος του μισθού ενός Υπουργού. Τότε όμως, που στη Βουλή αποκαλύφθηκε το γεγονός αυτό, ο τύπος και η αντιπολίτευση απασχολήθηκαν μόνο για μια μέρα και ουδείς μίλησε για σκάνδαλο, γιατί έτσι είναι οι νόμοι της αγοράς…).

Τη Ράνια Αντωνοπούλου, ήδη πρώην αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, ούτε τη γνώρισα ποτέ, ούτε μιλήσαμε ποτέ στο τηλέφωνο. Αν θυμάμαι καλά όμως σε μια από τις λιγοστές της συνεντεύξεις στην αρχή της θητείας της είχε αναφέρει πως έκπληκτη είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον νεοεκλεγέντα τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που την προσκαλούσε να έλθει να βοηθήσει τη χώρα και χωρίς πολλή σκέψη δέχθηκε.

Τρία χρόνια ήταν στο Υπουργείο της. Η εικόνα της ήταν πως επρόκειτο για μια Υπουργό που δεν δημιουργούσε ντόρο γύρο από το όνομά της και το χαρτοφυλάκιό της. Κατ’ αρχήν δεν ήταν ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Δεν ήταν δογματική και ιδεοληπτική. Επρόκειτο για μια τεχνοκράτη, που ανέλαβε το έργο της καταπολέμησης της ανεργίας. Θα την χαρακτήριζε κανείς εργατική και αποτελεσματική. Ουδείς στα τρία χρόνια είχε να της καταλογίσει το παραμικρό σε σχέση με την εν γένει συμπεριφορά της ως Υπουργού και ανθρώπου, αλλά και ειδικότερα το ντύσιμό της, το λεξιλόγιό της, τις σχέσεις της με τους λοιπούς Υπουργούς, με τους Βουλευτές, τον Τύπο και τους πολίτες.

Και αίφνης ξέσπασε το σκάνδαλο. Αφορμή και αιτία το ότι εισέπραττε νομίμως μεν ηθικά απαράδεκτα όμως επίδομα ενοικίου ως μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ. Τις τελευταίες μέρες βομβαρδιζόμαστε τόσο από σύμπασα την αντιπολίτευση όσο και από το σύνολο του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, από επιθετικά σε βάρος της δελτία τύπου, δηκτικά σχόλια και δυσμενή εναντίον της άρθρα για το εν λόγω ζήτημα.

Η εν λόγω Ράνια λοιπόν παρά το γεγονός ότι με το σύντροφό της επίσης Υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου διαθέτουν πολύ μεγάλη για τα Ελληνικά δεδομένα περιουσία, εντούτοις λάμβανε επίδομα ενοικίου 1000 ευρώ ανά μήνα και συνολικά έλαβε 23.000 ευρώ. Το γεγονός μάλιστα επισκίασε το Μακεδονικό ζήτημα, το σκάνδαλο NOVARTIS, τον εμβολισμό του Ελληνικού σκάφους στα Ίμια και τις προκλήσεις των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ!!!

Οι πάντες εξεγέρθηκαν με το ηθικό ατόπημα της κ. Υπουργού, ζήτησαν την κεφαλή της επί πίνακι, δεν θεώρησαν επαρκείς της εξηγήσεις της και το ότι θα επιστρέψει το ποσό των 23.000 ευρώ, μίλησαν για τεράστια προσβολή του Ελληνικού Λαού που υφίσταται εδώ και χρόνια άπειρες και αιματηρές θυσίες, εστίασαν στο ανύπαρκτο εξ αρχής ηθικό πλεονέκτημα της πρώτη φορά Αριστεράς, ζήτησαν την παραίτηση και του συζύγου της επίσης Υπουργού που δεν μπορεί πρέπει να φέρει κι αυτός ευθύνη για το ατόπημα της συντρόφου του. Όχι δεν ζητήθηκε ακόμη η παραίτηση του Πρωθυπουργού και ολόκληρης της Κυβέρνησης και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών λόγω Εθνικού Ζητήματος, αν και προβλέπεται στο Σύνταγμα!!!

Ίσως να ξύπνησε μέσα μου το λειτούργημα του Συνηγόρου Υπεράσπισης. Ίσως επειδή αισθάνομαι άσχημα όταν «γυναικός πεσούσης πάς ανήρ ξυλεύεται». Αφού πέρασαν μερικές μέρες και βγάλαμε σαν λαός όλη τη χολή που είχαμε μέσα μας, ερεύνησα λίγο ποιο βαθιά το εν λόγω ζήτημα. Αποφάσισα να καταθέσω στο δημόσιο διάλογο και τις δικές μου σκέψεις. Γιατί δεν μπορεί κάθε φορά που βγαίνει στον τύπο ένα παρόμοιο ζήτημα να το αναγάγουμε σε εθνικό ζήτημα και σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Πρέπει να το αντιμετωπίζουμε στο πραγματικό του μέγεθος. Δεν χρειάζεται να κανιβαλίζουμε.

Η Ράνια Αντωνοπούλου διαθέτει ένα αξιολογότατο βιογραφικό. Απόφοιτη τμήματος Οικονομικών Επιστημών, κάτοχος ΜΑ από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Καθηγήτρια σε Πανεπιστήμια της Αμερικής, Εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, με δημοσιευμένες μελέτες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχω την πάγια άποψη πως κάθε Ελληνική Κυβέρνηση αντί να στελεχώνεται από ημετέρους της κομματικής νομενκλατούρας, που αποδεικνύονταν συχνά μετριότατοι έως παντελώς ανίκανοι, θα έπρεπε να προσελκύει και Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Η κ. Αντωνοπούλου λοιπόν κατ’ αρχήν διέθετε όλες τις περγαμηνές για το έργο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας. Και πιστεύω πως στο βαθμό που της επέτρεπαν οι συνθήκες και τα κονδύλια του Υπουργείου της τα κατάφερε.

Πέραν λοιπόν του ατοπήματός της να εισπράξει το εν λόγω επίδομα ενοικίου και του εσφαλμένου χειρισμού του εν λόγω θέματος μετέπειτα και όταν αυτό έλαβε δημοσιότητα, δεν θεωρώ προσωπικά ότι η έως προχθές κ. Υπουργός άξιζε της μεταχείρισης την οποία υπέστη από το σύνολο του τύπου και του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Ζήτησε να κριθεί από το έργο της και να μη μηδενιστεί η προσφορά της και αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Βέβαια η Ράνια Αντωνοπούλου πληρώνει τα επίχειρα «του πολιτικού πολιτισμού» που επικρατεί στη χώρα μας, για τον οποίο μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ανήγαγαν το λαϊκισμό και τη βαρβαρότητα σε πρώτιστο πολιτικό προτέρημα.

Τι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτοί που επιτέθηκαν με τέτοια δριμύτητα στη Ράνια Αντωνοπούλου γιατί εισέπραττε το επίδομα ενοικίου και γιατί νοίκιαζε διαμέρισμα στο Κολωνάκι αντί 1000 ευρώ το μήνα;

-ότι ζούμε στον καπιταλισμό και ότι έτσι προσελκύουν τεχνοκράτες οι μεγάλες εταιρίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και Κυβερνήσεις, δηλαδή εκτός από το μισθό προσφέρουν και μπόνους μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και το σπίτι (σημ. προχθές ακόμη μού ‘λεγε συνάδελφός μου για το γιο της φημισμένο γιατρό σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αγγλίας, που γνωστό Νοσοκομείο των ΗΠΑ του προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες ετήσιο μισθό και τεράστια μονοκατοικία πάνω στο κύμα)

-ότι νοίκιαζε διαμέρισμα και όχι μονοκατοικία και ότι το διαμέρισμα σε μια αξιοπρεπή περιοχή της Αθήνας έχει μηνιαίο ενοίκιο περί τα 1000 ευρώ (σημ. στη Θεσσαλονίκη που τυχαίνει να γνωρίζω οι φοιτητές για αξιοπρεπείς γκαρσονιέρες δίδουν ενοίκιο 400-500 ευρώ)

-ότι όλοι οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και έτσι επεκτάθηκε και στους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς δικαιούνται και μάλιστα δίχως εισοδηματικά κριτήρια επίδομα ενοικίου (γιατί εκπλήσσονται ορισμένοι λες και ανακαλύπτουν τώρα την Αμερική!!!)

-ότι η Ράνια Αντωνοπούλου, όπως και ο σύντροφός της και όχι σύζυγός της (σημ. αλλά το σύζυγος τώρα ακούγεται καλύτερα στα αυτιά του κοσμάκη) είναι τεχνοκράτης και δεν είναι ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πλην όμως ευκαιρίας δοθείσης μπορούμε άλλη μια φορά τώρα να χτυπήσουμε το «ηθικό πλεονέκτημα» της πρώτη φορά Αριστεράς (σημ. ας πρόσεχε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που το έκανε σημαία του)

Αν θέλουμε να καταργήσουμε όλες τις έξτρα παροχές των Βουλευτών και εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών είναι δικαίωμά μας και ας το κάνουμε ως Πολιτεία. Αν θέλουμε να μη κατανοήσουμε τις εξηγήσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου και να της καταλογίσουμε ηθικό παράπτωμα είναι επίσης δικαίωμά μας. Διότι θα έπρεπε και μόνο η συμμετοχή της σε μια «Αριστερή Κυβέρνηση» να έχει μια άλλη ποιότητα και να παραιτηθεί οικειοθελώς από δικαίωμά της να εισπράξει το εν λόγω επίδομα.

Ας αποφασίσουμε όμως σε αυτή τη χώρα ότι με λαϊκισμούς δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματά μας. Χθες ακόμη φίλος με καλημέρισε και μου είπε χαριτολογώντας: «Έτσι είστε εσείς οι αριστεροί, μόνο λόγια: παίρνετε επίδομα ενοικίου και κυκλοφορείτε με Αudi». Το γεγονός ότι εγώ δουλεύω 15 ώρες το 24ωρο δεν τον ενδιέφερε, αν δηλαδή νόμιμα απέκτησα ένα καλύτερο αυτοκίνητο. Κατά την άποψή του θα έπρεπε ως γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Δράμας να κυκλοφορώ με ZASTAVA!!!