ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO
- «Οξυγόνο» τόσο για τον Δήμο Παρανεστίου όσο για ολόκληρο τον Νομό Δράμας η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή
- Α. Καγιάογλου, Δήμαρχος Παρανεστίου: «Μπορούμε να επιτύχουμε πλεονεκτήματα όχι μόνο για τον Δήμο μας, αλλά και για όλο τον Νομό και ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»
Επόμενος σημαντικός σταθμός της μακράς και σύνθετης προσπάθειας του Δήμου Παρανεστίου, με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Έδρας UNESCO Con – E – Ect, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (World Heritage List), αποτελεί η διεξαγωγή ενημερωτικής εκδήλωσης την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφόρος Αμαλίας 8). Στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της εκδήλωσης έχουν προσκληθεί, πέρα του συνόλου των θεσμικών εκπροσώπων της Δραμινής κοινωνίας, μέλη της Κυβέρνησης, καθώς και Ευρωβουλευτές.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την έδρα UNESCO Con-E-Ect και τον Δήμο Παρανεστίου. Η όλη προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και υποστηρίζεται οικονομικά από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα προσδώσει στο Παρθένο Δάσος του Φρακτού παγκόσμια αναγνώριση και με τον τρόπο αυτό τόσο ο Δήμος Παρανεστίου όσο και ευρύτερα ο Νομός Δράμας θα αποκομίσουν αναπτυξιακά οφέλη μέσω της ανάδειξης της ιδιαίτερης πολιτισμικής και περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής. Ως επακόλουθο της αναγνωρισιμότητας του Παρθένου Δάσους του Φρακτού θα επέλθει και η σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας, καθώς μέχρι στιγμής η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη και αφορά επιστημονικούς σκοπούς. Μάλιστα, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών θα αποτελέσει «οξυγόνο» για ολόκληρο τον Νομό Δράμας, καθώς τα οφέλη θα αποτυπωθούν στο σύνολό του.
Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε επίσημα τον Αύγουστο του 2020 όταν ο Δήμος Παρανεστίου προχώρησε σε Προγραμματική Σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος για τη σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας. Καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή της Έδρας Con-E-Ect της UNESCO που ανήκει στο Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και έχει έδρα τη Δράμα. Γνωστικό πεδίο της Έδρας είναι η διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων και οι δράσεις οικοτουρισμού σε αυτά.
«Θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας και θα έχουμε μόνο οφέλη»
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για την ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας της UNESCO ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου ανέφερε:
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερης σημασίας γεγονός και για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί στην εκδήλωση όλοι οι Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο Δήμαρχος Δράμας και όλοι οι υπόλοιποι Δήμαρχοι. Έχουν προσκληθεί επίσης όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, καθώς και εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ενώ αναμένεται να παραστούν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς και η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη.
Θέλουμε να επικοινωνήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός, γιατί μπορούμε να επιτύχουμε πλεονεκτήματα όχι μόνο για τον Δήμο μας, αλλά και για όλο τον Νομό και ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού είναι μοναδικό στην Ελλάδα και έχει την ιδιάζουσα μορφή να μην έχει υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση, παραμένοντας ουσιαστικά ανεξερεύνητο, σε ένα μεγάλο ποσοστό του, 30-40% περίπου. Οι επισκέψεις στο Παρθένο είναι σε ετήσια βάση 1.000 με 2.000 άτομα, ενώ εφόσον ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας της UNESCO, τότε η επισκεψιμότητα θα φτάσει στα 150.000-200.000 άτομα τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτονται όλες οι κλίνες των ξενοδοχείων του Δήμου μας και του Νομού Δράμας, αλλά ακόμη και γειτονικών Νομών.
Έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα στον Δήμο μας, που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα αλλού, ποτάμι, φράγματα, καταρράκτες, Παρθένο Δάσος, ιαματικά λουτρά, τα οποία ακόμη δεν έχουν εξελιχθεί, αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Στόχος μας είναι να δώσουμε οικονομική ανάσα στην περιοχή. Εφόσον αυξηθεί η επισκεψιμότητα στον Δήμο, θα υπάρξει και η ανάλογη βελτίωση σε όλες τις υποδομές, είτε πρόκειται για οδικά δίκτυα, είτε για δίκτυα τηλεφωνίας και ίντερνετ, είτε για άλλες απαιτούμενες παροχές. Με λίγα λόγια θα υπάρξει συνολική αναβάθμιση του Δήμου μας και κυρίως της ποιότητας της ζωής μας. Θα έχουμε μόνο οφέλη. Για αυτό και προσπαθούμε να πετύχουμε την ένταξη.
Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε άριστη συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Εμμανουλούδη από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και με τον Διευθυντή του Τμήματος της UNESCO. Ευελπιστούμε ότι αυτή η προσπάθεια θα πετύχει, αλλά θέλουμε τη στήριξη όλων των Υπουργείων και να είναι κοντά μας στη διεκδίκηση εκτός Ελλάδας, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών. Όλοι ανταποκρίνονται και τους ευχαριστώ για αυτό. Η Πρόεδρος της Ελληνικής
Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα είναι σύμφωνη και είναι πρεσβευτής μας στην προσπάθεια αυτή. Προσπαθούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας, προχωράμε στην εκδήλωση ενημέρωσης και πιστεύω ότι στο τέλος θα είμαστε νικητές σε αυτή την προσπάθεια».
Διαβάστε επίσης:
- Κραματόρσκ: Μακελειό σε σιδηροδρομικό σταθμό την ώρα απομάκρυνσης αμάχων – Φρικιαστικές εικόνες
- «Αναβαθμίζουμε καθημερινά την αποτελεσματικότητά μας»
- Πάτρα: Εντολή για εκταφή στο μνήμα της Τζωρτζίνας για να παρθεί το tablet
- Τιμήστε τη φανέλα!
- Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη του νέου Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού και των Διοικητών της 21ης και της 29ης Ταξιαρχίας
Το Παρθένο Δάσος Φρακτού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του
Ομάδα εργασίας της Πανεπιστημιακής Έδρας UNESCO Con – E – Ect του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, αποτελούμενη από του Δημήτριο Εμμανουλούδη, Καθηγητή ΔΙΠΑΕ, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Phd Δασολόγο, Μαρία Παπαδοπούλου, Msc Δασολόγο, Αλέξανδρο Τσιρίδη, Msc Δασολόγο, και Όλγα Παπάντσιου, UNESCO CON-E-ECT, προχώρησε στη σύνταξη συνοπτικής παρουσίασης του Παρθένου Δάσους Φρακτού Παρανεστίου Δράμας, τον Ιανουάριο του 2021.
Μέσα στην πλήρη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ομάδας εργασίας καταγράφονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Παρθένου Δάσους Φρακτού, τα οποία το καθιστούν μοναδικό σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά και ένα από τα πιο ξεχωριστά δασικά οικοσυστήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως αναφέρεται, το Παρθένο Δάσος Φρακτού «είναι μοναδικό στην Ελλάδα και θεωρείται από τα πιο αδιατάρακτα φυσικά δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και το σπουδαιότερο του είδους, με μέγιστο οικολογικό ενδιαφέρον. Η μορφή του διαφέρει από τα κοινά δάση, καθώς σε αυτό συνυπάρχουν είδη πλατύφυλλων και κωνοφόρων μικρής ηλικίας και ύψους με δένδρα μεγάλης ηλικίας και ύψους. Ως Παρθένο, καταγράφηκε το 1979 και, αμέσως μετά, το 1980, κηρύχθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Έκτοτε, βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας». «Το Παρθένο Δάσος Φρακτού αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, ένα εργαστήρι της φύσης κι ένα πεδίο έρευνας, που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ευρώπη», ενώ όπως επισημαίνεται στην παρουσίαση, «είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα όπου συνυπάρχουν όλα τα είδη της ορεινής Ευρωπαϊκής χλωρίδας και πανίδας, που συνθέτουν ίσως τη μοναδική ολοκληρωμένη εικόνα των Ευρωπαϊκών δασών όπως ήταν πριν από αιώνες».
Επίσης η ομάδα εργασίας της Έδρας της UNESCO Con – E – Ect αναφέρει για το Παρθένο Δάσος Φρακτού: «Διατηρεί στις μέρες μας μια αξιοθαύμαστη οικολογική ισορροπία λόγω της αυτορρύθμισης του πληθυσμού των άγριων ζώων που ζουν κι αναπαράγονται στο δάσος αυτό. Στην περιοχή γίνεται λόγος για 710 είδη και υποείδη της χλωρίδας έχοντας καταγραφεί 400, από τα οποία 50 είναι ανθοφόρα και φτέρες, ενώ περισσότερα από 140 είδη πουλιών (5 είδη δρυοκολάπτη, μεταξύ των οποίων η μαυροτσικλιτάρα ο μεγαλύτερος δρυοκολάπτης της Ευρώπης) και 40 είδη θηλαστικών (ελάφια που αποτελούν τον τελευταίο γηγενή ελληνικό πληθυσμό), αγριογούρουνα, αγριόγιδα, ζαρκάδια, λύκοι, αγριόγατες, αρκούδες κλπ.
Στο δάσος αυτό μπορεί να παρατηρήσει κανείς είδη δένδρων και θάμνων σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους (φυτάρια, δενδρύλλια, ώριμα δένδρα και γηραιά) και ως νεκρό ξύλο (ιστάμενο και κατακείμενο στο έδαφος) σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης. Το αδιατάρακτο αυτό οικοσύστημα παρουσιάζει υψηλό βαθμό δομικής πολυπλοκότητας καθώς παρατηρείται αυτή η χωρική (κάθετη και οριζόντια) διαφοροποίηση των συστάδων. Η δομική ποικιλομορφία αποτελεί επίσης ένα βασικό στοιχείο σε ότι αφορά την σταθερότητα και λειτουργικότητα του οικοσυστήματος, καθώς είναι το αποτέλεσμα μεγάλης διάρκειας, σύνθετων εξελικτικών διαδικασιών.
Στο δάσος εντοπίζεται νεκρό ξύλο σε διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικό βαθμό αποσύνθεσης. Συναντούμε γηραιά δένδρα μεγάλων διαμέτρων (>100 cm στηθαία διάμετρο) και υψηλό ξυλώδη όγκο. Τέλος παρατηρείται υψηλή αναλογία του όγκου νεκρού ξύλου/ζώντων δένδρων».
Σχετικά με την παρθενικότητα του οικοσυστήματος του Παρθένου Δάσους Φρακτού και πώς αυτή καταδεικνύεται, στην παρουσιάση σημειώνονται τα εξής:
-Από το ιστορικό της περιοχής φαίνεται ότι ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν σαν αντικείμενο την εκμετάλλευση του δάσους (υλοτομίες) όπως και δραστηριότητες σχετικές με θήρα, δεν ενεργήθηκαν κατά τα τελευταία 300 έως 400 χρόνια.
-Από τις επιστημονικές εργασίες του εργαστηρίου Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σχετικές με την ανάλυση δομής-δυναμικής και εξέλιξης του Παρθένου δάσους, διαπιστώνεται ότι η δομή των συστάδων του προσομοιάζει απόλυτα με την δομή ενός Παρθένου δάσους όπως αυτό προσδιορίζεται από την διεθνή βιβλιογραφία. Το ίδιο ισχύει και για την εξέλιξη που το δάσος αυτό ακολουθεί – κύκλος εξέλιξης Παρθένου δάσους.
-Από τη σαφή διαφοροποίηση που παρουσιάζουν οι εικόνες των Παρθένων συστάδων σε σχέση με αυτή των ξυλοπονικά διαχειριζόμενων.
-Το γεγονός ότι εμφανίζει παρόμοια σύνθεση με αντίστοιχα Παρθένα δάση στην Ευρώπη: του Rothwald στην Αυστρία, της Perucica και Gorkova Uvala στην Σερβία, του Dobroc και Kubany στην Τσεχοσλοβακία.
-Από την υφή που χαρακτηρίζεται από το μέγεθος, τη μορφή και την κατανομή των φάσεων στο χώρο, οι οποίες ποικίλουν από συστάδα σε συστάδα και προσαρμόζονται στο σταθμό, την κλίση, την έκθεση και τον τρόπο εμφάνισης τους.
-Από τις μεταβλητές όπως καταγράφηκαν και μετρήθηκαν – Αριθμός δέντρων ανά εκτάριο, κατανομή κλάσεων διαμέτρων, κατανομή υψών των δέντρων, μήκος κόμης, ζωτικότητα, φυσική αναγέννηση.
-Από την οικολογική σταθερότητα του οικοσυστήματος.
Επίσης, η ομάδα εργασίας παραθέτει επιστημονικά δεδομένα από τα οποία προκύπτει η μοναδικότητά του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με τα υπόλοιπα παρθένα δάση της ηπείρου μας:
«-Είναι το Νοτιότερο Παρθένο δάσος της Ευρώπης. Εντός αυτού φύεται το δασικό είδος της Ερυθρελάτης (Picea Abies) στην Νοτιότερη εμφάνισή του σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
-Είναι το μοναδικό Παρθένος δάσος της Ευρώπης το οποίο δεν επηρεάστηκε από τους παγετώνες της Τριτογενούς περιόδου, με αποτέλεσμα να βρουν καταφύγιο σε αυτό πολλά ευαίσθητα στο ψύχος θηλαστικά της περιόδου αυτής (Μαμούθ κλπ).
-Έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα ιστάμενων δέντρων ανά εκτάριο από όλα τα Παρθένα δάση της Ευρώπης
-Έχει το μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο από όλα τα Παρθένα δάση της Ευρώπης.
-Είναι το μοναδικό Παρθένο δάσος της Ηπείρου μας, το οποίο έχει φυσιογραφική περίφραξη, από Βορρά, Ανατολή και Δυσμάς, κάτι το οποίο το καθιστά πολύ πιο απομονωμένο από τα λοιπά Παρθένα δάση της Ευρώπης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
-Παρουσιάζει την μεγαλύτερη βιομάζα ξύλου ανά εκτάριο (1300-1400 m3/ha) που έχει μετρηθεί ποτέ σε Ευρωπαϊκό δάσος.
-Έχει τη μικρότερη επισκεψιμότητα από όλα τα Παρθένα δάση της Ευρώπης, λόγω της δυσπροσιτότητάς του και της μη ύπαρξης ακόμα και δασικού δρόμου που να οδηγεί έως την είσοδό του, μέχρι το 1980.
-Είναι το μόνο Παρθένο δάσος της Ευρώπης, στο οποίο υπάρχουν ακόμη και σήμερα μικροπεριοχές (spots) όπου δεν έχει εισέλθει κανείς την τελευταία εκατονταετία, (επιστήμων, υπάλληλος του Δασαρχείου, βοσκός κλπ). Οι μικροπεριοχές αυτές αποτελούν ένα ανέγγιχτο βιολογικό εργαστήρι, το οποίο μελλοντικά μπορεί να φέρει στο φως πρωτογενές υλικό χλωρίδας και πανίδας, ύψιστης σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
-Είναι σύμφωνα με τους Σμύρη και Ντάφη (1985) το Παρθένο δάσος με την μεγαλύτερη οικολογική ισορροπία στην Ευρώπη, χάρη στην αυτορρύθμιση του πληθυσμού των αγρίων ζώων δεδομένου ότι στο δάσος αυτό υπάρχουν μεγάλα σαρκοβόρα θηλαστικά, σε αξιοσημείωτο πληθυσμό κάτι που δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα Παρθένα δάση της ηπείρου μας.
Η συνοπτική παρουσίαση του Παρθένου Δάσους Φρακτού από την ομάδα εργασίας της Πανεπιστημιακής Έδρας της UNESCO Con – E – Ect καταλήγει παραθέτοντας τα επιχειρήματα για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO:
«Το δάσος Φρακτού είναι το πληρέστερο οικολογικά Παρθένο δάσος της Ευρώπης καθώς διατηρεί αρπακτικά είδη (αρκούδα, λύκο), τα οποία αποτελούν την κορυφή της τροφικής πυραμίδας και εξασφαλίζουν την οικολογική ισορροπία μεταξύ φυτών και φυτοφάγων ζωών. Χάρη στα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα που ζουν στο Παρθένο δάσος Φρακτού επιτυγχάνεται μια αυτορρύθμιση του πληθυσμού των άγριων ζώων. Αντίθετα, τα Παρθένα δάση της Ευρώπης όπως Bialowieza της Πολωνίας, του Rotwald και Netwall της Αυστρίας, της Perucica και Recka της Γιουγκοσλαβίας, του Dobroc και Kubany της Τσεχοσλοβακίας κλπ. κινδυνεύουν να χάσουν την οικολογική ισορροπία τους εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των θηραμάτων (ιδίως ζαρκαδιών και ελαφιών).
Επίσης το σύνολο των Ευρωπαϊκών Παρθένων δασών έχει μικρότερη πυκνότητα δέντρων από το Παρθένο δάσος Φρακτού, στο οποίο ο βαθμός συγκόμωσης ξεπερνάει σε αρκετές περιπτώσεις το 100% μην επιτρέποντας τη διέλευση του ηλιακού φωτός μέσα από την κόμη των δέντρων του, δημιουργώντας έτσι συνθήκες νυκτός εντός αυτού, ακόμη και σε ηλιόλουστες μέρες, γεγονός μοναδικό.
Η προσπελασιμότητά του δε, είναι η δυσκολότερη από όλα τα Παρθένα δάση της Ευρώπης εξαιτίας του υψομέτρου στο οποίο εκτείνεται (ψηλότερο στην Ευρώπη), αλλά και της γεωμορφολογίας του, όπως και της πλήρους ανυπαρξίας οδικού δικτύου εντός αυτού.
Πλεονεκτεί επίσης έναντι των αρχέγονων και αρχαίων δασών Οξιάς των Καρπαθίων και των υπολοίπων 12 χωρών της Ευρώπης, τα οποία ήταν υποψήφια προς ένταξη στην Παγκόσμια Λίστα Κληρονομιάς της UNESCO πριν από μερικά έτη, δεδομένου ότι τα πρώτα είναι μονοποικιλιακά δάση κυρίως, ενώ το Παρθένο δάσος Παρανεστίου συγκροτείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από Οξιά, Ελάτη και Ερυθρελάτη, είναι δηλαδή μικτό δάσος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικολογική τους ισορροπία.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, η περιοχή του Παρθένου Δάσους Φρακτού αναδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να αποτελεί στόχο της διαχείρισης όχι μόνο σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές.
Κατά συνέπεια η ένταξη του στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα ενισχύσει την συντονισμένη προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του φυσικού πλούτου τη περιοχής αυτής, συνδυάζοντας την ιστορική και πολιτιστική του αξία, καθώς το Παρθένο Δάσος Φρακτού αποτελεί «δείκτη» των «ολοκληρωμένων» εξελίξεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα.
Τέλος και κλείνοντας την σύντομη αυτή παρουσίαση, ενημερωτικά επισημαίνεται ότι τη στιγμή αυτή με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία ενταγμένα στην Παγκόσμια Λίστα υπάρχουν δυο μόνο Παρθένα δάση, το Δάσος της Bialowieza στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας και το Σύμπλεγμα Δασών Komi στα Ουράλια της Ρωσίας. Όμως το μεν πρώτο όπως προαναφέρθηκε έχει μικρότερη δυνατότητα αυτορρύθμισης από το Παρθένο δάσος Φρακτού, ενώ το δεύτερο είναι ουσιαστικά δάσος τούνδρας και ορεινής τούνδρας υποαρκτικών περιοχών, με δομή εντελώς διαφορετική από αυτή των Ευρωπαϊκών δασών.
Επιπρόσθετα αναφέρεται, ότι στις δυνητικές λίστες όλων των χωρών που συμμετέχουν στους καταλόγους του World Heritage Center, τέσσερα (4) μόνο δάση υπάρχουν σε Παγκόσμιο επίπεδο εγγεγραμμένα, τη στιγμή αυτή, χωρίς κανένα να έχει ενταχθεί στην Παγκόσμια Λίστα.
Biogradska gora’ National Park (09/11/2010) Montenegro
Mission Ruins of Venn’s Town (01/02/2013) Seychelles
Mt. Malindang Range Natural Park (16/05/2006) Philippines
Silhouette Island (01/02/2013) Seychelles».