Αύξηση κατά 50% της παραγωγής λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μελίτη και Άγιο Δημήτριο εφόσον χρειαστεί, αλλά και διατήρηση της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 σε λειτουργία με το συγκεκριμένο καύσιμο έως το 2028 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης.

Ο πρωθυπουργός εμμένοντας στην θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη προώθηση της απολιγνιτοποίησης χαρακτήρισε ως μύθους τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης περί της βίαιης απολιγνιτοποίησης και περί του πάντα διαθέσιμου και φθηνού λιγνίτη σημειώνοντας ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να καταστεί ο λιγνίτης φθηνότερος από το φυσικό αέριο ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζει να είναι ακριβότερος απλό τις ΑΠΕ.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όσα χρόνια κυβερνούσε μείωσε τη χρήση του λιγνίτη στο 50%. Μάλιστα χαρακτήρισε υποκριτικά και κροκοδείλια τα δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις περιοχές που είναι υπό απολιγνιτοποίηση, σημειώνοντας ότι δεν έκαναν τίποτα για την προετοιμασία της οικονομίας και της κοινωνίας των περιοχών για μια προδιαγεγραμμένη σωστή και επιβεβλημένη πορεία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις των ΕΣΕΚ και υιοθέτηση ενδιάμεσων λύσεων εδώ προετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια.

Η πολιτική μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να είναι ευέλικτη χωρίς να χάνει τον κεντρικό προσανατολισμό. Οι όποιες μικρές παρεμβάσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την μετάβαση. Την επόμενη διετία θα αυξήσουμε κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη ενώ η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 θα παραμείνει λιγνιτική έως το 2028. Θα αξιολογηθεί τι θα γίνει με Μελίτη και τον Άγιο Δημήτριο 5 κατέληξε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η αλλαγή στο ΕΣΕΚ δεν θα καθυστερήσει το σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών.

Πηγή: ΕΡΤ