ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018, στο ξενοδοχείο «Εμπορικό» ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης. Ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος είχε στο πλευρό του τον Γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δράμας κ. Δημήτρη Καρβούνη, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση σε θέματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Δράμας, αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην υπόθεση Novartis και στη δημιουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και για άλλα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε: «Η αιτία της συνέντευξης αυτής ήταν η συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι Πρυτανικές Αρχές του Δημοκριτείου. Διευκρινίστηκαν αρκετά πράγματα στη συνάντηση. Νομίζω ότι η κατάληξή της ήταν και θετική, αλλά και δημιουργική. Και θα εξηγήσω τι εννοώ. Ο Υπουργός Παιδείας διέψευσε όλη τη φημολογία περί εκκινήσεως νέας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο. Είπε πως υπήρξε αναφορά στο πως υπάρχει η ιδέα και άρα θα ξεκινήσει μια μελέτη για να δούμε αν μπορεί να δημιουργηθεί τέταρτη Νομική Σχολή. Αυτό καταλαβαίνετε δεν προϋποθέτει ούτε ότι θα υπάρξει τέταρτη Νομική Σχολή ούτε ότι θα ξεκινήσει την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο. Αυτό το κατάλαβαν και το κατανόησαν και οι παρόντες της συνάντησης. Το δεύτερο που είπε είναι ότι όταν τίθενται ιδέες στο τραπέζι για την Παιδεία και τα Τ.Ε.Ι. μας και τα Πανεπιστήμιά μας στην περιοχή δεν μπορεί να τις αρνηθεί. Και στη βάση αυτής της ιδέας που έπεσε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει μια κουβέντα. Κουβέντα όμως, τίποτε άλλο. Και δεν περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και συνενώσεις, αλλά συνέργειες του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Τ.Ε.Ι. Καβάλας, το Τ.Ε.Ι. Σερρών και το Δ.Π.Θ. και άρα δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάλι ένας μύθος, τον οποίο θα διαψεύδουμε κάθε μήνα εμείς οι Βουλευτές, αλλά και όλα τα μέλη και στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν υπάρχει καμία απόφαση για συνένωση. Και το τρίτο και σημαντικότερο, κατά την άποψή μου, ότι πέρα από το ότι ο Υπουργός τους δέχθηκε και συμφώνησαν να γίνει μια συνάντηση άμεσα, δηλαδή την Δευτέρα ειδοποιήθηκαν και την Πέμπτη κλείστηκε το ραντεβού, αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι την 1η Μάρτη θα ξανασυναντηθούν οι Πρυτανικές Αρχές, βάζοντας κάτω τον ίδιο το σχεδιασμό που έχει το Δημοκρίτειο και το Τ.Ε.Ι. Καβάλας για το τι θα ήθελαν για την επόμενη ημέρα της εκπαιδευτικής μας πορείας από εδώ και πέρα. Θα υπάρξει μια συζήτηση που θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα, με αρχή την 1η Μάρτη, και τέλος Μάρτη θα έχουν καταγραφεί όλες οι απόψεις και θα έχουν βγει οι κεντρικοί άξονες από το Υπουργείο Παιδείας σε συμφωνία με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Άρα αυτό αποδεικνύει ότι δεν παίρνουμε αποφάσεις σε κλειστές αίθουσες, ούτε έχουμε σταματήσει να συνδιαλεγόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Για την υπόθεση Novartis, ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε: «Όπως ξέρετε έχει πάρει πολύ μεγάλη δημοσιότητα και έκταση αυτό το πράγμα. Ήταν η αιτία που δεν έγινε και η επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας κ. Τζανακόπουλου στη Δράμα, αν και ακούστηκαν διάφορα, τα οποία και τα διαψεύδω όλα. Ήταν αιτιολογημένη δηλαδή η αναβολή της επίσκεψης αυτής και ακριβώς είναι αναβολή. Δεν την ακυρώσαμε την επίσκεψη. Θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου. Προέκυψε το ζήτημα με τη Novartis. Θέλω να κάνω δύο σχόλια που, κατά την άποψή μου, είναι σημαντικά όσον αφορά αυτή την εξέλιξη. Ένα σχόλιο είναι ότι μετά και την κατάπτυστη μήνυση του κ. Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης και τις σύνολη δικαστική ηγεσία, καταλαβαίνετε έχουμε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο κρίσης της Δημοκρατίας μας. Πρώτη φορά από ιδρύσεως ελληνικού κράτους πρώην Πρωθυπουργός μηνύει τις δικαστικές αρχές. Δεν έχει συμβεί στο παρελθόν αυτό το πράγμα. Και είναι ένα βήμα προς την αυταρχικοποίηση που θα ήθελε να υπάρξει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να τρομοκρατηθεί η Δικαιοσύνη από μηνύσεις. Έχει ήδη κάνει δήλωση ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και οι δικαστές και έχουν βγει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Οι δικαστές ελέγχονται από τα όργανα τα δικά τους, τα δικαστικά, και δεν μπορεί κανένας να τους απειλεί με μηνύσεις ή ακόμη χειρότερα να τους μηνύει γιατί κάνουν τη δουλειά τους. Κι αυτό πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη. Και από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης και από πλευράς Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα με πανικόβλητο τρόπο προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και τις δικαστικές αρχές. Αυτό, λοιπόν, δεν πρόκειται να περάσει και δεν πρόκειται και να σταματήσουν και οι έρευνες». Μάλιστα, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέφερε πως θα είναι μέλος στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Πάντως είναι τραγικό για ανθρώπους που δηλώνουν και επιστήμονες και Καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου να μιλάν για κουκουλοφόρους και για ανώνυμους μάρτυρες. Όταν οι ίδιοι ψηφίσαν το νομοσχέδιο το συγκεκριμένο το 2001 και το τροποποίησαν το 2014 και το έκαναν πιο αυστηρό. Οι ίδιοι που ψηφίσαν αυτό το νομοσχέδιο για τους προστατευμένους μάρτυρες, να μιλάν σήμερα για κουκουλοφόρους και για ανώνυμους μάρτυρες και να υπάρχει αυτός ο εκβιασμός. Η εξέλιξη πολύ σύντομα θα βγει και θα την ακούσετε όλοι», πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.

Στη συνέχεια, ο Δραμινός Βουλευτής αναφέρθηκε στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και είναι τομή για τη χώρα αυτή, γιατί για πρώτη φορά θα υπάρχει μηχανισμός και θα υπάρχει και υπηρεσία στην οποία όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι αλλοδαποί θα μπορούν να απευθύνονται και να ξέρουν τι δικαιούνται από το κράτος πρόνοιας της χώρας μας και με ποιον τρόπο θα το πάρουν. Είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που παίρνουμε τη δουλειά από τα βουλευτικά γραφεία, από τους Δημάρχους και τους Αντιπεριφερειάρχες, για αυτό και υπήρχε η μεγάλη αντίδραση με τη ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου και πρώτη η Ν.Δ. διαφώνησε εντόνως και προέβαλε αντιστάσεις. Τελειώνει αυτό το πράγμα με αυτό το νομοσχέδια. Τα Κέντρα Κοινότητας, ένα εκ των οποίων υπάρχει στο Δήμο Δράμας και ένα από όσο ξέρω και στο Δήμο Δοξάτου είναι αυτά στα οποία μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες και να ενημερώνονται πλήρως για το τι δικαιούνται και τι όχι».

 

«Ισχυροποιείται η θέση του Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα»

 

Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχτηκε ο κ. Καραγιαννίδης αφορούσαν τις Σχολές Τ.Ε.Ι. της Δράμας. Κατ’ αρχήν ρωτήθηκε για την ένταξη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. με έδρα την Καβάλα, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, και αν αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο μεταφοράς και του ίδιου του Τμήματος. «Δεν φεύγει από τη Δράμα. Έπρεπε να καταγραφεί σε ποια κατηγορία ανήκει» ανέφερε ο κ. Καραγιαννίδης και πρόσθεσε: «Κάπου πρέπει να ενταχθεί. Δεν εντασσόταν πουθενά και για αυτό ο κ. Αρβανιτόπουλος με το σχέδιο “Αθηνά” με πολύ εύκολο τρόπο το πήγε στις Σέρρες. Για να μπορέσει να παραμείνει στη Δράμα έπρεπε να ενταχθεί σε μια εκπαιδευτική μονάδα. Δεν θα μετακινηθεί από τη Δράμα. Θα έχετε δήλωση από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας. Αναγκαστικά. Δεν γίνεται διαφορετικά. Για να σταματήσει πλέον αυτή η μυθολογία». «Δεν θα μετακινηθεί το Τ.Ε.Ι. Αρχιτεκτονικής Τοπίου στην Καβάλα», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Καραγιαννίδης και συνέχισε λέγοντας: «Έπρεπε να ενταχθεί σε μια εκπαιδευτική μονάδα για να μην είναι μετέωρο και άρα για να μην κινδυνεύει. Το κάνουμε για να ισχυροποιήσουμε τη θέση του στη Δράμα». «Η Αρχιτεκτονική Ανοιχτού Τοπίου είναι Τμήμα Σχολής. Πρέπει να ενταχθεί στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας, θα παραμείνει στη Δράμα και θα έχουμε πλέον σιγουρέψει ότι κανένας μεταγενέστερος Υπουργός δεν θα βρει την ευκολία να το συγχωνεύσει, εφόσον δεν ανήκει σε κανένα Τ.Ε.Ι., να το συγχωνεύσει σε κάποια άλλη πόλη και να μας το πάρει. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε αυτό για να σιγουρέψουμε την παρουσία της Σχολής αυτής στη Δράμα και να μην υπάρξει τρόπος μετακίνησής της», πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Όσον αφορά το Τμήμα Οινολογίας και πιθανολογούμενη μετακίνησή του, ο κ. Καραγιαννίδης ήταν κατηγορηματικός ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί: «Το δηλώνω με όλη την ευθύνη της θέσης που έχω. Καμιά Σχολή από τη Δράμα δεν θα συγχωνευτεί, δεν θα ενωθεί, δεν θα κλείσει. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος τρόπος να το πω. Καμία Σχολή στη Δράμα δεν κινδυνεύει να κλείσει ή να συγχωνευτεί με οποιαδήποτε άλλη στην περιοχή είτε στην Ελλάδα ολόκληρη». Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το αν αυτή η δέσμευση ισχύει και σε περίπτωση που σημειωθούν αλλαγές στο νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Καραγιαννίδης επεσήμανε: «Ισχύει και αυτό. Υπάρχει μια συνάντηση που θα γίνει 1η Μάρτη. Το Δημοκρίτειο θα έρθει σε συνάντηση με τον Υπουργό και θα συζητηθεί το αύριο, η εξέλιξη, της εκπαίδευσης στην περιοχή μας. από τη συζήτηση που έγινε στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Πρυτανεύων κ. Τουλουπίδης είπε και ζήτησε 2 ερευνητικά κέντρα και 3 Σχολές (Κτηνιατρική, Εργοθεραπείας και Διατροφολογίας). Στη βάση αυτής της προφορικής πρόταση που θα είναι γραπτή και θα καθίσουν ο Υπουργός και ο Γ.Γ. μαζί με τους Ακαδημαϊκούς θα ξεκινήσει μια κουβέντα. Και από πλευράς Υπουργείου θα ειπωθεί τι μπορεί να πραγματοποιηθεί και τι όχι, προφανώς σε συζήτηση και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τέλος του Μάρτη θα έχουμε και μία συνολική εικόνα ποιο θα είναι το αύριο των Σχολών μας είτε στην Καβάλα, είτε στη Δράμα, είτε σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τούτο όμως πρέπει να υπάρχει ως δήλωση: Δεν κλείνει, δεν συγχωνεύεται, δεν μετακινείται καμία Σχολή από κανένα Νόμο. Και όταν και αν θα γίνει αυτό, θα είναι σύμφωνη η ακαδημαϊκή κοινότητα, το Υπουργείο και προφανέστατα και η κοινωνία».

 

«Κανένας μας, ούτε εμείς, δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης από άλλους συνέλληνες»

 

Ο κ. Καραγιαννίδης ερωτήθηκε από την εφημερίδα «Εργασία… συν» και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τη θέση της Κυβέρνησης μετά και από τα συλλαλητήρια για το θέμα αυτό. «Έχουν γίνει δύο μεγάλα συλλαλητήρια, όχι πολύ συχνά τέτοιου μεγέθους στη χώρα. Αυτά τα συλλαλητήρια έχουν αφήσει στην Κυβέρνηση τις ενστάσεις, τις αγωνίες, τις φοβίες που μπορεί να έχει ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, η Κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τις διπλωματικές της εργασίες με τη FYROM για ένα και μοναδικό λόγο. Εμείς προσπαθούμε να διορθώσουμε και να σώσουμε την καταστροφή που συνέβη από το 1992 και δώθε», ανέφερε ο Δραμινός Βουλευτής και πρόσθεσε: «Ό,τι έδωσαν οι προηγούμενοι σε διπλωματικό επίπεδο ή δια της μη ενασχόλησής του με το συγκεκριμένο ζήτημα προσπαθούμε τώρα να το κερδίσουμε. Όπως βλέπετε η γείτονα FYROM έχει κάνει κάποια βήματα πίσω και θα κάνει φαντάζομαι ακόμη περισσότερα για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία. Η τελική συμφωνία δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η σύνθετη ονομασία. Καταλαβαίνω όλες τις αγωνίες, αλλά το ζήτημα του πατριώτη και το ζήτημα περί αγάπης της πατρίδας δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Κανένας μας, ούτε εμείς, δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης από άλλους συνέλληνες που ζουν σε αυτή τη χώρα. Δεν μπορεί όμως να υπάρξει ένα εκκρεμές ζήτημα αυτή τη στιγμή που υπάρχει τα τελευταία 25 χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα 140 χώρες στην υφήλιο να αναγνωρίζουν τη FYROM ως Μακεδονία. Σκέτο. Και δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όταν εμεί την λέμε FYROM και το Μ είναι Μακεδονία χωρίς κανένα προσδιορισμό. Γιατί σε αυτό που έχουμε καταλήξει εν έτει 2018 είναι να δεχόμαστε μια χώρα να την λέμε εμείς FYROM και 140 χώρες Μακεδονία και οι άνθρωποι μέσα σε αυτή τη χώρα να θεωρούν τον εαυτό τους Μακεδόνα, γιατί κανένας άλλες δεν τους έχει μιλήσει για κάτι διαφορετικό. Αυτό εμείς προσπαθούμε να διορθώσουμε. Είναι λάθη που έγιναν στο παρελθόν και δεν αλλάζουν με εύκολο τρόπο, παρά μόνο με διπλωματικές διεργασίες και νομίζω ότι με έναν πολύ οργανωμένο και σοβαρό τρόπο γίνεται από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης αυτό. Θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα, όταν η FYROM και εμείς φυσικά συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα. Σύνθετη ονομασία, εξάλειψη αλυτρωτισμών αν υπάρχουν από το Σύνταγμα και τα βιβλία τα ιστορικά της FYROM και θα μπορέσουμε με συμβιβαστικό τρόπο να ζήσουμε ειρηνικά, όπως ζούμε όλα αυτά τα χρόνια. Η προσπάθειά μας είναι πέρα από τη FYROM, η Ελλάδα να παίξει ένα ρόλο σταθερότητας και νομίζω ότι το έχει κερδίσει και στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και παγκόσμια. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να παίξει το ρόλο της η Ελλάδα ως χώρα σταθερότητας και ως χώρα ειρηνικής συνύπαρξης με τις γείτονες χώρες νομίζω το κερδίσουμε μέρα με τη μέρα. Έχουμε οικοδομήσει μέτρα εμπιστοσύνης και με την Αλβανία. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η κατάσταση πολέμου δεν έχει λήξει. Στη δική μας διακυβέρνηση θα λήξει αυτή η κατάσταση που υπάρχει 70 χρόνια μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βάση αυτής προσπάθειάς μας μπορέσαμε να επανακτήσουμε τα οστά των σκοτωμένων μας στα σύνορα πριν από 70 χρόνια. Κάτι που δεν το έκανε κανένας άλλος. Προσπαθούμε και νομίζω ότι έχουμε επιτυχίες σε αυτό το επίπεδο, γιατί ακολουθούμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που φέρνει αποτελέσματα».

 

«Στοιχίζει πάρα πολύ ότι δεν υπάρχει συνεννόηση Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειάρχη»

 

Σχετικά με τη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και για το αν έχουν ξεκινήσει διεργασίες για το σχηματισμό ψηφοδελτίων, μετά από ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν», ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε: «Έχουμε ξεκινήσει κι εμείς τις διεργασίες. Κάνουμε συζητήσεις. Θα γίνουν συνεδριάσεις. Η επόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον Μάρτιο θα έχει αυτό το θέμα. Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι κάνουμε ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέχρι τις επόμενες εκλογές».

Παράλληλα, ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο: «Μας στοιχίζει πάρα πολύ ότι δεν υπάρχει συνεννόηση Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειάρχη. Κι αυτό το πράγμα νομίζω ότι οι πολίτες της Δράμας πρέπει να το δουν στα σοβαρά και για τις επόμενες επιλογές που θα κάνουν όταν γίνουν οι εκλογές, αλλά να το δουν στα σοβαρά, ώστε να πιέσουν με κάθε τρόπο το Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από πλευράς μας, γιατί έχουμε Περιφερειακούς Συμβούλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο που αυτή τη στιγμή διανύει τη θητεία του, έχουμε θέσει τα ζητήματα επανειλημμένα. Ότι δεν υπάρχει λειτουργία, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν 4 Αντιπεριφερειάρχες σε αυτό το Νομό και ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακούσουν έναν σχεδιασμό για την Π.Ε. Δράμας και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακούσουν τι έγινε στην ισχύουσα θητεία για το Νομό Δράμας. Τι έχουμε πάρει, ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον επόμενο χρόνο και πώς ακριβώς θα βαδίσουμε για το 2019».

 

«Μετά την επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού»

 

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» έθεσε στον κ. Καραγιαννίδη και το ζήτημα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, καθώς είχε αναπτυχθεί φημολογία ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί λίγο καιρό μετά το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Α.Μ.Θ. τον περασμένο Νοέμβριο στην Κομοτηνή. «Δεν υπήρχε φημολογία. Υπήρχε μια πρόθεση και είχε οριστεί μάλιστα και ημερομηνία. Για λόγους που υπήρξαν και δεν έγινε ούτε και η επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου, θα υπάρξει η επίσκεψη. Μετά την επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου, η επόμενη επίσκεψη θα είναι του Πρωθυπουργού. Αλλά καταλαβαίνετε ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει. Ούτε ότι θα χτυπήσουν καράβι μας στα Ίμια, ούτε ότι θα υπάρξει αναβρασμός στην Ευρώπη για διάφορα πράγματα, ούτε ότι θα προκύψει το σκάνδαλο Novartis. Υπάρχει μια πραγματικότητα στην καθημερινή πολιτική ζωή που πολλές φορές μας κάνει να αναβάλουμε πράγματα. Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας κ. Τζανακόπουλου θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού», ανέφερε ο κ. Καραγιαννίδης.

 

Τι ανέφερε ο Βουλευτής Ν.Δ. Δ. Κυριαζίδης για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ένταξης του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου σε Σχολή με έδρα την Καβάλα τέθηκε από τον Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος και παραχώρησε σχετική συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018. Ο κ. Κυριαζίδης επεσήμανε ότι η αλλαγή αυτή, που υπάρχει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις», μπορεί να σημαίνει ότι το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου μπορεί να μεταφερθεί και στην Καβάλα, κάνοντας λόγο για δυσμενή εξέλιξη. Μάλιστα, ο Βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε σε επιστολή του Προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη προς τη Βουλή και το Υπουργείο Παιδείας. Στην επιστολή του, ο κ. Μάμαλης αναφέρει «στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 («Τμήματα Τ.Ε.Ι.»), προβλέπεται η μεταφορά του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα τη Δράμα, από τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής όπου ανήκει σήμερα, στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. οφείλει να υπογραμμίσει πως η αποστολή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι η προαγωγή αμιγούς γεωτεχνικής φύσεως επιστημονικών αντικειμένων, τα οποία ανήκουν στις επιστήμες της Γεωπονίας και της Δασολογίας». Με την επιστολή ζητείται η απαλοιφή της συγκεκριμένης διάταξης και επισημαίνεται ότι «η προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο ένταξη του εν λόγω Τμήματος σε άλλη Σχολή, διαφορετικού επιστημονικό πεδίου, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία και θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την υπονόμευση του σκοπού ίδρυσής του. Επιπλέον, υπογραμμίζουμε ότι στην περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής αναβάθμισης του συγκεκριμένου Τμήματος σε πανεπιστημιακό, θα υπάρξουν σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα στον καθορισμό και οριοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του».