ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
- Έκδοση ψηφίσματος για το νέο πανεπιστημιακό χώρο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και τη Δράμα μετά από συνάντηση των επικεφαλής όλων των παρατάξεων και πρόσκληση για σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του θέματος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου 2018, με 49 συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη (46 τακτικά και 3 έκτακτα).
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησε το σώμα ήταν αυτό της έκδοσης ψηφίσματος σχετικά με το νέο πανεπιστημιακό χώρο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως ανέφερε από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο εισηγητής του θέματος κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης το θέμα τίθεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά από το «πάγωμα» από πλευράς Υπουργείου Παιδείας των συζητήσεων για συγχώνευση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας, την ανακοίνωση για ίδρυση 4ης Πανεπιστημιακής Σχολής στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα που έγινε στην Πάτρα, αλλά και μετά από τις πρώτες επαφές εκπροσώπων του ΤΕΙ Α.Μ.Θ., του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με την εξέταση συγχώνευσης όλων των προαναφερόμενων φορέων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Καραμπατζάκης, σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση στην Αθήνα του Υπουργού Παιδείας με εκπροσώπους όλων των ενδιαφερομένων ιδρυμάτων.
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Καραμπατζάκης έθεσε υπόψη του σώματος σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας γίνεται αποδέκτης καθημερινά των ανησυχητικών εξελίξεων σε ότι αφορά το μέλλον των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι φημολογούμενες ριζικές αλλαγές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση στο χώρο της ανώτατης Παιδείας στο πλαίσιο ενός δεύτερου σχεδίου “Αθηνά” δεν πρέπει να στηριχτούν μόνο στην ευρύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων από τα ιδρύματα, αλλά και σε ένα σχεδιασμό που θα αποσκοπεί στην ποιοτική αναβάθμιση του πανεπιστημιακού χώρου, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τους ακαδημαϊκούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς στην Περιφέρεια και την χώρα που ανήκει.
Στη Δράμα εδρεύει παράρτημα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που με την 40ετή παρουσία του στην Περιφέρεια και τη διεθνή του εμβέλεια, με το επιστημονικό και ακαδημαϊκό του κύρος έχει συμβάλλει πολυποίκιλα στην ανάπτυξη και πρόοδο της περιοχής μας, τόσο με την ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού της όσο και μέσα με τη σύνδεση της τοπικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ευρύτερα στην περιοχή της Π.Α.Μ.Θ. εδρεύει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που από το 1974 παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής της Θράκης και συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Ο Δήμος Δράμας δηλώνει απερίφραστα προς πάσα κατεύθυνση ότι:
Α. Θα αποτελέσει πολύτιμο αρωγό σε κάθε προσπάθεια από όπου κι αν προέρχεται που έχει ως σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις τριτοβάθμιες σχολές της περιοχής και την διεθνή αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν.
Β. Δεν θα συμφωνήσει σε καμία μονομερή ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας που δεν θα λάβει υπόψη τις προτάσεις τόσο της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας του ΤΕΙ Α.Μ.Θ., του Δ.Π.Θ., όσο και των φορέων της περιοχής μας.
Γ. Δεν πρόκειται να δεχθεί την υποβάθμιση της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δράμα και θα εντείνει τον αγώνα για να διεκδικήσει πανεπιστημιακά τμήματα που συμβαδίζουν με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας και το στρατηγικό ανάπτυξης της ακαδημαϊκής κοινότητάς μας.
Καλεί δε σε εγρήγορση όλους τους φορείς της περιοχής μας και προτείνει τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του θέματος με σκοπό τη χάραξη κοινής γραμμής με τις αρχές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης ανέφερε ότι το θέμα έρχεται καθυστερημένα στο Δημοτικό Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «το πιο ανησυχητικό είναι ότι έρχεται ως κατεπείγον», μετά από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο κ. Μλεκάνης επεσήμανε ότι το σχέδιο ψηφίσματος με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας έχουν πολλά κοινά σημεία. Όπως είπε, η Δράμα θα πρέπει να έχει ένα δικό της ψήφισμα, στο οποίο να διατυπώνονται ξεκάθαρα τα δραμινά αιτήματα. Ακόμη, ο κ. Μλεκάνης ανέφερε ότι το ψήφισμα θα πρέπει να έχει ως κορμό το ότι οι περιορισμοί και οι επιπτώσεις από τις μνημονιακές πολιτικές δεν πρέπει να πλήξουν τις περισσότερο μειονεκτούσες περιοχές, όπως είναι η Δράμα, οι οποίες θα πρέπει όχι μόνο να μείνουν αλώβητες, αλλά και να ενισχυθούν.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι η Δράμα θα πρέπει να διεκδικήσει και να μην μείνει έξω από το νέο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ενημερωθούν και οι απόντες επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι κ.κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», Στέργιος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020»). Όπως είπε ο κ. Χαραλαμπίδης το ψήφισμα θα πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο για να μπορέσει και να πετύχει τον σκοπό του.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης σημείωσε ότι με το σχέδιο ψηφίσματος δεν αναδιανέμει το γιατί γίνονται αυτές οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, γίνονται για να εξοικονομηθούν πόροι από τους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Παράλληλα, ο κ. Στεφανίδης ζήτησε στο ψήφισμα να υπάρχουν αναφορές τόσο για τη διεκδίκηση μόνιμου στελεχιακού διδακτικού προσωπικού όσο και αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων.
Απαντώντας, ο κ. Καραμπατζάκης επεσήμανε ότι το ψήφισμα του Δήμου Καβάλα με το προσχέδιο που συζητιέται έχουν σοβαρές διαφορές και πρότεινε να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για να συνταχθεί ένα κείμενο. Πάντως, ο κ. Καραμπατζάκης σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει μπέρδεμα των προσωπικών απόψεων με κάτι που είναι καθαρά ακαδημαϊκό, προσθέτοντας ότι ως Δήμος Δράμας «δεν θα δεχθούμε καμία υποβάθμιση, αλλά θα εντείνουμε τις προσπάθειες στο νέο πανεπιστημιακό χάρτη να έχουμε αναβαθμισμένη θέση».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος τόνισε ότι για ένα «σημαντικό και σοβαρό θέμα» «δεν μπορεί να παρθεί απόφαση χωρίς τη συμμετοχή των 3 επικεφαλής». Για αυτό το λόγο ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των επικεφαλής όλων των παρατάξεων με τη συμμετοχή και του κ. Καραμπατζάκη, έτσι ώστε το ψήφισμα να καλύπτει το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. «Όλοι μαζί με μια ομόφωνη απόφαση να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν και δικαιούμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμσάκος.
Έτσι, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των επικεφαλής και μετέπειτα να εκδοθεί το σχετικό ψήφισμα, ενώ στην ίδια συνάντηση θα καθοριστούν και οι λεπτομέρειες για τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του θέματος με εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων.