Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις για την επίσπευση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνεδριάζει σήμερα για το ζήτημα, και φαίνεται πως οι ειδικοί θα συμφωνήσουν στο ότι είναι ασφαλές η αναμνηστική δόση να χορηγείται πριν τους έξι μήνες, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» η τρίτη δόση να χορηγείται στους τέσσερις μήνες μετά την δεύτερη, καθώς στόχος είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί πριν τις εορτές, κάτι που είχε ζητήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Όπως είχε πει χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη Βουλή:
«Έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε, και το εγκρίνουν οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».
Εάν οι ειδικοί αποφανθούν τελικά θετικά, το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα.
Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και ο περιορισμός της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης το πολύ στους 5 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.
Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Έντονη είναι η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών.
Η εκφορά των κυβερνητικών στελεχών στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και τροφοδότησε περαιτέρω αυτή τη συζήτηση.
Ωστόσο από συνεργάτες του πρωθυπουργού, μετέδιδαν σε κατηγορηματικό τόνο προς το CNN Greece, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.
Από την άλλη αυτές οι δηλώσεις στηρίζονται, όπως εξηγούσαν τα ίδια στελέχη στις αβεβαιότητες της πανδημίας, από την εξέλιξη της οποίας άλλωστε, εξαρτώνται και οι όποιες μεταβολές στην κυβερνητική στρατηγική.
Άλλοι παράγοντες, προέβαιναν στην εκτίμηση προς το CNN Greece, ότι αυτές οι δημόσιες δηλώσεις, δεν μπορούν παρά να έχουν θετική επίδραση στη διατήρηση της ροπής που καταγράφουν οι εμβολιασμοί μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων από τον πρωθυπουργό.
Σε αυτό το φόντο εντείνεται και η διερεύνηση των προθέσεων της κυβέρνησης για το εάν θα υπάρξει και επόμενο στάδιο στην στοχευμένη παρέμβαση.
Ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, έδειξε καθαρά τις συντεταγμένες: «Ποτέ δεν αποκλείεται να υπάρξει, αναλόγως των προσαρμογών, έχουμε και τη μετάλλαξη που περιμένουμε να δούμε την εμβέλειά της. Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείεις το οτιδήποτε», ήταν η αποστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη.
«Εδώ είμαστε τώρα, μ’ αυτό τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, προσδιόρισε το πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Δίνοντας περαιτέρω το στίγμα, πρόσθεσε: «Η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο, το έσχατο μέσο για να προχωρήσει κανείς στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη, με τα επιδημιολογικά γεγονότα, με τη δυναμική της πανδημίας και της κατάστασης».
Αλλά ούτε και ο Μάκης Βορίδης δεν απέκλεισε το άνοιγμα ενός νέου κύκλου υποχρεωτικότητας: «Πάντοτε λοιπόν σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση μιας δύσκολης ασθένειας, θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση».
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών η βάση είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Self test στις γιορτές
Η κυβέρνηση πάντως ρίχνει, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το βάρος στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους.
Έτσι από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα δοθεί δωρεάν στους ενήλικους πολίτες – εμβολιασμένους και μη – ένα self-test για να δουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται, έτσι ώστε όσοι νοσούν να τεθούν σε καραντίνα.
Από τις 3 Ιανουαρίου, θα δοθεί ένα ακόμη ένα δωρεάν self-test για να υπάρξει επανέλεγχος.
Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες, ακόμα και στους εμβολιασμένους, να κάνουν, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, επιπλέον test.
Πηγή: cnn.gr