ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Γ. Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Αναδείξαμε κάποια σημεία, τα οποία θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε σε κοινή συνεργασία με όλους, έτσι ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη των δύσκολων ημερών που περάσαμε πέρυσι»
Θ. Καρατζόγλου, Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δράμας: «Απευθύνουμε έκκληση για άλλη μια φορά στον κόσμο που μας ακούει να εμβολιαστεί, γιατί είναι η μόνη λύση που βλέπουμε απέναντι στο φαινόμενο Covid-19 αυτή την ώρα και σε αυτό που τραβάει ο τόπος μας»
Σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της τοπικής κοινωνίας της Δράμας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, στο Διοικητήριο και συγκεκριμένα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κωνσταντίνος Καραμανλής», μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, ως Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, και της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιάς Καρατζόγλου. Η σύσκεψη είχε ως σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής, καθώς η Δράμα διανύει εβδομάδα επιβολής περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, αλλά και για την πορεία των εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο, με τη Δράμα να υστερεί σε εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ (η ιατρός κυρία Ελένη Γαμβρέλη), του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας (ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Γεωργιάδης και η Γραμματέας κ. Όλγα Βασιλείου), του Επιμελητηρίου Δράμας (ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Γεωργιάδης), του Δήμου Δράμας (ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Υγείας κ. Αλέξης Παναγιωτίδης), του Δήμου Παρανεστίου (ο Αντιδήμαρχος κ. Παύλος Σοφιάδης), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Δράμας, τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δράμας. Δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη, αν και κλήθηκαν, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δράμας, το ΣΕΠΕ Δράμας και οι Δήμοι Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης.
Μετά το πέρας της συνάντησης η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Καρατζόγλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος προχώρησαν σε δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε τόσο για το περιεχόμενο της συζήτησης όσο και για τα βήματα που θα ακολουθήσουν της σύσκεψης.
Συγκεκριμένα, η κ. Καρατζόγλου ανέφερε: «Ήταν μια πρόσκληση που αναλήφθηκε από κοινού από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο κι από εμένα ως Διοικήτρια του Νοσοκομείου, για τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής, ειδικά επειδή έχουν εφαρμοστεί και περιοριστικά μέτρα την εβδομάδα που διανύουμε. Και κυρίως για το θέμα του εμβολιασμού, της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, η οποία είναι πολύ χαμηλή στην περιοχή μας. Ήταν τιμή μας και χαρά μας το γεγονός ότι παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν. Κάναμε μια πολύ ουσιαστική κουβέντα».
Ακόμη η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας σημείωσε: «Απευθύνουμε έκκληση για άλλη μια φορά στον κόσμο που μας ακούει να εμβολιαστεί, γιατί είναι η μόνη λύση που βλέπουμε απέναντι στο φαινόμενο Covid-19 αυτή την ώρα και σε αυτό που τραβάει ο τόπος μας. Απέναντι στο γεγονός ότι το Νοσοκομείο Δράμας πρέπει να αντέξει. Αντέχει. Δεν είναι μόνο Νοσοκομείο Covid, αλλά είναι Νοσοκομείο κάθε νόσου κι έτσι πρέπει να παραμείνει. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε, για να βοηθηθούμε όλοι».
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Από κοινού με την αγαπητή Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Καρατζόγλου κάναμε αυτή την πρόσκληση σε ενημέρωση-συζήτηση με αρμόδιους φορείς της κοινωνίας μας, γιατί έχουμε δει τα τελευταία επίσημα νούμερα που έχουμε στα χέρια μας, γύρω από τα κρούσματα στη Δράμα να έχουν φτάσει τα νούμερα του περσινού Νοέμβρη, που θρηνήσαμε τα θύματα και ονομάστηκε ο “Μαύρος Νοέμβρης” για τον Νομό Δράμας. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ δυσάρεστη θέση, διαβάζοντας νούμερα με χθεσινό (σ.σ. 27 Σεπτεμβρίου) πρωτόκολλο 1.007 κρουσμάτων, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου».
Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «επίσημο στοιχείο είναι επίσης ότι ο αριθμός των εμβολιασθέντων στην Δράμα είναι στο 43%. Αυτό το νούμερο αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το γεγονός ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού μας στην Π.Ε. Δράμας είναι κάτω του μισού, καθώς και το γεγονός των κρουσμάτων που τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν σε αριθμό 13».
Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας σημείωσε: «Όλα αυτά μας οδήγησαν στην πρόσκληση των αρμοδίων φορέων και από κοινού αναδείξαμε κάποια σημεία, τα οποία θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε σε κοινή συνεργασία με όλους, έτσι ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη των δύσκολων ημερών που περάσαμε πέρυσι. Θεωρώ ότι ήταν μια αρχή η σημερινή (σ.σ. 28 Σεπτεμβρίου) ημέρα και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πάλι συνάντηση για να δούμε την πρόοδο αυτών που έχουμε αναδείξει σήμερα».
Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, καθώς και για το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν με ειλικρίνεια, «έτσι ώστε να δούμε την πραγματικότητα, χωρίς να βάζουμε κάτι κάτω από το χαλί». «Πρέπει να αναδείξουμε την πραγματικότητα και αυτό κάναμε όλοι εδώ, με τη γνώμη που έχουμε και με θάρρος απέναντι στον κόσμο να πούμε την αλήθεια. Δεν φοβόμαστε τίποτα. Εγώ θέλω να δηλώσω ότι είμαι δέκτης τηλεφωνημάτων και παραπόνων, γιατί βγαίνω μπροστά ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας. Νομίζω ότι ως Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας είναι καθήκον μου να το κάνω κι αυτό κάνω», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.
Σχετικά με το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην Π.Ε. Δράμας, ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «Πρέπει να υπάρξουν άμεσα κοινές συνεντεύξεις από το ιατρικό προσωπικό του Νομού. Οι γιατροί μας, δηλαδή, να βγουν μπροστά, γιατί αυτοί έχουν τη γνώση και αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες κακόβουλες φωνές ακούγονται γύρω από τη μετάδοση της πανδημίας. Άρα, το φορτίο το μεγάλο το παίρνει η ιατρική κοινότητα και νομίζω ότι είναι κοινή παραδοχή όλων ότι θα γίνει, με εμάς συνοδοιπόρους στην ενημέρωση στον βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται».
«Η λύση είναι μία: Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ»
Στην τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου ανέφερε τα εξής:
Όταν τους πρώτους 4-5 μήνες η πανδημία χτύπησε τον πλανήτη, οι δικαιολογημένες ανακρίβειες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και ο πηγαίος φόβος για τον κορωνοϊό είχε τα πρωτεία και η αντιμετώπισή του ήταν δύσκολη. Από το προηγούμενο καλοκαίρι όμως που χαρμόσυνα δεχτήκαμε την μοναδική οδό αντιμετώπισης, αυτή του εμβολίου και όσο οι μελέτες και οι παρατηρήσεις γίνονται παγκόσμια, το ΕΜΒΟΛΙΟ αποδεδειγμένα αποτελεί τη μόνη λύση στην αντιμετώπιση της πρόληψης και στην δραματική μείωση της πιθανότητας να νοσήσουμε βαριά.
Πως είναι δυνατό να παρασυρόμαστε από φήμες και να προτιμούμε να νοσήσουμε και να μην ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε, να ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και μετά την αρχική ανάρρωση θα έχουμε προβλήματα για πολύ καιρό ή τι θα μας αφήσει κατάλοιπο και να μην εμβολιαστούμε, όταν ΔΕΝ υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να μην αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Ας μιλήσουμε με αριθμούς λοιπόν:
COVID στο νοσοκομείο Δράμας
-Αριθμός θανάτων COVID στο Νοσοκομείο 177
Αριθμός προσερχόμενων TEΠ COVID: από Οκτώβριο – Δεκέβριο 2020 2.000
Το τελευταίο δίμηνο Αύγουστου – Σεπτεμβρίου 2021 1.230 ενήλικες και 410 παιδιά. 69 εισαγωγές ενηλίκων και 18 παιδιών
Αριθμός ημερών νοσηλείας σε απλές κλίνες covid: Από 01/10/2020 έως 26/09/21 7.226
Αριθμός νοσηλειών σε ΜΕΘ covid: Από 17/11/2020 έως 20/01/2021 (μετά είμαστε non covid) 454
Αριθμός διακομιδών covid: 250
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ:
Ενήλικος πληθυσμός στην Ελλάδα:
Περίπου 60% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και το σοβαρότερο είναι ότι από το υπολειπόμενο 40% του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί κατά μέσο όρο το 90% είναι στις εντατικές)
Άνω των 60 είμαστε στο 80% εμβολιασμένοι
Ακόμη όμως 600.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτοί οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο
Στην Δράμα: 42.000 συμπολίτες μας μόνο έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό
Ενήλικος πληθυσμός στη Βόρεια Ελλάδα:
< 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί
-(κατά μέσο όρο το 96,5% στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας είναι από το υπολειπόμενο 50% του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί) και συγκεκριμένα στις 27-09-21 από τους 56, οι 54 είναι ανεμβολίαστοι
-Στη Βόρεια Ελλάδα 9% παραπάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας νοσηλεύονται στις Εντατικές
-Στη Βόρεια Ελλάδα 20 έως 25% παραπάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας νοσηλεύονται σε απλές κλίνες
Δείκτης μεταδικότητας και επιδημιολογικό φορτίο
Επιδημιολογικό φορτίο είναι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στις 14 ημέρες.
Η Ελλάδα έχει 282 επιδημιολογικό φορτίο και ο δείκτης μεταδοτικότητας κάτω από την μονάδα δείχνει το επιδημιολογικό φορτίο στο σύνολο
Πιερία 1,13 >612 επιδ.φ.
Ημαθία 1,15 >652 επιδ.φ.
Πέλλα 1,09 >523 επιδ.φ.
Καστοριά 1,14 >626 επιδ.φ.
Ξάνθη 1,30 >626 επιδ.φ.
Δράμα 1,22 >584 επιδ.φ.
Θεσσαλονίκη 1,10 >416 επιδ.φ.
Περισσότεροι από με 1,7 εκατομμύρια κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι.
Επομένως θέλουμε παρά πολύ μεγάλη προσοχή.
Σε λίγο ξεκινά και το Εμβόλιο της γρίπης το οποίο φυσικά και συστήνεται να γίνει και δεν επηρεάζει καθόλου τον εμβολιασμό για τον covid. Η μοναδική σύσταση χωρίς να κρίνεται και απαραίτητο είναι να υπάρχει μια χρονική απόσταση 2 εβδομάδων για να διαχωριστούν οι πιθανές παρενέργειες των δύο εμβολίων.
Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές μέχρι σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι τραγικό και κρίμα να χάνονται ζωές όταν μπορούν να σωθούν.
Οι αριθμοί από μόνοι τους φτάνουν για να πειστούν όσοι δεν έχουν πειστεί.
Το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας δεν είναι μόνο υπόθεση της πολιτείας, είναι υπόθεση και του καθένα μας ξεχωριστά. Ευχόμαστε να τελειώσει με την πανδημία.
Έχουμε όπλα να την νικήσουμε. Την ατομική προστασία, την υγιεινή των χεριών, τις αποστάσεις όταν υπάρχει συνωστισμός στις Κοινωνικές επαφές, η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους επαγγελματικούς χώρους, στα σχολεία και στις θρησκευτικές ή άλλες τελετές και το μεγαλύτερο αυτό του ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ.
Βέβαια, στην περιοχή μας υπάρχει και ένα ποσοστό του πληθυσμού περί 20-25% που έχτισε ένα τείχος ανοσίας με φυσική ανοσία λόγω νόσησης.
Αλλά ακόμη και αυτοί οι συμπολίτες μας πρέπει να θωρακιστούν παραπάνω και να προφυλάξουν τους γύρω τους.
Στον τόπο μας υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν πειστεί για την ανάγκη να προστατευτούν και να προστατέψουν, παρασύρονται, φοβούνται, έχουν άποψη ΧΩΡΙΣ άποψη, δηλαδή χωρίς να κάνουν προσπάθεια να ενημερωθούν και πολλά ακόμη.
Εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουμε κι άλλη προσπάθεια να τους παροτρύνουμε, να τους εξηγήσουμε και να τους πείσουμε να ξεπεράσουν τους φόβους τους και τις ανασφάλειές τους και να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσο ακόμη είναι νωρίς. Υπάρχει επάρκεια σε όλα τα εμβόλια και δεν υπάρχουν πια οι καθυστερήσεις του παρελθόντος. Μπορούν να εμβολιαστούν από την επόμενη της αναζήτησης ραντεβού.
Τελευταία βλέπουμε μια αύξηση και στα παιδιά που νοσούν αλλά ανήκουν στην ομάδα του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστη οπότε είναι επόμενο σε συνδυασμό με την μεταδοτικότητα του ιού.
Σε λίγο από αρχές Οκτωβρίου, και οι ιδιώτες ιατροί και παιδίατροι θα μπορούν να μιλήσουν με τους ασθενείς τους, οι οποίοι προφανώς και τους αισθάνονται πιο κοντά τους να τους πείσουν και να τους εμβολιάσουν. Προσωπική και απευθείας η επαφή πλέον, οπότε αναλαμβάνουν όλοι ρόλο.
Έχει αρχίσει ο εμβολιασμός με 3η δόση σε ευάλωτο πληθυσμό και την Τρίτη ξεκινά ο εμβολιασμός με 3η δόση στους υγειονομικούς και στους άνω των 60 ετών.
Ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας καθόρισε ότι στην παρούσα φάση η υποχρεωτικότητα θα είναι μόνο στους υγειονομικούς και σε όσους περιθάλπουν ευαίσθητες, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εξαρτάται βέβαια από την πορεία της πανδημίας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για επέκταση.
Περιοριστικά μέτρα:
Σ’ ότι αφορά στα περιοριστικά μέτρα και ειδικά σε γενικευμένο lock down ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας που μας εξουσιοδότησε να σας το μεταφέρουμε τόνισαν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για αυτό στην παρούσα και τα όποια μέτρα θα λαμβάνονται θα είναι τοπικής εμβέλειας προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα.
Πέρυσι καήκαμε από τις αργίες της 28ης Οκτωβρίου, την έλευση των αγαπημένων μας φοιτητών από τις πόλεις που σπουδάζουν και ήρθαν σε επαφή με τις οικογένειές τους και με τους φίλους τους. Φέτος έχουμε ένα επιπλέον όπλο, αυτό του εμβολιασμένου πληθυσμού και ελπίζω στην καλύτερη τήρηση των μέτρων, ακριβώς γιατί περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα και οι μνήμες από τις απώλειες είναι πολύ νωπές.
Αλλά η τραγωδία των ανεμβολίαστων είναι καθημερινότητα. Πρέπει να προφυλαχθούν και να προφυλαχτούμε. Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις. Η μέχρι τώρα εικόνα πάντως δεν μας κάνει να αισιοδοξούμε και πολύ, βλέποντας τον αριθμό των προσελεύσεων και των θετικών. Αλλά για να δώσουμε και μία νότα αισιοδοξίας, παρατηρούμε ότι παρά τον μεγάλο αριθμό θετικών στη λοίμωξη, οι νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι είναι λιγότερες. Όχι όμως αμελητέες. Είναι λιγότερες οι νοσηλείες γιατί οι εμβολιασμένοι ακόμη και αν νοσούν, νοσούν ελαφρά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ανθρώπων με πολλά υποκείμενα νοσήματα και χαμηλή απόκριση του οργανισμού τους στον εμβολιασμό). Βοηθείστε μας λοιπόν για να βοηθηθούμε όλοι.
Θα πρέπει να προχωρήσει η πολιτεία σε αυστηροποίηση των ποινών για διασπορά ψευδών ειδήσεων για την πανδημία για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Η σιωπηλή πλειοψηφία των εμβολιασμένων έχει δύναμη. Επιτέλους ας καταλάβουν κάποιοι ότι ο γίγαντας κοιμάται αλλά μπορεί και να ξυπνήσει. Γιατί άρχισε να ενοχλείται πολύ από μια μικρή μειοψηφία που κάνει θόρυβο γιατί αρνείται να ακούσει τη φωνή της λογικής δηλαδή την τεκμηριωμένη από όλες τις πλευρές άποψη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Πρέπει να πειστεί και να ακολουθήσει την ίδια μ’ αυτούς πορεία.
Ας μη ξεχνάμε ότι τα νοσοκομεία ΔΕΝ είναι και δεν πρέπει να γίνουν νοσοκομεία μιας νόσου. Η πίεση όμως που ασκείται προκειμένου να νοσηλευτούν τα ύποπτα περιστατικά και μέχρι να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία τα θετικά ή αυτά που θα πάρουν εξιτήρια, είναι τεράστια. Μην ακούω λοιπόν διαμαρτυρίες για συγχωνεύσεις κλινικών ή δημιουργία κλινικών covid. Οι ασθενείς που προσέρχονται πρέπει να νοσηλεύονται με ασφάλεια και με μέτρα για την διασπορά. Αυτά χρειάζονται πολλούς χώρους. Μαγικά δεν κάνουμε. Διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τον ασφαλέστερο τρόπο.
Πλαστά: μεμονωμένα περιστατικά διάσπαρτες περιπτώσεις όπου υπάρχουν καταγγελίες ελέγχονται, με πολύ μεγάλη προσοχή και σεβασμό στους ελεγχόμενους.
Η παράνομη πράξη βέβαια έχει επιπτώσεις.
Θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα
Επειδή πολύς λόγος έγινε – ειδικά τελευταία – για αυτή την θεραπεία ας πούμε λίγα λόγια.
Από τον Φεβρουάριο του ‘21 η Eλλάδα συμμετέχει στο Πρόγραμμα της Ε.Ε. και παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Από τον Αύγουστο υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα (μελέτες) – ολοκληρώθηκε η 3η φάση των κλινικών δοκιμών – και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε κάποιες κατηγορίες ασθενών πιθανόν να έχουν αποτελέσματα. Η θεραπεία δεν είναι μακριά από την έγκριση. Αλλά πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι η παραγωγή του είναι πολύ μικρή. Η Ελλάδα παρ’ όλα αυτά θα προβεί στην προμήθεια και η Ειδική Επιτροπή των Επιστημόνων θα προσδιορίσει τις κατηγορίες των ασθενών στους οποίους θα χορηγείται. Δεν χορηγείται σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο αλλά μόνο σε ασθενείς που βρίσκονται στην πρώιμη φάση. Δεν θα αποτελεί θεραπεία των πλουσίων γιατί ειδική διάταξη που εισάγεται σε λίγο στη Βουλή θα προβλέπει την πλήρη κάλυψη της δαπάνης από το κράτος.
Όμως ας μην δημιουργούμε προσδοκίες. Η θεραπεία είναι σε πειραματικό στάδιο.
Η λύση είναι μία: Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Πως είναι δυνατό να παρασύρονται άνθρωποι από φήμες και να προτιμούν να νοσήσουν σοβαρά, να αντιμετωπιστούν -αν μπορέσουν- από θεραπευτική αγωγή, η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον ΠΟΥ, δεν είναι ευρέως εφαρμοζόμενη, παράγεται πολύ δύσκολη και σε μικρές, ποσότητες και να μην εμβολιαστούν.
Συνταγματικότητα – Επέκταση της υποχρεωτικότητας
Έχει τονιστεί και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Υγείας ότι δεν τίθεται θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ ατομικής επιλογής και δημόσιας υγείας. Για να είναι συνταγματικά ορθή οποιαδήποτε πράξη θα πρέπει αυτή η ισορροπία να τηρείται.
Έχει κριθεί ότι σε περιπτώσεις, όπως το υγειονομικό προσωπικό, ότι λόγω της θέσης εργασίας έρχεται σε επαφή με ευάλωτο πληθυσμό, η ζυγαριά γέρνει προς τη δημόσια υγεία.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Ελπίζω στο καλύτερο αλλά είμαστε εδώ σήμερα για να προλάβουμε το χειρότερο και να μην χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε ξανά.