Ανανεωμένο και πολύ φιλόδοξο, το LAB, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δράμας, συνεχίζεται με την διεξαγωγή του Εργαστηρίου Pitching (13-16/9), του Pitching Forum (17/9) και μιας σειράς από πολύ ενδιαφέροντα masterclasses, στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που ξεκίνησε χθες.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με στόχο την επικοινωνία των δημιουργών μικρού μήκους ταινίας, μεταξύ τους, και τη σύνδεση τους με τη σύγχρονη παγκόσμια αγορά.

Έτσι εκτός απ’ το καθιερωμένο Pitching Lab & Forum με σχέδια από όλον τον κόσμο, που διανύει φέτος την όγδοη χρονιά του, επεκτάθηκε σε νέες δράσεις, εργαστήρια και συζητήσεις για το σενάριο και το development, διερεύνηση διαφορετικών δρόμων δημιουργίας σε μικρή φόρμα (μίνι σειρές, διαδικτυακές πλατφόρμες), πληροφόρηση για τις συνθήκες διανομής και πορείας της μικρού μήκους ταινίας στα διεθνή φεστιβάλ, συναντήσεις με βραβευμένους σκηνοθέτες, επιδιώκοντας τη σύνδεση του με όλα τα προγράμματα και τις ευκαιρίες του Φεστιβάλ ( Διεθνές Σπουδαστικό, Μarket, κ.ά)

«Στόχος μας», όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής του προγράμματος Βαρβάρα Δούκα, «είναι η ανατροφοδότηση των δημιουργών σε νέα πεδία και ιδέες, η συνεργασία με άλλους φορείς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ενθάρρυνση των συμπαραγωγών και το άνοιγμα σε νέες συνθήκες διανομής και παραγωγής, σε μια ολοένα και ευρύτερα αναπτυσσόμενη αγορά. Υποστηρικτές μας σε αυτήν την προσπάθεια, ο Τομέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη –MEDIA, το ΕΚΚ, ο ΕΚΟΜΕ και οι πάγιοι χορηγοί του Φεστιβάλ ( Raycap, Finos Film, Authorwave)».

*Εργαστήριο Pitching (Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου – Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021). Στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας DRAMA TALENT LAB, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Δράμα διοργανώνει κάθε χρόνο, εργαστήριο Pitching Lab για την παροχή τεχνικών pitching σε σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς.

*Pitching Forum (Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 13.30’, Δημοτικό Ωδείο Δράμας). 15 σχέδια απ’ όλον τον κόσμο, παρουσιάζονται σε ένα pitch, διάρκειας 5 λεπτών το καθένα, σε παραγωγούς και πιθανούς χρηματοδότες. Οι καλεσμένοι στο Pitching Forum, μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις για άλλα πέντε λεπτά σε κάθε δημιουργό. Στο τέλος της διοργάνωσης, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να οργανώσουν μεμονωμένες συναντήσεις με ενδιαφερόμενους παραγωγούς ή διευθυντές φεστιβάλ, για την πιθανή προώθηση των έργων τους. Το Pitching Forum θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, ενώ το πρώτο μέρος του θα είναι ανοιχτό για το κοινό σε live streaming (η παρουσίαση των παραγωγών και των χορηγών).

Όπως σημειώνει στο σκεπτικό της η Βαρβάρα Δούκα, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας «η Επιτροπή, με μεγάλη χαρά παρέλαβε 119 σχέδια κυριολεκτικά από όλον τον κόσμο (Ευρώπη, Καναδά, Ινδία, Ιαπωνία, Θιβέτ, Νότια Αφρική, Αίγυπτο, Καμερούν, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Αλβανία,

Κολομβία, Σερβία, Αρμενία, και φυσικά Ελλάδα και Κύπρο). Ποικιλία θεμάτων, ειδών και ιδεών, ήταν το χαρακτηριστικό μιας χρονιάς που όπως φαίνεται ευνόησε την ανάπτυξη πρωτότυπων σχεδίων, την περισυλλογή και την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχέσεων ανθρώπου και φύσης, προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας, γυναικείας ενδυνάμωσης και παρουσίας, καθώς και ανάδειξης ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων, καθιστώντας την επιλογή μόνο 15 σχεδίων, και αυτή τη φορά ιδιαίτερα δύσκολη.

Στο φετινό 8ο Pitching Lab θα πάρουν μέρος 15 σχέδια (εδώ θα βρείτε τα πρότζεκτ που συμμετέχουν: https://www.dramafilmfestival.gr/festival/pitching-lab/)

Εκπαιδευτές: Βαρβάρα Δούκα (επικεφαλής του προγράμματος), Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Στάθης Παρασκευόπουλος, John Stephens, Sari Volanen.

*Masterclasses:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΣΗΦΕΛΗΣ (σεναριογράφος, καθηγητής σεναρίου, Σχολή Κινηματογράφου ΑΠΘ) “Scripta manent”.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ (Σκηνοθέτις / Επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος) “Describe the movie you want to do: Pitching – The necessary evil”

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ (Θεωρητικός κινηματογράφου, σκηνοθέτις)- “From the idea to logline – one sentence matters”

JOHN STEPHENS (Script Editor, Script Consultant) “From the idea to logline – one sentence matters”.

Γκεστ VIP θα είναι ο σκηνοθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΓΓΙΩΛΗΣ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα πάνελ με σημαντικούς διεθνείς αντιπροσώπους πωλήσεων, με θέμα: «Festival Sales and Distribution – How does it work?».

Συμμετέχουν: Enrico Vannucci, Programmer at Locarno Film Festival

Ben Vandendael, Sales Agent, Radiator Sales

Judith Wajsgruz, Film Distributor at Salaud Morisset