ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Μια ανάλυση των δύο εννοιών για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Έρχονται γιορτές που είναι συνυφασμένες με θετικά συναισθήματα και μας κάνουν πιο ευαίσθητους. Έτσι ενθαρρύνουν πράξεις, όπως η συγνώμη και η συγχώρεση. Όταν μάλιστα έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στους θεοφοβούμενους, αφού η συγνώμη και η συγχώρεση κατέχουν κεντρική θέση στα μηνύματα που μας μεταφέρει η θρησκεία. Διότι είναι ο απλούστερος τρόπος «αποκατάστασης» μιας ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς μας.

Και για να είμαστε ρεαλιστές υπάρχουν και πράξεις ή λόγια που ειπώθηκαν που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τύχουν οποιασδήποτε συγχώρεσης. Μακάρι σε μερικούς να υπάρξουν σημάδια ειλικρινούς μεταμέλειας, διότι οι πράξεις μας είναι εκείνες που ενδυναμώνουν τον λόγο της συγνώμης που ζητάμε. Άρα χρειάζεται επανόρθωση, επειδή άλλωστε σίγουρα υπάρχουν έντονα συναισθήματα ενοχής.

Ζητούμε συγχώρεση από τον Θεό, ελπίζοντας στην φιλευσπλαχνία του, για συγχώρεση. Ζητούμε συγχώρεση ή συγνώμη από τους ανθρώπους που πικράναμε, διότι έτσι αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ότι κάνουμε ή είπαμε ή ευχηθήκαμε κάτι κακό να πάθει κάποιος. Έμπρακτα λοιπόν πρέπει να δείξουμε ότι πραγματικά μετανοήσαμε. Όχι βέβαια όταν κοντεύουμε να φτάσουμε στο τέλος της ζωής μας, λόγω ηλικίας ή αρρώστιας. Όταν κάποιος όμως δεν συγχωρεί σημαίνει πως έχουν προηγηθεί και άλλα γεγονότα που πλήγωσαν το άτομο αυτό.

Συγχώρεση: σύν + χωρώ. Δίνω χώρο στον εαυτό μου. Απαλλάσσω από το βάρος σφάλματος ή αμαρτήματος. Συγ(γ)νώμη: μετανοώ. Άφεση αδικήματος ή παραπτώματος. Η συγχώρεση δεν δωρίζεται, επειδή κάποιος αξίζει να έχει συγχώρεση. Και είναι κάποιος άξιος συγχώρεσης; Η Βίβλος λέει: συγχώρεση από τον Θεό. Ένας ψαλμός λέει: Κάθε αμαρτία είναι εν τέλει επανάσταση προς τον Θεό. Η άρνηση να συγχωρέσουμε τον θύτη είναι ένας τρόπος να τον θεωρήσουμε πόσο μας πλήγωσε, να του δείξουμε τι νιώθουμε όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε ανοιχτά.

Γράφω τα λόγια δύο αμερικανών συγγραφέων: α) Δεν μπορείς να είσαι αχρείος επί σαράντα χρόνια και να ζητάς άφεση αμαρτιών το τελευταίο λεπτό. Ο Θεός ξέρει να κρατάει καλύτερο λογαριασμό από αυτό. β) Το να ζητάς συγνώμη είναι σαν να θέτεις τις βάσεις για μελλοντικές προσβολές.

Και δύο αραβικές παροιμίες: α) Πρέπει να συγχωρούμε όσους μπορούν να τιμωρηθούν. β) Μερικές φορές η συγνώμη είναι πιο άσχημη από την ενοχή.

Ας σκεφτούμε λοιπόν να μην πληγώνουμε με τα λόγια μας ή τις πράξεις μας.