Η μεστή περιεχομένου και εύστοχη ομιλία του Σεβ. Δράμας κ.Παύλου εκ μέρους της τιμητικής επιτροπής εορτασμού
Αυτές τις μέρες η νήσος Ίμβρος, εκ των νήσων του Αρχιπελάγους που αφήσαμε υπό την τουρκική κατοχή και κυριαρχία, εορτάζει και αγάλλεται για το άξιο τέκνο της, που την έκανε γνωστή στα τετραπέρατα της οικουμένης. Καυχάται για την αγλαόκαρπη και θεοφιλή πατριαρχία του σοφού και μεγάλου οραματιστού οιακοστρόφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του εξ Αγίων Θεοδώρων της Ίμβρου καταγομένου.
Αν η Ίμβρος, η νήσος και των δικών μου προγόνων, έγινε γνωστή κατά τα νεώτερα χρόνια, εν πρώτοις οφείλεται στον Μακαριστό μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και ασφαλώς στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Άξια τέκνα και οι δύο ενός νησιού με μεγάλη αλλά πονεμένη ιστορία.
Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπληρώνει με την χάρη του Θεού,60 χρόνια διακονίας και ιερωσύνης και 30 χρόνια από της αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό Θρόνο.
Ο οικείος Ποιμενάρχης, της πατρώας γης του Πατριάρχη του Γένους μας, Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος συνεκρότησε τιμητική επιτροπή για να γίνει ο εορτασμός αυτός των δύο Ιωβηλαίων, όσο πιο λαμπρός γίνεται, χωρίς προκλήσεις και περιττές παρουσίες.
Δύο Προκαθήμενοι ( ο Αλεξανδρείας και ο Κιέβου), εκπρόσωποι των ελληνόφωνων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου, μερικοί Αρχιερείς εξ Ίμβρου και ο Άρχων διοικητής του Αγίου Όρους κ. Θανάσης Μαρτίνος μετά της Εριτίμου συζύγου του Μαρίνας. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έλαμψε δια της απουσίας του. Η αχαριστία έχει χρώμα ωχρό, ωσάν την όψη του Θεόφιλου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με παιδική απλότητα και χαρά απόλαυσε όλες αυτές τις μέρες των εκδηλώσεων τις συγκινητικές στιγμές και τις εκφράσεις αγάπης από τους συμπατριώτες του αλλά και από πραγματικά αφοσιωμένα τέκνα και συνεργάτες της Μητρός Εκκλησίας.
Μέλος της επιτροπής είχε οριστεί και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ένας ευγενής, αυθεντικός άνθρωπος και αληθινός φίλος του Φαναρίου και του ιδίου του Πατριάρχου, αλλά και δίκαιος υπερασπιστής των καλώς νοουμένων συμφερόντων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Σεβ. Δράμας κ. Παύλος ομίλησε εκ μέρους όλων κατά το επίσημο γεύμα πού έγινε προς τιμήν του Πατριάρχη. Προσφώνησε τον Παναγιώτατο με λόγια καρδιάς, τονίζοντας πως «κάποτε η Ίμβρος προσέφερε στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία τον βλαστό της Δημήτριο Αρχοντώνη και σήμερα η Μεγάλη Εκκλησία αντιπροσφέρει στην Ίμβρο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
Με μια φιλοπάτορα χειρονομία, ενεχείρισε στον Πατριάρχη δώρο εκ μέρους της επιτροπής, ένα σταυροεγκόλπιο, το οποίο άρεσε ιδιαίτερα στον υψηλό αποδέκτη. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε για το δώρο και τις εόρτιες προς τιμήν του εκδηλώσεις, τις οποίες λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, εκπρόσωποι των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου και Ιεράρχες του Θρόνου. Για δε τον ομιλητή, Σεβ. Δράμας,ιδιαιτέρως τόνισε ότι είναι «ο πιο αφοσιωμένος Ιεράρχης των Νέων Χωρών στο Φανάρι και στον Πατριάρχη του».Και με πολλά κολακευτικά λόγια στόλισε τον ομιλητή που ολίγον πριν είχε προσφωνήσει τον Πατριάρχη με τρόπο μεστό και περιεκτικό χωρίς κολακείες και υπερβολές.
Ο Πατριάρχης του Γένους, δεκαπενταετής είχε γράψει:
«Προσεύχομαι να πραγματοποιηθούν τα όνειρα μου και να εγκαταλείψω την πρόσκαιρη αυτή ζωή με την δικαία πεποίθηση ότι εξετέλεσα όλα τα καθήκοντα μου, ατομικά, κοινωνικά και εθνικά, δηλαδή με την πεποίθηση ότι θα κερδίσω την Βασιλεία του Θεού».
Δεν γνωρίζουμε ποιά ήταν τα όνειρα του μικρού τότε Ιμβρίου Ρωμιού, που ο Θεός και η ιστορία μας επέτρεψαν να τον χαρούμε ως Πατριάρχη του Γένους των Ελλήνων.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας ρηξικέλευθος, οξυδερκής, ταλαντούχος και σοφός οιακοστρόφος που οδήγησε την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία σε νέους δρόμους. Άνοιξε νέες προοπτικές. Τους γαιδουρόδρομους που κληρονόμησε τους μετέτρεψε σε μεγάλους λεωφόρους.
Η ιστορία θα καταγράψει το έργο του, το οποίο ευχόμαστε να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια για το καλό της σύμπασας Ορθοδοξίας.
Και ο Θεός, είθε να ακούσει την παιδική του προσευχή και να του χαρίσει, όταν έλθει η ώρα και το θελήσει Εκείνος, την Ουράνια Βασιλεία Του.
Έως τότε, όμως, ας ξεκαθαρίσει το τοπίο και ας απαλλαγεί από τους κόλακες που τον περιβάλλουν και οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να εξασφαλίσουν τους ρόλους που επιδιώκουν από καιρό στην μετά Βαρθολομαίο εποχή.