ΛΟΓΩ ΠΤΩΣΗΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ

 

Κλειστό παραμένει (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) το Κολυμβητήριο της Δράμας, από την περασμένη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, μετά από πτώση ενός μέρους της τοιχοποιίας, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς το τμήμα του σοβά που έπεσε είναι εκτός αθλητικών χώρων και κερκίδων. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε πραγματοποιούνται τεχνικοί έλεγχοι, αυτοψίες και επιθεωρήσεις του χώρου από τους αρμόδιους, ενώ αναμενόταν να προχωρήσει και η επιδιόρθωση της ζημιάς. Αυτό που μεταφέρεται είναι ότι δεν πρόκειται για σοβαρή βλάβη και η επιδιόρθωση είναι θέμα ημερών, ενώ ακόμη προχώρησε ο έλεγχος και σε όλη τη στέγη, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα.

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν ανακοινώσεις από πλευράς των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Project Δράμα 2020», με τις οποίες επιρριφθήκαν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για επίλυση του προβλήματος.

Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» σε ανακοίνωση με τίτλο «Η Δημοτική Αρχή της αδράνειας και των ανούσιων εκδηλώσεων…» επισημαίνει πως «εδώ και 3 χρόνια έχουμε καταθέσει προτάσεις για την οριστική και μόνιμη λύση του θέματος του κολυμβητηρίου» και προσθέτει πως «η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να “λύσει” το πρόβλημα με το κλασσικό “στρίβειν διά του αρραβώνος”». Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ζητάει «εδώ και τώρα αποξήλωση της παράνομης στέγης που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών», «τοποθέτηση προσωρινού προστατευτικού καλύμματος για την αντιμετώπιση των χειμερινών συνθηκών (όπως στα Τρίκαλα)» και «διαδημοτική συνεργασία για την δημιουργία ενός κολυμβτηρίου σύγχρονων προδιαγραφών».

Στην ανακοίνωση της παράταξης «Project Δράμα 2020» με τίτλο «Δημοτικό Κολυμβητήριο: ένα παραμύθι, δίχως δράκους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «η Δημοτική Αρχή θα μπαλώσει κάποιες τρύπες και θα βγάλει και δελτίο τύπου για να αναζητήσει τα συγχαρητήρια των δημοτών για το αυτονόητο, δίχως φυσικά να δίνεται οριστική λύση». Ως πρόταση από πλευράς «Project Δράμα 2020» σημειώνονται τα εξής: «Αφού γίνει η οικονομοτεχνική μελέτη για το αν μπορεί το σημερινό κολυμβητήριο να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί σε μια λειτουργική δομή και, αφού εξεταστεί το κόστος και η αντίστοιχη εύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου, θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα προκειμένου να αποκτήσει η Δράμα στέγη για τους συλλόγους που φέρνουν τόσες επιτυχίες, κυρίως όμως για τους δημότες που αξίζουν ένα σύγχρονο δημοτικό κολυμβητήριο». Πάντως, στην ανακοίνωση της παράταξης «Project Δράμα 2020» δεν λείπουν και οι αιχμές για την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου: «Η Δημοτική Αρχή θα μας πει ότι βρήκε την κατάσταση όπως είναι σήμερα από τους προηγούμενους. Είναι (και αυτό) αλήθεια. Όπως είναι αλήθεια ότι και οι προηγούμενοι θα πούνε ότι τα βρήκαν έτσι από τους προ-προηγούμενους (που ήταν οι σημερινοί)». «Το αποτέλεσμα είναι ότι η Δράμα είναι το θύμα των αποτυχημένων πολιτικών που ακολούθησαν οι τωρινοί και οι χθεσινοί. Η λύση είναι η συνολική αλλαγή του μοντέλου αυτοδιοίκησης. Project λοιπόν, γιατί αλλιώς, πάλι τα ίδια!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πάντως πέρα από το συμβάν της περασμένης εβδομάδας, υπάρχει προβληματισμός για το τι θα γίνει με το Κολυμβητήριο τη νέα χρονιά, καθώς μέσα στο επόμενο έτος λήγει και η παράταση που είχε δοθεί για τη χρήση του και θα πρέπει να εναρμονιστεί η λειτουργία του με την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά και το θέμα της στατικής επάρκειας. Πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από πλευράς Δήμου, καθώς εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες χρησιμοποιούν σε εβδομαδιαία βάση τον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο. Και εδώ προκύπτει και το ζήτημα κόστους για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται, ιδίως αν ληφθούν υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα της εποχής για τους Ο.Τ.Α.. Πάντως σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια όσων τον χρησιμοποιούν θα πρέπει να είναι το κύριο ζητούμενο, πέρα από οποιαδήποτε άλλη επίπτωση.