Νέα έκκληση στους νεότερους, αλλά και στους πολίτες άνω των 55 ετών να εμβολιαστούν, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
Νέα έκκληση στους νεότερους, αλλά και στους πολίτες άνω των 55 ετών να εμβολιαστούν, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους 12-15 ετών.
Ειδικότερα, για την ηλικιακή κατηγορία 12-15 ετών, σημείωσε ότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία. Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει τον Αύγουστο, απάντησε «βεβαίως». Σημείωσε επίσης έχουν κλειστεί περίπου 30.000 ραντεβού από εφήβους 15-17 ετών.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο Δεκαπενταύγουστος είναι παραδοσιακά μια γιορτή, κατά την οποία ενώνονται οι οικογένειες, με τους νέους να έρχονται σε επαφή με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε, για να είμαστε ασφαλείς.
Αναφερόμενος στους νέους, είπε ότι θα ήταν ιδανικό να έχουν εμβολιαστεί όλοι πλήρως προτού πάνε διακοπές. Όπως τόνισε, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, όσοι επιθυμούν, πρέπει να κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου.
«Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα»
Σημείωσε, δε, ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει σε ένα ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε κάποια νησιά και τουριστικούς προορισμούς. «Είναι μια επιθετική μετάλλαξη και έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία, ειδικά των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» συμπλήρωσε και προειδοποίησε ότι «εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο».
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται είναι κάτω του 10%. Διαβεβαίωσε, δε, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και θα αντέξει.
Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφερθεί σε επέκτασή του σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. «Το τελευταίο διάστημα βλέπω αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων ιατρών και νοσηλευτών» πρόσθεσε.
Μύκονος: Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα
Παύουν να ισχύουν σήμερα, Δευτέρα, τα ειδικά περιοριστικά μέτρα, τα οποία είχαν ληφθεί για τη Μύκονο στις 17 Ιουλίου, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί.
Συγκεκριμένα, τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα, στις 6 το πρωί, ήταν τα εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.
Σημειώνεται ότι στη Μύκονο παρατηρείται σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού ως αποτέλεσμα του «μίνι» lockdown.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν ικανοποίηση για την αποδοτικότητα των μέτρων, ωστόσο δεν απέκλειαν παρόμοια επιβολή περιορισμών στο νησί ή και αλλού αν παρατηρηθεί και πάλι επιδημιολογική επιβάρυνση.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει ότι τα μέτρα απέδωσαν στη Μύκονο, προαναγγέλλοντας το «άνοιγμα» του νησιού.
Ανησυχία για τουριστικούς προορισμούς
Την ίδια ώρα, οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδημιολογική εικόνα σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, με τις επόμενες ημέρες να χαρακτηρίζονται «κρίσιμες», εξαιτίας και του μεγάλου όγκου αδειούχων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, νησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες και ειδικότερα η Αντίπαρος, η Κως, η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Ζάκυνθος, η Λέρος, η Κέρκυρα και η Ρόδος.
Αξίζει να σημεωθεί πως εντείνονται και οι έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
To ΕΣΥ δοκιμάζεται από ανεμβολίαστους
Το τέταρτο πανδημικό κύμα των ανεμβολίαστων βιώνει και η χώρα μας, με το 95% όσων νοσούν σήμερα από την COVID-19 και το 99% όσων νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Τη στιγμή που παραμένει έντονη η συζήτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, μία νέου τύπου υγειονομική ανισότητα γίνεται όλο και πιο εμφανής: οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν, να μολύνουν άλλους, να νοσήσουν και να νοσήσουν βαριά. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, «εάν ένας φορέας του στελέχους “Δέλτα” που είναι εξαιρετικά μεταδοτικό συναντηθεί με μία παρέα 20 ατόμων εκ των οποίων οι μισοί είναι ανεμβολίαστοι, έχει τη δυνατότητα να μολύνει τους 10 ανεμβολίαστους, αλλά μόνο έναν από τους εμβολιασμένους».
Ο μεγάλος όγκος αυτού του κύματος που συνεχίζουν να οδηγούν οι νέοι ανεμβολίαστοι έχει ως συνέπεια την αύξηση των νοσηλειών περιστατικών COVID-19, η οποία θέτει για άλλη μία φορά σε εγρήγορση τα νοσοκομεία. Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκαν 173 νέες εισαγωγές ασθενών, όταν στα τέλη Ιουνίου οι νέες εισαγωγές ήταν περίπου 40 σε ημερήσια βάση.
Πηγή: kathimerini.gr