ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ «ΚΟΣΜΟΙ ΤΕΧΝΗΣ ΕΠΑΛΛΗΛΟΙ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

  • Το κοινό της έκθεσης μπορεί να ταξιδέψει στους διαφορετικούς κόσμους του καλλιτέχνη
  • Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, στον πολιτιστικό χώρο «Ελευθερία», τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Κόσμοι Τέχνης επάλληλοι» με έργα του καταξιωμένου ζωγράφου κ. Γιάννη Νίκου. Η έκθεση με έργα από διαφορετικούς θεματικούς κύκλους του καλλιτέχνη διοργανώνεται από την ΔΕΚΠΟΤΑ για να τιμήσει τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου». Θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι 11.00-14.00 και 18.00-21.30 (εκτός Τρίτης).

Το πολυπληθές κοινό, το οποίο παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, καλωσόρισε ο κ. Κωνσταντίνος Κόντος, Γραμματέας του Κέντρου Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου», ο οποίος ανέλυσε τους σκοπούς ίδρυσης του Κέντρου: «Ο πρώτος σκοπός είναι η δημιουργία εκδόσεων γύρω από τους κύκλους δημιουργίας του Γιάννη Νίκου. Ο δεύτερος σκοπός μας είναι η δημιουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν ακόμη πιο κοντά και βιωματικά να γνωρίσουν το έργο του Γιάννη Νίκου. Επίσης σκοπός μας είναι η ψηφιοποίηση του έργου του Γιάννη Νίκου, ακριβώς για να μπορέσει να διασωθεί το πρώτο έργο, το πρωτόλειό του». Ακόμη ο κ. Κόντος επεσήμανε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που είστε σήμερα εδώ. Είναι μεγάλη τιμή που η πρώτη εκδήλωσή μας γίνεται σε συνεργασία με την ΔΕΚΠΟΤΑ. Και οφείλουμε ένα ιδιαίτερο θερμό ευχαριστώ στον Πρόεδρο Γιώργο Ψαρρά ακριβώς γιατί στήριξη όλη αυτή την προσπάθεια για να κάνουμε μία μικρή μόνο παρουσίαση του μεγαλειώδους έργου. Τα έργα που θα δείτε σήμερα είναι ένα μόνο δείγμα. Δεσμευόμαστε, όμως, ότι θα γίνουν πολλές ακόμη εκθέσεις και δεσμευόμαστε ότι όλοι μαζί θα γνωρίσουμε το έργο του καλλιτέχνη στο σύνολό του και στο χώρο της δημιουργίας του».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και σημείωσε: «Ως Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού κατά πρώτο και κύριο λόγο θεωρούμε καθήκον μας και υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες». Ακόμη, ο κ. Ψαρράς πρόσθεσε: «Εγώ σε αυτό το διάστημα της θητείας μου αισθάνομαι τυχερός για κάποια πράγματα που έτυχε να γνωρίσω από κοντά. Ένα από αυτά είναι και ο Γιάννης Νίκου. Βέβαια όχι μόνο ο Γιάννης Νίκου, γιατί εδώ γίνεται πραγματικότητα η φράση που λένε ότι πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα κρύβεται και μια δυναμική γυναίκα και αυτή είναι η Χριστιάνα Νίκου. Θέλω να τους ευχαριστήσω σαν οικογένεια πρώτα από όλα που άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους και το εργαστήρι μέσα στο οποίο ο Γιάννης Νίκου δημιουργεί όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που βλέπετε και είδα από κοντά αυτό που βιώνει. Εμείς ως Δημοτική Επιχείρηση και ως Δήμος Δράμας εγγυόμαστε και σας λέμε ότι θα είμαστε δίπλα στο μέτρο που μπορούμε, διότι δυστυχώς με τις μέρες που περνάμε και την οικονομική συγκυρία που έχουμε τέτοιου είδους εγχειρήματα έχουν πέσει πίσω. Αυτή η οικονομική κρίση δυστυχώς τον πολιτισμό τον χτύπησε, αλλά στη Δράμα είμαστε τυχεροί πραγματικά που έχουμε έναν άνθρωπο σαν τον Γιάννη Νίκου και ο πολιτισμός είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Θα είμαστε κοντά σας όπου μπορούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας».

 

Την έκθεση ζωγραφικής προλόγισε η Ιστορικός Τέχνης κ. Βίκυ Κωνσταντινίδου, η οποία μοιράστηκε με το κοινό λίγες σκέψεις για την έκθεση: «Ο Γιάννης Νίκου είναι ένας εικαστικός που δεν χρήζει ιδιαίτερων συστάσεων στο Δραμινό φιλότεχνο κοινό. Με μια συναπτή 30ετή παρουσία τόσο στην εγχώρια πολιτιστική σκηνή όσο και στο εξωτερικό είναι αδιαμφισβήτητο πως ο Γιάννης Νίκου έχει σημαδέψει την καλλιτεχνική εξέλιξη των νέων καλλιτεχνών της πόλης, αλλά και των κατοίκων της. Ο πατέρας του μαγικού ρεαλισμού, όπως είναι ευρέως γνωστός, μας έχει εισάγει σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς κόσμους που δημιουργεί ασταμάτητα. Μαζί του έχουμε ταξιδέψει σε ένα παράλληλο κόσμο, ο οποίος μας αφήνει με μια μυστηριακή, μυθολογική, αλλά και ομηρική επίγευση. Έναν κόσμο μοιρασμένο μεταξύ φωτός και σκοταδιού, με πρωταγωνιστή τα έντονα χρώματα. Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Γιάννη Νίκου ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μοντέρνου Homo Universalis, ενός καλλιτέχνη δηλαδή με έντονο πνεύμα και βαθιά γνώση σε ευρύ επιστημονικό πεδίο. Δεν θα ήταν εξάλλου δυνατό για έναν καλλιτέχνη να δημιουργεί τόσο διαφορετικά, αλλά και άρτια εκτελεσμένα, περιβάλλοντα, χωρίς να διακατέχεται από μια εις βάθος γνώση της Ιστορίας, του πολιτισμού και της επιστήμης. Τα επιβλητικά τόσο σε διαστάσεις όσο και σε περιεχόμενο έργα του φανερώνουν και μια άλλη πτυχή του καλλιτέχνη. Αυτή της ατέρμονης προσπάθειας για εξέλιξη. Στη νέα έκθεση του Γιάννη Νίκου που φέρει τον τίτλο “Κόσμοι Τέχνης επάλληλοι” παρουσιάζονται και έργα στα οποία ο καλλιτέχνης διασπά πλέον τα στεγανά του ρεαλισμού και εισέρχεται σε έναν νέο κόσμο, ρευστό και αφαιρετικό. Ακούραστος και συνεχώς παραγωγικός ο Γιάννης Νίκου προσφέρει μία εκλεπτυσμένη μορφή εμπειρίας, την οποία ο κάθε επισκέπτης της έκθεσης βιώνει με το δικό του τρόπο».

Τέλος, ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο κ. Γιάννης Νίκου, ανέφερε: «Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργο Ψαρρά, τους φίλους μου, εσάς, που με τιμάτε με την παρουσία σας. Εδώ έχουμε μια σειρά έργων της τελευταίας διετίας περίπου, ένα δυο κομμάτια να είναι λίγο πιο παλιά. Είναι μια παραγωγική περίοδος πολύ καλή για μένα. Γύρω σας είναι κάποια δείγματα. Θα είναι μεγάλη χαρά μου να επισκεφτείτε και τον χώρο που δουλεύω. Είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, ο οποίος έχει γίνει Κέντρο Τέχνης, διότι κάτι πρέπει να διασωθεί, κάτι πρέπει να μείνει. Έχω επιλέξει το χώρο αυτό, αυτή την υπέροχη περιοχή της Δράμας, σαν μόνιμη κατοικία εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από 25. Αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον με βοηθάει να δημιουργώ πολύ περισσότερο από ότι αν ζούσα σε μια πόλη. Η δουλειά που βλέπετε είναι χωρισμένη σε κύκλους. Το “ζωγραφίζω σε κύκλους” είναι πιθανώς μια ιδιαιτερότητα, διότι δεν έχω κύκλους παραγωγής, όπως είχε ο Πικάσο με τη ροζ και γαλάζια περίοδο. Συγχρόνως μπορεί να ζωγραφίζω ένα έργο του θρησκευτικού κύκλου και ένα από τον ρομαντικό, για να ξεκουράζομαι φεύγοντας από το ένα και να πηγαίνω στο άλλο, χωρίς να χάνω τη συνοχή μου και την έμπνευση σε αυτά τα σημεία. Έχετε αυτά τα δείγματα που είναι και από τον ιστορικό κύκλο και από τον μυθολογικό και από τον ρομαντικό, από τις μάσκες, από τον κόσμο των αγγέλων. Είναι όλα γύρω σας, μπορείτε να τα απολαύσετε».

 

«Όνειρο η δημιουργία μόνιμου χώρου έκθεσης με έργα του Γ. Νίκου»

Μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, παραχωρήθηκε σχετική συνέντευξη τύπου, στα γραφεία της ΔΕΚΠΟΤΑ, με τη συμμέτοχη του ζωγράφου κ. Γιάννη Νίκου, του Προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργου Ψαρρά, της Αντιπροέδρου του Κέντρου Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου» κ. Σεμέλης Κωνσταντινίδου και του Γραμματέα του Κέντρου κ. Κωνσταντίνου Κόντου.

Ο κ. Ψαρράς, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ευχαρίστησε τον κ. Νίκου και ευχήθηκε κάθε επιτυχία, επισημαίνοντας: «Για το Δήμο Δράμας και ειδικότερα για τη ΔΕΚΠΟΤΑ, για μια επιχείρηση πολιτισμού, είναι όχι μόνο χαρά και τιμή να συνεργάζεται με ανθρώπους σαν τον κ. Νίκου, αλλά είναι και υπόθεση ευθύνης για τον πολιτισμό».

Ο κ. Νίκου, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται έκθεση στο “Ελευθερία”. Οι εντυπώσεις από την πρώτη φορά ήταν πολύ καλές και η επιτυχία ήταν αρκετά μεγάλη. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και τώρα. Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη έκθεση που γίνεται από το Κέντρο Ζωγραφικής “Γιάννης Νίκου”. Είναι μια καινούργια μορφή που έχει πάρει η δουλειά μου. Έχει γίνει κάτι σαν Νομικό Πρόσωπο και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι θα μπορέσουν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία έχω στο νου μου».

Η κ. Κωνσταντινίδου, στις δηλώσεις της, ανέφερε: «Ο ζωγράφος Γιάννης Νίκου επέλεξε την πόλη μας πριν 25 χρόνια για να δημιουργήσει το καλλιτεχνικό του εργαστήρι και μέσα σε αυτά τα χρόνια παρήγαγε απεριόριστο αριθμό έργων, τελειοποίησε τη δουλειά του και προέβαλλε και τον τόπο μας και καταξιώθηκε πανελληνίως και παγκοσμίως. Εμείς επειδή εκτιμούμε και τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη Γιάννη Νίκου θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε αυτό το σύλλογο, που είναι οι φίλοι του Γιάννη Νίκου. Ο σύλλογος αυτός έχει σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστό και τον καλλιτέχνη και το έργο του στην κοινωνία της πόλης μας. Και όχι μόνο. Σε όλη την περιοχή. Ό,τι είναι το δυνατόν καλύτερο. Αυτό σκοπεύουμε να το κάνουμε με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι να εκδώσουμε βιβλία με ενότητες του έργου του και κατά χρονολογική επακολουθία. Το δεύτερο είναι να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, και στο χώρο του και στην πόλη μας ή και σε άλλους χώρους, όπως οινοποιία, γιατί τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί και ως ετικέτες δραμινών κρασιών. Ένα τρίτο είναι να κάνουμε εκθέσεις, όπως αυτή στο χώρο “Ελευθερία”, η οποία είναι η πρώτη. Να συνεχίσουμε να κάνουμε κατά τακτά διαστήματα, διότι ο κ. Νίκου έχει κάνει στην πόλη μας δυσανάλογα μικρό αριθμό εκθέσεων σε σχέση με τα χρόνια που έχει ζήσει και την πορεία της δουλειάς του. Και το τελευταίο, που είναι ένα όνειρο για μας, είναι αν είναι δυνατόν, να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο χώρο έκθεσης στην πόλη μας με έργα του Γιάννη Νίκου. Αυτοί είναι οι στόχοι μας, οι επιδιώξεις μας, ένα όνειρο, όπως είναι όνειρο και τα έργα του καλλιτέχνη μας».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για τα μελλοντικά του σχέδια ο κ. Νίκου ανέφερε: «Στις 11 Δεκεμβρίου θα γίνει έκθεση του Κέντρου πάλι στο Δήμο Αμαρουσίου, στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου. Δηλαδή σαν να μεταφέρεται κατά κάποιο τρόπο η έκθεση. Βέβαια, επειδή ο χώρος εκεί είναι πολύ μεγαλύτερος, θα εμπλουτιστεί και με έργα μεγάλων διαστάσεων που θα είναι και πιο αντιπροσωπευτικά. Από εκεί και πέρα βλέπουμε, γιατί η παραγωγή των έργων συνεχίζεται. Δεν υπάρχει θέμα να σταματήσει. Τουλάχιστον έτσι προβλέπω. Και θα έχουμε και στο μέλλον καινούργιες εκδηλώσεις, καινούργιες εκθέσεις. Και το Κέντρο θα έχει και παιδαγωγικό σκοπό. Θα έρχονται σχολεία. Δεν είναι η πρώτη φορά. Έρχονται πολλά σχολεία στο σπίτι στο Βαθύτοπο. Είναι σαν μουσείο ο χώρος. Με έχουν επισκεφθεί, έχουν πει τις απορίες του τα παιδάκια, τις λύσαμε. Είναι πολύ ευχάριστο αυτό να συμβαίνει».