Δεν είναι ανησυχητικές οι περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες που καταγράφονται ως παρενέργειες από τα mRNA εμβόλια, τόνισε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Καρδιολογίας και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τούτουζας.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι καρδιακές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες -περίπου 15 με 16 περιστατικά ανά εκατομμύριο– και στην πλειονότητά τους διαχειρίσιμες, αφού, όπως λέει, παρατηρείται πολύ ήπια εξέλιξη. Μάλιστα, ο κύριος Τούτουζας διευκρίνησε ότι, η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή της ίδιας της καρδιάς, ενώ η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδης αντίδραση γύρω από την καρδιά, (στο περικάρδιο που την περιβάλλει)και προσέθεσε ότι υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τα συμπτώματα αλλά και την εξέλιξη.
Άνδρες κάτω των 30 ετών τρία στα τέσσερα περιστατικά
Και στην Αμερική (ο ΕΜΑ), και στο Ισραήλ,αλλά και στην Ελλάδα καταγράφονται πιθανές παρενέργειες κυρίως από τα mRNA εμβόλια, σε σχέση με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες, σε πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι 3 στα 4 περιστατικά είναι άνδρες κάτω των 30 ετών, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, και η πλειονότητα των περιστατικών, εξελίσσεται πάρα πολύ ήπια. «Αυτό που φοβόμαστε, κυρίως στην μυοκαρδίτιδα είναι να μην αφήσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν συντείνουν προς κάτι τέτοιο. Υπάρχουν μόνο δύο περιστατικά στο Ισραήλ που ακόμη διερευνώνται», σημειώνει ο κ Τούτουζας.
Οι παρενέργειες στην Ελλάδα
Μέχρι τέλος Μαΐου στη χώρα μας παρουσιάστηκαν γύρω στα 25 περιστατικά, κυρίως μετά από εμβολιασμούς από Pfizer και Moderna, πιο σπάνια από AstraZeneca, και μέχρι τώρα κανένα της Johnson, και μετά από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Συνολικά στην Ευρώπη τα περιστατικά είναι γύρω στα 250 – 300. Και άλλα τόσα περίπου έχουν αναφερθεί στην Αμερική, από τα mRNA εμβόλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα κλασικά εμβόλια οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας είναι πολύ λιγότερες. Όμως, ο καθηγητής επισημαίνειο ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Μπορεί κάποιος που έχει ήδη νοσήσει να αναπτύξει μυοκαρδίτιδα και σπάνια περικαρδίτιδα. Ως εκ τούτου, δεν είναι πάντα ξεκάθαρες οι απαντήσεις. «Στην Ευρώπη από το AstraZeneca έχουν παρατηρηθεί γύρω στα 30-40 περιστατικά», επισημαίνει.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας
Συμπτώματα όπως σταθερός πόνος στο στήθος, πυρετός, αδιαθεσία ή κούραση είναι αυτά που πρέπει να μάς υποψιάσουν. Μετά από αυτά κάποιος μπορεί να πάει στον καρδιολόγο να κάνει ένα καρδιογράφημα, όπου η μυοκαρδίτιδα θα φανεί αμέσως, αλλά και ένα υπερηχογράφημα, όπου εκεί μαζί και με τις εξετάσεις αίματος φαίνεται η περικαρδίτιδα. Συνήθως κάνουμε και μαγνητική, κυρίως για τη μυοκαρδίτιδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι αδιαθεσία, πυρετός, πονοκέφαλος, είναι συνήθεις απλές παρενέργειες, που αρκετός κόσμος παρουσιάζει μετά τον εμβολιασμό. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν αυτά είναι ανησυχητικά; «Κυρίως εμφανίζονται στο δεύτερο εμβόλιο, ενώ οι απλές παρενέργειες εμφανίζονται κυρίως στο πρώτο. Κυρίως είναι σε νέους και κρατάνε περισσότερο από τις απλές παρενέργειες του εμβολίου. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών είναι περίπου μία εβδομάδα».
Πηγή: ethnos.gr