ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

  • «Για την συζήτηση περί αυστηροποίησης ποινών και στοχοποποίηση του Ν. Παρασκευόπουλου»
  • «Κρίσιμα ερωτήματα για την “εξαφάνιση” 1.000 δικογραφιών από την εισαγγελία της Κέρκυρας»

 

«Λείπει ο κ. Υπουργός της Δικαιοσύνης και δεν θα βρεθεί στην δύσκολη θέση, την επομένη της εξιχνίασης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, να δώσει απαντήσεις στο Κοινοβούλιο, για τη δημόσια συζήτηση που εκείνος έσπευσε να ανοίξει περί αυστηροποίησης των ποινών, τροφοδοτώντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά στα ΜΜΕ και τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την «εξαφάνιση» 1.000 και πλέον δικογραφιών από την εισαγγελία της Κέρκυρας. «Τέθηκε ξανά ο νόμος Παρασκευόπουλου στο στόχαστρο ενώ δεν είχε εντοπισθεί ακόμη ο δράστης. Η συζήτηση αυτή μάλιστα έδωσε βήμα σε συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις ανώτατων εισαγγελέων, για ότι αλλοιώνεται ο πολιτισμικός χαρακτήρας της χώρας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την «εξαφάνιση» των δικογραφιών, σημείωσε «Δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν ό,τι έγινε στην Κέρκυρα. Είναι αδιανόητο γεγονός. Παραμένουν άγνωστες οι ουσιαστικές συνέπειες της υπόθεσης. Υπάρχουν υπόνοιες για σοβαρές υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου σε βάρος του δημοσίου που έχουν παραγραφεί. Ερωτώ λοιπόν: Έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και το νόμο προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες. Έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα πρόσωπα που έχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σχέση με την υπόθεση; Σκοπεύει να ενισχύσει με απόσπαση υπαλλήλων τον εφέτη ανακριτή, που ανέλαβε την έρευνα, και ο οποίας εξακολουθεί να ανεβαίνει στην έδρα;»

Στην απάντησή του, ο παριστάμενος Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Κότσηρας επέμεινε στη πολιτική της «αυστηροποίησης ποινικών διατάξεων που έχουν κενά». Για την επίκαιρη ερώτηση, ανέφερε ότι όσον αφορά την πειθαρχική διαδικασία, για τα μεν εμπλεκόμενα εισαγγελικά και δικαστικά πρόσωπα, έχουν επιληφθεί τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου, για δε τους δικαστικούς υπαλλήλους το αρμόδιο 5μελές συμβούλιο. Είπε ακόμη ότι έχει τεθεί σε αργία από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, πρόσωπο που φέρει την εισαγγελική ιδιότητα. Τέλος, σε σχέση με την ανάγκη ενίσχυσης του έργου του εφέτη ανακριτή, ανέφερε ότι εκκρεμεί, ακόμη, ερώτημα για απόσπαση υπαλλήλου στο εφετείο.