Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά με την «Προτεραιοποίηση έργων του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” στο Δήμο Δράμας». Πρόκειται για θέμα που προέκυψε μετά από την επιβολή πλαφόν από το Υπουργείο Εσωτερικών, με πληθυσμιακά κριτήρια, στα έργα που θα εντάξουν οι Δήμοι στο πρόγραμμα. Το όριο για τον Δήμο Δράμας είναι τα 22 εκ. ευρώ και επειδή ο προϋπολογισμός των υπό ένταξη έργων ξεπερνάει αυτό το ποσό, κλήθηκε η Οικονομική Επιτροπή να προτεραιοποιήσει τα έργα του Δήμου.
Το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να θέσει την εξής σειρά προτεραιότητας:
- Αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 10.374.361,99 ευρώ (Υπό υποβολή). Το συγκεκριμένο έργο αφορά αφενός την κατασκευή νέων κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης στο Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» και αφετέρου την ανάπλαση του περιφερειακού του Κορυλόβου. Για τις μεν κερκίδες προηγήθηκε δωρεάν των απαιτούμενων μελετών από τον εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη, ενώ για το έργο στον περιφερειακό συμβολή στην εκπόνηση των μελετών είχαν ο επιχειρηματίας κ. Κώστας Αποστολίδης και η εταιρεία Raycap.
- Γωνιές Ανακύκλωσης στο Δήμο Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 958.726,67 ευρώ (υποβλήθηκε)
- Βελτίωση βατότητας αγροτικού οδικού δικτύου Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 1.840.000,00 ευρώ (υποβλήθηκε)
- Δράσεις ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 2.073.280,00 ευρώ (υποβλήθηκε)
- Ολοκληρωμένο σύστημα έξυπνης κινητικότητας Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 754.602,00 ευρώ (υποβλήθηκε)
- Συντήρηση Σχολικών Μονάδων Δήμου Δράμας, αναμένεται ο οριστικός προϋπολογισμός (υπό υποβολή)
- Ωρίμανση έργων και δράσεων Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 620.000,00 ευρώ (υπό υποβολή)
- Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον περιορισμό του μη τιμολογούμενου νερού στο δίκτυο ύδρευσης Δράμας (ΔΕΥΑΔ), συνολικού προϋπολογισμού 4.597.700,00 ευρώ (υποβλήθηκε)
- Αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Δράμας (ΔΕΥΑΔ), συνολικού προϋπολογισμού 5.144.800,00 ευρώ (υποβλήθηκε).
Επίσης θα υποβληθεί η πράξη με τίτλο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων υποδομών του Δήμου Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 818.400,00 ευρώ, η οποία δεν προσμετράται στο πλαφόν. Επιπλέον υπάρχουν και μεταφερόμενα έργα του Δήμου Δράμας και των Νομικών του Προσώπων από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία προσμετρώνται στο πλαφόν του Δήμου. Πρόκειται για τα εξής έργα:
- Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλευσεις, συνολικού προϋπολογισμού 860.000,00 ευρώ
- Κατασκευή νέου παιδικού σταθμού Δήμου Δράμας επί της οδού Χελμού, συνολικού προϋπολογισμού 1.231.295,66 ευρώ
- Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον έλεγχο των λειτουργικών παραμέτρων και του υδατικού ισοζυγίου των ζωνών υδροδότησης σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού του Δήμου Δράμας(ΔΕΥΑΔ), συνολικού προϋπολογισμού 2.749.770,00 Ευρώ (συμβασιοποιημένο)
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε πως «πως υπάρχουν Δήμοι που δεν μπορούν να καταθέσουν πλήρη πρόταση για όλο το πλαφόν. Ο Δήμος Δράμας, έχει καλύψει το πλαφόν και για τα δύο έργα της ΔΕΥΑΔ, ήδη βρίσκονται σε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, για να ενταχθούν είτε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ είτε στο ταμείο Ανάπτυξης. Παλεύουμε για να ανεβάσουμε το πλαφόν στα 32.000.000,00 €».
Η παράταξη «πόλη+ζωή» ανέφερε πως ανεξάρτητα της διαβεβαίωσης για την αρμοδιότητα της Οικονομική Επιτροπής, θεωρούν ότι το θέμα έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο και όχι με το να συζητείται μόνο στην Οικονομική Επιτροπή, να μένουν απ’ έξω οι εκπρόσωποι της μισής Δράμας. Ακόμη, ανέφεραν πως πουθενά στην εισήγηση δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για την προτεραιοποίηση, γιατί κάποιο έργο μπήκε πρώτο, κάποιο δεύτερο ή τελευταίο ή εκτός πλαφόν, έτσι ώστε να πειστεί ο καθένας. Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στους προϋπολογισμούς των έργων. Η «πόλη+ζωή» σχετικά με τα έργα της ΔΕΥΑΔ που μένουν απ’ έξω, θεωρεί ότι έπρεπε να είναι ψηλότερα σε προτεραιότητα αλλά, ιδιαίτερα το έργο που αφορά στο μη τιμολογούμενο νερό, είναι πολύ σημαντικό πρώτα για περιβαλλοντικούς λόγους, υπερβολική άντληση, περισσότερα έξοδα, λιγότερα έσοδα, κίνδυνος βιωσιμότητας της επιχείρησης. Θα έπρεπε να είναι και πάνω από τα έργα με αριθμό 2 και 5 και πάνω από τις μελέτες για τους κοινόχρηστους χώρους. Τέλος, εξέφρασαν τη λύπη τους που το θέμα εισάγεται με αυτή τη διαδικασία, τελευταία στιγμή, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς αιτιολογία και οποιαδήποτε αρνητική ψήφος μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε και πρόσθεσαν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν αρνητικά και όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
Η παράταξη «Project Δράμα 2020» ανέφερε πως «η προτεραιοποίηση ήταν κάτι που ζητούσαμε ως παράταξη και αναδεικνύει κάποιες αρρυθμίες στο Δήμο, με πρώτη και σημαντικότερη, την έλλειψη σχεδιασμού. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα 2 έργα τα οποία προετοιμάζαμε ως Δήμος, με δικές μας μελέτες, μένουν έξω από την προτεραιότητα. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι και αυτή η Δημοτική Αρχή, τρέχει πίσω από τις χρηματοδοτήσεις γιατί, ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να λυθεί εδώ και δεκαετίες, το Εθνικό, θα έπρεπε να ενταχθεί σε αυτή τη χρηματοδότηση. Δεν έχουμε μια στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία, αλλά κυρίως, δεν έχουμε μια Δημοτική Αρχή με πρόγραμμα και σχεδιασμό. Είναι ό,τι κάτσει και την προηγούμενη πενταετία αυτό το “ό,τι κάτσει” ήταν μηδενικό γιατί δεν έκατσε τίποτα. Έχουμε μια Δημοτική Αρχή, που καλύπτεται από την ευεργεσία κάποιων ανθρώπων που σε αυτή τη φάση καλύπτουν το μισό πρόγραμμα. Στην ουσία, έχουμε μια ποσοτική ιεράρχηση. Σαφώς και θέτουν ως απόλυτη ιεράρχηση το Εθνικό, τον βόρειο περιφερειακό, αφού υπάρχει έτοιμη μελέτη άρα, συμφωνούν με το πρώτο έργο. Τα έργα που αφορούν στην έξυπνη πόλη και την ηλεκτροκίνηση, θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά. Μπαίνουν μέσα γιατί ταιριάζει το ποσό. Αν δεν ταίριαζε, δεν θα έμπαιναν». Επίσης, ανέφεραν πως το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ακουστούν κάποια πράγματα.