ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Ο αγώνας των Ελλήνων του 1821 μέσα από τις τέχνες του Θεάτρου, της Ζωγραφικής και της Μουσικής
Ο Τομέας Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θέλοντας να αναδείξει την τεράστια συμβολή της Εκκλησίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, απευθύνθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, και σε συνεργασία με τις χριστιανικές ομάδες των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, θα προβάλει μέσω της τηλεόρασης STAR Βορείου Ελλάδος ανήμερα την 25η Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι, την ταινία μικρού μήκους «Μεσολόγγι της πατρίδας μου και της ψυχής μου» σε σενάριο της κυρίας Μαρίας Παστουρματζή.
Επίσης, ο Τομέας Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΑΜΘ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, παρουσιάζει την Έκθεση Ζωγραφικής «Μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» του δραμινού συγγραφέα και ζωγράφου, συνταξιούχου σχολικού συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννη Δεϊρμεντζόγλου. Η έκθεση που αποτελείται από 44 πίνακες-πορτρέτα ηρώων και πολιτικών προσώπων που συνετέλεσαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας από τον Οθωμανικό ζυγό, εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19.
Με αφορμή τις νέες αυτές πρωτοβουλίες ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ δήλωσε:
«Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι μια γιορτή όλων των Ελλήνων. Με τις νέες αυτές πρωτοβουλίες μας αποδίδουμε την προσήκουσα τιμή στο ιστορικό αυτό γεγονός μέσα από τις τέχνες του Θεάτρου, της Ζωγραφικής και της Μουσικής. Υπάρχουν κάποια σημαντικά γεγονότα του Αγώνα των Ελλήνων ηρώων προγόνων μας του 1821 που δεν πρέπει να λησμονήσουμε ποτέ. Ένα από αυτά είναι η τεράστια συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Φωτισμένοι και φλογεροί Ορθόδοξοι ιεράρχες και απλοί κληρικοί αποδύθηκαν σε σκληρό αγώνα για τη διατήρηση της πίστης και της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης, φροντίζοντας πρωτίστως για την ελληνική γλώσσα και παιδεία με κεντρικό πυλώνα τα κλασικά γράμματα. Η ορθόδοξη εκκλησία υπήρξε η κιβωτός της σωτηρίας του Ελληνικού Γένους που με το ποιμαντικό και εθνικό της έργο προετοίμασε και βοήθησε τον υπόδουλο ελληνισμό να αγωνισθεί και να κερδίσει την ελευθερία του».