Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης για τις απολύσεις 150 επικουρικών εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, που θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και περιθαλπόμενους, βαριά αναπήρους και παιδιά των κέντρων προστασίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:
«Στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Προβλήματα που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περιθαλπόμενοι, βαριά ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες, παιδιά χωρίς οικογένεια, εγκαταλελειμμένα παιδιά στα κέντρα προστασίας αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, πολύ περισσότερο να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας από τη πανδημία, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες.
Άλλωστε, είναι γνωστό το τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ σε ανάλογα ιδρύματα με τις εκατόμβες των νεκρών σαν αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Δείγματα αυτής της κατάστασης έχουμε βιώσει και στη χώρα με τα ιδρύματα τώρα τελευταία, στον Πειραιά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Ασβεστοχώρι και όχι μόνο.
Τα μέτρα προστασίας, τα λεγόμενα “πρωτόκολλα” γίνονται κυριολεκτικά λάστιχο και αν δεν υπήρχε το φιλότιμο του προσωπικού, η πίεση των αγώνων εργαζομένων, των συνδικάτων και των φορέων του κινήματος, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα σε αυτούς τους χώρους.
Το κόμμα μας με δύο ερωτήσεις στη Βουλή (Μάρτιος και Απρίλιος 2020) έθεσε το πρόβλημα και τεκμηριωμένες προτάσεις. Οι εργαζόμενοι, παρά την έλλειψη μέτρων προστασίας και τα παραπάνω προβλήματα, έδωσαν αυτή τη μάχη, παραμερίζοντας τον φόβο για την ατομική τους υγεία και την υγεία των οικογενειών τους, βιώνοντας παράλληλα την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλεία την επόμενη μέρα, μιας και πρόκειται για επικουρικούς και συμβασιούχους.
Πριν λίγες ημέρες, 150 επικουρικοί εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόνοιας και στα ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας πληροφορηθήκαν, ότι μέχρι 31/3 θα απολυθούν γιατί δεν περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες προσλήψεων για αυτά τα κέντρα.
Φοβόμαστε ότι η ως άνω απόφαση, εκτός του ότι είναι απαράδεκτη, καθώς αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο 150 εργαζόμενους σε έναν ευαίσθητο τομέα, θα θέσει κυριολεκτικά σε κίνδυνο -ενόψει της κορύφωσης του 3ου κύματος της πανδημίας- παιδιά, βρέφη, νήπια τους χρόνια πάσχοντες, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό που θα απομείνει.
Η δικαιολογία που προέβαλαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, ότι το εν λόγω προσωπικό θα αντικατασταθεί από 150 καινούργιους εργαζόμενους, εκτός του ότι αποτυπώνει την απαράδεκτη πρακτική της “ανακύκλωσης της ανεργίας” που
εφαρμόζει η Κυβέρνηση, αποδεικνύει και ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η συνθετότητα των αναγκών αυτών των Κέντρων Πρόνοιας, γιατί ακόμα και αν αυτοί οι 150 επικουρικοί εργαζόμενοι παραμείνουν και προσληφθούν και άλλοι 150 θα καλυφθεί ένα πολύ μικρό μέρος των αναγκών αυτών των κέντρων.
Ακόμα μια τέτοια αναταραχή εν μέσω πανδημίας στα ιδρύματα, δεδομένου ότι οι νεοπροσληφθέντες δεν θα έχουν τη γνώση του χώρου, θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους και θα δημιουργήσει σοβαρές πρόσθετες δυσκολίες στη λειτουργία των ιδρυμάτων και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η επιμονή στις παραπάνω απολύσεις είναι ένα ακόμη μέσο στη προώθηση του σχεδίου Πισσαρίδη για τη λεγόμενη “αποϊδρυματοποίηση” – το κλείσιμο αυτών των ιδρυμάτων. Ιδεολόγημα που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η απαίτηση των επιχειρηματιών και ΕΕ να αποποιηθεί το κράτος της ευθύνης του σε αυτούς τους τομείς, να εξοικονομήσει κονδύλια, φορτώνοντας το κόστος στην ίδια την οικογένεια και να στηρίξει χρηματοδοτικά την επιχειρηματική δράση γενικότερα, αλλά και σε αυτούς τους τομείς. Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά το παιδί χωρίς οικογένεια, η στήριξη των ΜΚΟ, η άμβλυνση των κριτηρίων για την υιοθεσία και αναδοχή, η αποψίλωση υπηρεσιών με πείρα δεκαετιών στους συγκεκριμένους τομείς, φοβόμαστε ότι θα ανοίξει το δρόμο στην εμπορία παιδιών.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
-Θα προχωρήσει άμεσα στην απόφαση να μην απολυθούν οι 150 επικουρικοί και οι άλλοι συμβασιούχοι και να ξεκινήσει η διαδικασία μονιμοποίησής τους, καθώς είναι άκρως απαραίτητοι για τα κέντρα πρόνοιας και το δικαιούνται.
-Τι μέτρα θα λάβει, ενόψει της κορύφωσης του 3ου κύματος της πανδημίας, για τη προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών, των χρονίως πασχόντων και των εργαζομένων. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ και ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους εργαζόμενους και περιθαλπόμενους.
-Τι μέτρα θα λάβει για το άνοιγμα νέων δομών που επιβάλλεται ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας για την αραίωση του πληθυσμού και ώστε να απορροφηθούν οι δεκάδες αιτήσεις για εισαγωγή στα κέντρα πρόνοιας -οι οποίες εκκρεμούν για χρόνια- και να μεταφερθούν στις δομές οι χιλιάδες βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι, που ζουν μόνοι τους και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν».