Η «καραντίνα» έριξε τους Έλληνες σε ναρκωτικά, αλκοόλ, online shopping και διαδικτυακό τζόγο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί αναφορικά με την αύξηση στην κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων την περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα, την ώρα που εκδηλώνονται πλέον λόγω της καραντίνας ευκολότερα καταχρηστικές συμπεριφορές και εθισμοί σε διαδικτυακό τζόγο, πορνογραφία, διαδικτιακές αγορές και social media, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. Το lockdown και η πολύμηνη καραντίνα που ακολούθησαν της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας εμφανίζουν ήδη τα πρώτα συμπτώματα στη ψυχική υγεία των Ελλήνων και δη, εκείνων που είναι εξαρτημένοι ή εθισμένοι.

Η μόνη έρευνα που έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα και αναφέρεται σε αύξηση ναρκωτικών την περίοδο της πανδημίας είναι αυτή που πραγματοποιεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης. Σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος στη «ΜτΚ» την περίοδο της πανδημίας καταγράφεται αύξηση χρήσης κοκαΐνης, αμφεταμίνης, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών στα λύματα Αττικής. «Κάνουμε αυτή την έρευνα εδώ και 15 χρόνια και συστηματικά κάθε χρόνο από το 2010, τη χρονιά του πρώτου μνημονίου μέχρι σήμερα. Από το 2010, και κάθε Μάρτιο από το 2011, βλέπουμε πως αλλάζει η χρήση συγκεκριμένων ουσιών ανά έτος στην Αττική.

 

Στην πρώτη φάση της εφαρμογής των οικονομικών μέτρων είδαμε αύξηση σε κάποιες ουσίες ψυχοφαρμάκων και ιδιαίτερα αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και κάποιων αντιψυχωσικών μέχρι και 1000%. Διαπιστώσαμε επίσης αύξηση στα φάρμακα που ήταν για την υπέρταση και το έλκος του στομαχιού» λέει αναφέροντας ότι το μέγεθος αυτής της χρήσης εμφανίστηκε το 2014. «Στη δεύτερη φάση από το 2015-2019 είδαμε επαναφορά της χρήσης των αντιβιοτικών, που είχαν σημειώσει πτώση, και ύφεση της τάξης του 30% στα ψυχοφάρμακα» εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης.

 

Σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά λέει ότι το διάστημα 2010-2019 παρατηρήθηκε μία μικρή αλλά σταδιακή αύξηση της χρήσης κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης. «Το 2020, δηλαδή το έτος της πανδημίας σε σχέση με τον Μάρτιο 2019 είδαμε στα λύματα μεγάλη αύξηση των αντιικών φαρμάκων, της αζιθρομυκίνης και της παρακεταμόλης. Ταυτόχρονα υπήρξε αύξηση ακόμα και 60% σε δραστικές ψυχοφαρμάκων, κυρίως αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Επίσης διαπιστώσαμε αύξηση 60% στη χρήση κοκαΐνης σε σχέση με το 2019. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυξήθηκε επίσης η αμφεταμίνη» λέει χαρακτηριστικά.

Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου ΕΔΩ