Ένας μαθηματικός τύπος και μια λίστα 14.000 οικισμών ανά την Ελλάδα, δίνουν τις απαντήσεις για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που αναλογεί σε κάθε νοικοκυριό. Μέσα από αναλυτικά παραδείγματα αποτυπώνουμε τις διαφορές από περιοχή σε περιοχή, τα ποσά που θα μπουν στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, αλλά και το ποιοι «τυχεροί» θα πάρουν το ανώτατο ποσό των 650 ευρώ.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών καθορίζει ως βάση υπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης τα 220 ευρώ. Αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με έναν ειδικό συντελεστή που έχει υιοθετηθεί για κάθε οικισμό σε ολόκληρη την χώρα, με τη σχετική λίστα να έχει ήδη δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης: Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του τι ποσό θα βγάλει αυτός ο υπολογισμός, το επίδομα θέρμανσης που θα δει τελικά ο δικαιούχος στον τραπεζικό του λογαριασμό δεν πέφτει κάτω από τα 80 ευρώ. Τα ποσά που προκύπτουν, μέσα από αυτούς τους υπολογισμούς, προσαυξάνονται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας: Εντούτοις, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης -σε καμία περίπτωση- δεν υπερβαίνει τα 650 ευρώ. Με οδηγό λοιπόν αυτές τις βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το «κουβάρι», ώστε μέσα από παραδείγματα να αποκωδικοποιήσουμε τον «γρίφο» του νέου «μοντέλου» επιδόματος θέρμανσης.
Ποιοι θα πάρουν τα υψηλότερα ποσά
Ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ουσιαστικά «εξατομικεύει» τα χορηγούμενα ποσά, καθώς όπως μπορεί να δει κανείς μέσα και από παραδείγματα που θα παραθέσουμε, προκύπτουν διαφορές στο επίδομα ακόμη και ανάμεσα σε οικογένειες που μπορεί να ζουν στην ίδια πόλη, αλλά διαμένουν σε διαφορετικές γειτονιές. Εκ των πραγμάτων τα υψηλότερα ποσά του επιδόματος χορηγούνται σε ορεινά χωριά. Ας δούμε όμως τι θα λάβουν ενδεικτικά σε κάποιες από αυτές τις ορεινές περιοχές νοικοκυριά χωρίς παιδιά:
- Το υψηλότερο ποσό επιδότησης το λαμβάνουν οι κάτοικοι του χωριού Βελούχι Ευρυτανίας, καθώς αυτό διαμορφώνεται στα 356,4 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το επίδομα περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
- Στο Νυμφαίο, στην Φλώρινα, το επίδομα θέρμανσης περιορίζεται στα 332,20 ευρώ.
- Περτούλι Τρικάλων εκεί το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται στα 299,2 ευρώ.
- Ραφήνα, χωριό της Καρδίτσας στα δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, το επίδομα είναι στα 281,6 ευρώ.
- Στο Νεστόριο της Καστοριάς, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 272,80 ευρώ.
- Και στο ορεινό χωριό Καστανιά, στο νησί της Σάμου, το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται στα 125,40 ευρώ
Για … λίγους το ανώτατο ποσό των 650 ευρώ
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να διαπιστώσει κανείς μέσα από τα παραδείγματα αυτά, είναι ότι το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης που καθόρισε το κράτος στα 650 ευρώ είναι μάλλον … απίθανο να το δει στον τραπεζικό του λογαριασμό κάποιος συμπολίτης μας: Όπως επισημάναμε η υψηλότερη επιδότηση αντιστοιχεί στο Βελούχι Ευρυτανίας. Το ποσό που θα πάρει εκεί μια οικογένεια χωρίς παιδιά είναι 356,4 ευρώ: Φυσικά αυτό το ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Άρα, αν υποθέσουμε ότι δικαιούχος μένει στο Βελούχι το χωριό με την υψηλότερη επιδότηση στην χώρα, για να πάρει τα 650 ευρώ της ανώτατης επιδότησης που χορηγεί το Κράτος θα έπρεπε να έχει … 8 παιδιά!! Με μια προσαύξηση λόγω των προστατευόμενων τέκνων που φτάνει το 80%! Με άλλα λόγια, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης των 650 ευρώ, ελάχιστες πολύτεκνες οικογένειες που ζουν σε ορεινά χωριά θα το λάβουν.
Η ιδιαιτερότητα με το επίδομα στα νησιά
Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι και οι διαφορές που υπάρχουν στο ύψος του επιδόματος το οποίο εισπράττουν οικογένειες που ζουν σε οικισμούς με λίγα χιλιόμετρα διαφορά μεταξύ τους, αλλά και από την πόλη. Κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στα νησιά μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο νομό Ρεθύμνης στην Κρήτη. Και εδώ ας δούμε τι ποσά θα εισπράξουν οικογένειες χωρίς παιδιά.
- Στα ορεινά Ζωνιανά το ποσό που αντιστοιχεί σε επίδομα θέρμανσης είναι 125,40 ευρώ.
- Χαμηλότερα στο χωριό Αμνάτος ο υπολογισμός βάσει της σχετικής λίστας βγάζει ποσό της τάξης των 79,2 ευρώ
- Ενώ στο λιμάνι στο Ρέθυμνο το επίδομα θέρμανσης που προκύπτει είναι 41,8 ευρώ.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά τόσο στην Αμνάτο όσο και στο Ρέθυμνο θα είναι 80 ευρώ, δηλαδή το κατώτατο ποσό που έχει καθορίσει το Υπουργείο, ανεξάρτητα το εάν βγάζει ο «αλγόριθμος» χαμηλότερα νούμερα. Αυτό βεβαίως ισχύει για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις ανά την Επικράτεια.
Διαφορές ακόμη και από γειτονιά σε γειτονιά
Στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, εντοπίζεις διαφορές στο ύψος του επιδόματος που χορηγείται σε οικογένειες δικαιούχων ακόμη και μέσα σε λίγα τετραγωνικά απόσταση… Στην κυριολεξία από γειτονιά σε γειτονιά. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια οικογένεια δικαιούχων με δύο παιδιά στην πρωτεύουσα. Αν διέμεναν:
- Στην Αγία Παρασκευή ή τα Γλυκά Νερά, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα βάλουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό είναι 150,48 ευρώ
- Στην περιοχή του Ταύρου το ποσό διαμορφώνεται στα 100,32 ευρώ
- Στην Βουλιαγμένη το επίδομα θα ήταν 96 ευρώ
- Στο κέντρο της Αθήνας 116 ευρώ .
- Σε ορεινές περιοχήες (όπως ο Δήμος Αχαρνών) το επίδομα θέρμανσης ανεβαίνει στα 249 ευρώ.
Πότε γίνονται οι πληρωμές
Έως Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα εξοφληθεί το επίδομα θέρμανσης για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Έως 31 Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου και έως 28 Φεβρουαρίου 2021.Ειδικά για το φυσικό αέριο η πληρωμή δύναται να πραγματοποιηθεί έως 26 Απριλίου 2021.
Πηγή: enikonomia.gr