Ειλημμένη είναι η απόφαση της Κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση με κατάργηση του νόμου της απλής αναλογικής, με τον οποίο διεξήχθησαν εκλογές του 2019, με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα ήδη να έχουν ξεκινήσει σχετικές επαφές.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυριότερη αλλαγή αφορά την εκλογή Δημάρχου ακόμη και από τον α’ γύρο των εκλογών, εφόσον η πρώτη παράταξη ξεπεράσει το 42%, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και σενάρια για εκλογή ακόμη και με 40%, εφόσον υπάρχει διαφορά από την δεύτερη παράταξη τουλάχιστον 5%.
Άλλη μια σημαντική αλλαγή που σχεδιάζεται αφορά τη θέσπιση ορίου για εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για 3% ή 5%.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η πλειοψηφούσα παράταξη, είτε στον α’ γύρο των εκλογών είτε στον β’ εφόσον χρειαστεί, θα έχει ευρεία πλειοψηφία στα νέα Δημοτικά Συμβούλια, λαμβάνοντας τουλάχιστον τα 3/5 των εδρών.
Τι θα συνέβαινε όμως στο Δήμο Δράμας εφόσον ίσχυε αυτή η νομοθεσία στις δημοτικές εκλογές του 2019; Πώς θα διαμορφωνόταν ο συσχετισμός δυνάμεων; Πόσο διαφορετική θα ήταν η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου; Ποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα εκλέγονταν και ποιοι όχι;
Στις δημοτικές εκλογές του 2019, με την απλή αναλογική, στο Δήμο Δράμας εκλέχτηκε Δήμαρχος, στον β’ γύρο, ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και Δημοτική Αρχή η παράταξή του «Ενώνουμε τη Δράμα», η οποία εξέλεξε 11 Δημοτικούς Συμβούλους. Στο β’ γύρο ο κ. Μαμσάκος έλαβε 53,66%, έναντι 46,34 του κ. Κυριάκου Χαρακίδη, η παράταξη του οποίου, «πόλη+ζωή», συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο με 8 Δημοτικούς Συμβούλους.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν να συμμετέχουν ακόμη η παράταξη «Project Δράμα 2020» με 8 Δημοτικούς Συμβούλους, η παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια» με 2, η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» με 2, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με 1 και η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα» με 1. Στη συνέχεια, μετά τη συνεργασία, των παρατάξεων «Ενώνουμε τη Δράμα» και «Δράμα η Πρωταγωνίστρια», η δεύτερη δεν θεωρείται ως αυτοτελής παράταξη στις διαδικασίες των Δημοτικών Συμβούλιων.
Με την εφαρμογή των κυρίων στοιχείων του σχεδιαζόμενου νόμου της Ν.Δ. και σύμφωνα με τα ποσοστά των εκλογών, η Δημοτική Αρχή του κ. Μαμσάκου, η οποία στον α’ γύρο έλαβε 33,07%, θα είχε εκλέξει 20 Δημοτικούς Συμβούλους σε σύνολο 33, λόγω της επικράτησης στο β’ γύρο.
Εκτός των νυν εκλεγέντων 11 Δημοτικών Συμβούλων (Μιχάλης Μουρβετίδης, Τάσος Χατζηγιάννης, Μιχάλης Τάσσου, Αλέξης Παναγιωτίδης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Αναστασία Τόλιου, Γιάννης Καψημάλης, Χρήστος Κυριακίδης, Ανέστης Δερματίδης, Γιάννης Εφραιμίδης και Γιώργος Δεμερτζής), θα εκλέγονταν ακόμη 9 και συγκεκριμένα οι: Δημήτρης Καραμπατζάκης, Παύλος Κοφαντίδης, Άγγελος Σολάκης, Ζωή Καρυοφυλλίδου, Παύλος Κανετίδης, Ανέστης Τοπαλίδης, Ελπινίκη Σαραλιώτου, Ανέστης Κουνδουράς και Δήμητρα Πατρωνίδου).
Η παράταξη «πόλη+ζωή» με 25,37% στον α’ γύρο των εκλογών θα εξέλεγε 5 Δημοτικούς Συμβούλους, αντί των 8 που εξέλεξε με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Δεν θα εκλέγονταν οι Φώτης Νικολαΐδης, Κώστας Καλαϊτζίδης και ένας ή μία εκ των Χρύσα Σιδερά και Γιάννη Μυστακίδη (οι οποίοι είχαν ίδιο αριθμό σταυρών). Τη δημοτική ομάδα της παράταξης θα αποτελούσαν οι Κυριάκος Χαρακίδης, Μιχάλης Μλεκάνης, Στέλιος Μελισσινός, Χρήστος Κιοσσές και ένας ή μία εκ των Χρύσα Σιδερά και Γιάννη Μυστακίδη.
Η παράταξη «Project Δράμα 2020» με 25,27% στον α’ γύρο των εκλογών θα εξέλεγε 5 Δημοτικούς Συμβούλους, αντί των 8 που εξέλεξε με την απλή αναλογική. Δεν θα εκλέγονταν οι Γιώργος Μουχτάρης, Γιορβάσης Γεωργιάδης και Παρθένα Κιόρτεβε. Τη δημοτική ομάδα της παράταξης θα αποτελούσαν οι Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, Κυριάκος Αποστολίδης, Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ιωαννίδης και Αχιλλέας Παπαδόπουλος.
Η παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια», η οποία έλαβε 6,44% εξέλεξε 2 Δημοτικούς Συμβούλους, τους Λευτέρη Καλλινικίδη και Μάκη Ευθυμιάδη, οι οποίοι θα εκλέγονταν και με το νέο σύστημα.
Η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» με 6,05% εξέλεξε 2 Δημοτικούς Συμβούλους. Με το νέο σύστημα θα εξέλεγε μόνο 1. Θα εκλέγονταν, δηλαδή, ο επικεφαλής της παράταξης Στέργιος Ηλιόπουλος, αλλά όχι η Χαρούλα Χατζηιωάννου.
Τέλος, οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» (2,55%) και «Προοπτική για τη Δράμα» (1,24%) δεν θα συμμετείχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς δεν θα έπιαναν το όριο εκλογής. Στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων Γιώργος Μήτρου («Λαϊκή Συσπείρωση») και Κοσμάς Καλαϊδόπουλος («Προοπτική για τη Δράμα»).
Ανεξάρτητα, πάντως, από τα πρόσωπα που θα στελέχωναν το Δημοτικό Συμβούλιο, με εφαρμογή ενός διαφορετικού εκλογικού συστήματος, το σίγουρο θα ήταν ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Μαμσάκου θα είχε μια ισχυρή πλειοψηφία στο σώμα και θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να περνάει αποφάσεις, χωρίς να χρειάζεται να αναζητά συναινέσεις, όπως συμβαίνει τώρα…